Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Jännitys & toiminta Sumujärven sylissä
QR-Code dieser Seite

Sumujärven sylissä Hot

Airot rimpuilivat pienen veneen hankaimissa yrittäen päästä synkkää yötä pakoon. Usvan saartamana Samuel souti hiljalleen järven selällä. Hän pysähtyi kuuntelemaan hiljaisuutta, jonka vain yölinnut rikkoivat. Taivaalla tähdet tuikkivat kirkkaina, nyt kun kaupunkien valot eivät enää niitä himmentäneet. Samuel makasi pitkään selällään veneen pohjalla ja etsi silmiinsä otavan seitsemän tähteä. Niitä seuraten hän löysi myös pohjantähden. Kauniina vyönä taivaan poikki kulki linnunrata. Se ei ollut koskaan ennen näkynyt niin selvästi. Samuel makasi siinä pitkään kaikessa rauhassa, kunnes päätti suunnata takaisin rantaan. Hän työnsi jälleen airot veteen ja alkoi soutaa. Kului useita minuutteja lähes äänettä, vain airojen loiske täytti ilman. Ranta ei kuitenkaan lähestynyt. Samuel erotti metsän usvan joukosta, mutta vene pysyi paikallaan. Hän päätti soutaa rivakammin. Puolta tuntia myöhemmin Samuel kyyhötti yhä yksinäisessä soutuveneessään keskellä järveä. Linnut olivat vaienneet. Järven peilityynestä pinnasta tähtitaivas heijastui kaikessa kauneudessaan. Samuel kävi taas selälleen sitä katselemaan, hän ei enää jaksanut soutaa. Ehkä vene oli vain jumissa. Hetken kuluttua hänet kuitenkin valtasi omituinen tunne. Jokin oli pielessä. Tämä järvi oli syvä, sen keskellä ei pitänyt olla mitään matalaa kohtaa.
Silloin veneen sivuilta kuului kaksi molskahdusta. Samuel nousi kiireesti ylös ja ehti nähdä airojen katoavan syvyyksiin. Kauhu pisti hänen sydämeensä. Nyt jotakin oli varmasti pielessä, sillä airot olivat olleet hyvin kiinni ja niiden kuuluisi kellua veden pinnalla. Jonkin oli siis täytynyt vetää ne mukanaan syvyyksiin. Pitkään tilannetta pohdittuaan Samuel laskeutui taas veneensä pohjalle, hän ei uskaltanut enää yrittää mitään. Täytyi odottaa aamuun. Tuntien ajan pelko kutitteli hänen selkäänsä. Mitään ei tapahtunut.
Kunnes joku koputti soutuveneen pohjaan. Samuel nousi parkaisten seisomaan. Hän kurotti veneen laidan yli vain nähdäkseen oman pelästyneen peilikuvansa. Toiseltakaan puolelta ei näkynyt mitään. Samuel toivoi hartaasti veneen vain kolahtaneen uppotukkiin. Koputus kuului uudelleen. Se oli voimakas ja selvästi peräisin veneen pohjasta. Rytmikäs, hieman epäröivä, kuten oppitunnilta myöhästyneen koululaisen koputus, mutta nyt jo äänekkäämpi.
Sitten vene alkoi huojua puolelta toiselle. Samuel nosti katseensa ja näki vastakkaiseen laitaan tarttuneet niljakkaat kädet. Ne repivät laitaa, huojuttivat Samuelia yhä voimakkaammin puolelta toiselle. Käsien välistä laidan takaa kohosivat viimein myös silmät. Ontot ja elottomat kuolleen lapsen silmät. Kasvoille oli jähmettynyt rajattoman vihainen irvistys tytön katsoessa suoraan Samueliin. Laitoihin tarttui lisää käsiä. Ne alkoivat huojuttaa venettä rytmissä yhä voimakkaammin. Samuel kaatui ja putosi putosi järveen, suoraan häntä odottavien mätänevien kalmojen joukkoon. Kädet takertuivat hänen hiuksiinsa, kiskoivat syvemmälle öisen järven hämärään. Samuel erotti kaikkialla häntä syyttävästi katsovia kuolleiden lasten kasvoja. Kaikkien niiden ihmisten, joiden menehtymisestä hän oli vastuussa. Niitä oli satoja. Suut avautuivat ja sulkeutuivat. Äänettömät sanat kuplivat heidän suistaan syyttäen, kiroten Samuel Rahkon täynnä pohjatonta vihaa. He hamusivat kostoa, repivät lohkeilevilla kynsillään ja väänsivät jäykillä sormillaan. Samuel tunsi tukehtuvansa, hukkuvansa. Kipu poltti keuhkoissa, hän ei voinut hengittää. Näkökenttä välkkyi hetken ja sammui sitten hiljalleen hiipuen.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Sumujärven sylissä 2015-09-26 05:26:42 Banshee
Arvosana 
 
3.0
Banshee Arvostellut: Banshee    September 26, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Vaikea arvostella lyhyitä tekstinpätkiä. Lyhyt teksti ei yleensä oikein sisällä mitään silmiinpistäviä kielikuvia tai nokkeluuksia. Toisaalta tarina ei ehdi rakentua niin, että sitä voisi kommentoida.

Mielestäni tässä oli hiukan turhaa teatraalisuutta ja poukkoilua, etkä ehkä aloittanut täysin oikeasta kohdasta. Ihmisillä on todella sitkeä tarve pohjustaa varsinaista tapahtumaa maalailemalla maisema/tilannekuvia ennen kuin alkaa tapahtua. Se on myös joskus pakollista, koska koko käsikirjoitus ei voi olla pelkkää tykistystä. Usein tätä maalailua käytetään kuitenkin väärissä paikoissa laittamalla esim. tekstin alkuun hidasteeksi turha säätiedotus. Mieti missä kohtaa tarinaa alkaa tapahtua ja aloita aina sieltä, hahmot ja tapahtumat kuuluu syventää tarinan kuluessa, ei tarinaa varten. Käytä silti toki riittävä määrä suvantovaiheita, ettei lukijalle tule tapahtuma-ähkyä.

En tiedä tarinaa tämän ympäriltä, joten vaikea kommentoida alkaako uni oikeasta kohtaa. Omasta mielestäni airoilut ja selällään makoilut olivat turhaa ja sekavaa täytettä.

Uni voisi mielestäni alkaa: "Samuel nousi kiireesti ylös ja ehti nähdä airojen katoavan syvyyksiin. Kauhu pisti hänen sydämeensä."

Mielestäni tehokkaampaa kuin:"Airot rimpuilivat pienen veneen hankaimissa yrittäen päästä synkkää yötä pakoon"

Itse inhoan kaikkea tähtitaivaaseen ja kuuhun liittyvää, kyseiset elementit toistuvat jokaisessa vähänkin runollisessa yönkuvauksessa. Mieti, mitä muita aistimuksia pimeydessä on, etsi jotain uutta.

Ajatus - mitä jos ei olisikaan mitään kalmoja? Mitä jos henkilö veneessä on niin syyllisyytensä kourissa, että tuottaakin itse itselleen romahduksen odottaessaan jotain, mitä ei tule tapahtumaan. Kalmot on jotenkin vähän klisee, raskas ja käytetty hahmo syyllisydelle.

Ja muista, älä kerro tunteita, esitä ne reaktioina. (Hikoilu, vapina, pulssin nousu vs. hän tunsi pelkoa, kun teki sitä ja tätä)

Kielellisesti sinulla on parannettavaa, käytät ilmaisuja, jotka eivät ole suoria tai luonnollisia.

"Airot rimpuilivat pienen veneen hankaimissa yrittäen päästä synkkää yötä pakoon"

Viitata airoihin, kuten ihmisiin. Airot eivät rimpuile, airot voivat kolista vasten kolia. Rimpuilu on elollisen olennon tekemää vastavuoroista kamppailua.

"Niitä seuraten hän löysi myös pohjantähden. Kauniina vyönä taivaan poikki kulki linnunrata."

"Järven peilityynestä pinnasta tähtitaivas heijastui kaikessa kauneudessaan"

Olen itse käynyt raskaan läksyn tälläisten lauseiden takia. Siksi sanon nyt "rumasti" - näistä ei ole yhtään mitään hyötyä, vaikka täällä joku voi komppailla kauniiksi. Oikeassa kirjallisessa ammattilaisten maailmassa hajanaiset runolliset lauseet tekstin seassa ovat mestareiden tehokeino, väärissä käsissä yleensä kolahtaa omaan nilkkaan. Harrastelija haluaa vilpittömästi kirjoittaa kauniisti, kylvää nättejä lauseita sinne tänne kuvitellen niiden olevan se tekstin vau-efekti. Mutta lauseet vain pistävät esiin muusta tavallisemmasta tekstistä liiaan runollisina, ja lukija ihmettelee mitä tapahtui ja miksi teksti ei ole tyylissään johdonmukainen. Jopa silloin, kun kielikuva on uniikki. Oman ongelmani olen ratkaissut tekemällä kökköisiä runoja, kun tekee mieli laulaa tekstiin lyriikkaa ja tähtitaivaita.

"Hän kurotti veneen laidan yli vain nähdäkseen oman pelästyneen peilikuvansa."

Olet jo hyvin keskittynyt selkeyteen, mutta vieläkin voisi tiivistää.
--> Hän kurotti laidan yli nähdäkseen pelästyneen peilikuvansa.

Ollaan veneessä, on selkeää mikä laita on kyseessä. Peilikuvan omistajuutta ei tarvitse alleviivata.

Tekstissäsi oli hyvää selkeä kirjoitus. Tästä kohdasta pidin eniten: "Samuel tunsi tukehtuvansa, hukkuvansa. Kipu poltti keuhkoissa, hän ei voinut hengittää. Näkökenttä välkkyi hetken ja sammui sitten hiljalleen hiipuen"

Harrastelijamaisuus näkyy kielen kankeutena, mutta se lähtee pois, kun kirjoitat ja ikää tulee lisää. Kirjoittaminen vaatii vaan sitä työtä. Pääosin hallitset jo kielen selkeyden, mutta keskity enemmän siihen, mikä on lukijalle oleellista ja ilmaise se proosallisesti.

Mieti siis, mikä on jokaisen kohtauksen kiinnostava elementti, ja jos haluat kuvailla, rakenna kuvailu kiinnostavan asian ympärille. Jos tarinassa on kamppailu, niin onko järkevää, että lähes puolet kirjoituksessa on ympäristön kuvailua ja kamppailu tiivistyy pikakelauksella loppuun? Lukijaa ei kiinnosta laulavat linnut tai tähtitaivas, vaan ACTION. Riko olettamuksesi siitä, että lukijan pitää tietää maisema tilanteen ympäriltä, huomaa maisemakuvaustarpeen nousevan omasta halustasi kirjoittaa se, ei juonen vaatimuksesta. Opettele erottamaan omat tarpeesi juonellisista tarpeista.

HUH
Olipa filosofista.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Sumujärven sylissä 2015-09-25 20:40:41 maahinen
Arvosana 
 
N/A
maahinen Arvostellut: maahinen    September 25, 2015
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Miksei kukaan arvostele mun tekstiä? :,(
Mutta kirjoitin tämän pätkän siis myöhään yöllä osaksi laajempaa tarinaa, joka on hieman liian iso selitettäväksi ja ajattelin ladata sen tänne kokeilumielessä. Kaipaisin lähinnä mielipiteitä kerronnan tyylistä ja laadusta, onko kuvailu sopivaa vai puuttuuko kenties jotain. Sen verran täytyy vielä varmaan selittää, että kyseessä on päähenkilön kokema painajaisuni, joka heijastelee hänen alitajuista huonoa omaatuntoaan. Toimi minulle pienenä kauhukokeiluna.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS