Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Romantiikka Rohkeus Palkitaan
QR-Code dieser Seite

Rohkeus Palkitaan Hot

Oli syyskuun aikaisen usvainen aamu. En pitänyt aikaisista herätyksistä ja auringosta, joka väkisin pyrki paistamaan kasvoilleni ollessani vielä unenpöpperöinen. Lievensin ärtymystäni kahvikupillisen kera lempikahvilassani.
Vanilja-makulatte oli ehdoton suosikkini, joten sen juominen piristi ja sai terveen punan kohoamaan poskilleni.
Aamutuimaan ovi kävi vain harvakseltaan. Vaikutti siltä, että vain minä pakottauduin kahvilaan puoli kahdeksan aikaan aamulla.
Ylläni oli kevyt mutta lämmin valkoinen neulepusero. Puristin hihoja sormillani, sillä ääreisverenkiertoni oli heikko. Nojasin pääni ikkunaa vasten ja piirsin sormella hymynaaman ikkunaruutuun. Joku astui sisään kahvilaan ja käveli kassalle selkä minuun päin. Pian pitkä mies ilmestyi pöytäni luokse kupillinen vanilja-makulattea kädessään hymyillen ja kysyen jotain niinkin kliseistä kuin “Onko tässä vapaata?” Olin hieman hämilläni, sillä nythän oli aamu eikä muualla näkynyt ihmisen ihmistä. “Joo on.” Vastasin hymyillen. Hetken päästä tajusin, kuinka tylsästi olin vastannut ja käänsin katseeni paitani hihoihin.
Mies oli vaalea, hyvin skandinaavinen. Hänellä oli blondit, trendiin leikatut lyhyehköt hiukset ja sinivalkoinen flanellipaita. Silmät olivat kirkkaat ja harmaansiniset, kuten omanikin. Kasvonpiirteiltään mies ei ollut mikään Robert Pattinson. Olinkin aina arvostanut enemmän mielenkiintoisia ja epäsymmetrisiä kasvoja kuin kulmikkaan ja maskuliinisen täydellisiä kiiltokuvaposkia. Ulkomuoto kuitenkin huokui testosteronia. Jokin miehessä sai pienen liekin sisälläni syttymään.
Kehuin kohteliaasti miehen paitaa ja hän puolestaan minun erinomaista kahvivalintaani. Nauroimme molemmat villisti ja alun jäykkyys oli sillä sinetöity.
“Minun nimeni on Elias, entä sinun?” mies sanoi. “Kanerva,” minä vastasin. Tylsä ja usvainen syysaamu oli saanut uuden käänteen.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Rohkeus Palkitaan 2015-09-25 15:09:54 Banshee
Arvosana 
 
3.0
Banshee Arvostellut: Banshee    September 25, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"Oli syyskuun aikaisen usvainen aamu. En pitänyt aikaisista herätyksistä ja auringosta, joka väkisin pyrki paistamaan kasvoilleni ollessani vielä unenpöpperöinen. Lievensin ärtymystäni kahvikupillisen kera lempikahvilassani.
Vanilja-makulatte oli ehdoton suosikkini, joten sen juominen piristi ja sai terveen punan kohoamaan poskilleni."

Mielestäni jokaisen tarinan ei tarvitse alkaa sään kuvauksella. Suuri osa täälläkin olevista kirjoituksista alkaa säätiedotuksella, mutta hyvin harvoin informaatio tuntuu osalta tarinaa.

Kaava on aina sama - Aamu - ensisäteet - valo paistaa ikkunasta - lämmittää kasvoja. Tai sitten: kaupungissa on hiljaista - sumua/pimeää - askeleita kadulla. Tai sataa ja sää on kurja, pitää kääriytyä villapaitaan tai peittoon. Ehkä kaikki haluaakin salaa olla meteorologeja, Mette Mannosia:)

Kun on siis valta kirjoittajana valita, mistä aloittaa, niin miksi aloittaa sieltä, missä kaikki on jo käyneet? Tarina voisi alkaa vaikka asiakaspalvelijan ilmeestä, joka viestii, että kermavaahto on loppu.

Aloituksessa itsessään on toistoa.

-aikaisen / aikaisista

"käänsin katseeni paitani hihoihin. "

"Mies oli vaalea, hyvin skandinaavinen"

Ei tunnu luonnolliselta, että henkilö katsoo hihojaan, mutta kuvailee tulijan ulkonäköä.

"Nauroimme molemmat villisti ja alun jäykkyys oli sillä sinetöity. "

Eikö tämä tarkoita, että jäykkyys jatkuu? Sinetöinti on jonkin tilanteen tietynlaisena jatkumista hamaan tulevaisuuteen. Sinettejä murretaan, sinetti ei murra.

Liian nopea tempo, tuntuu tarinan aihiolta.

Jos rakentaisin itse samoista aineksista tarinan alkua, kirjoittaisin esim:

"Aikainen herätys löi vasten kasvoja, lievensin ärtymystäni kahvikupillisella lempikahvilassa. Vanilja-makulatte oli ehdoton suosikkini, juoma sai terveen punan kohoamaan poskilleni. Myyjä näytti olevan vieläkin pahoillaan valkosuklaan loppumisesta, ja ihmiset kadulla harppoivat kohti työpäivää. Harmaus valui sisälle, vesi teki vanoja kuramatolle, tippui suljettujen sateenvarjojen piikeissä. Villapaidan hihoihin oli hyvä sukeltaa ja uneksia auringosta. Kello venyi kilinän ympärille, aika upposi kerman ja kahvin pintakuvioon. Vaahtosydän ei onnistunut, mutta kaikki meni niinkuin pitikin, olin matkalla ajatusten torkahtamiseen, rentoutumiseen ennen arkeen paluuta. Minut kuitenkin herätti mies, jolla oli kädessä reikäiset lapaset."Onks nää sun?""

Varmaan ihan kakka esimerkkikappale, mutta yritin sen avulla esittää, että sää voi olla osa tarinaa muutoinkin kuin ihan ensimmäisessä lauseessa tyyliin "oli synkkä ja myrskyinen yö" - klisee on nykyään oikeastaan mikä tahansa sään kuvailu tarinan alussa. (Eikä se ikunasta katselukaan kovin uniikkia ole.)

Muuta en oikein osaa sanoa, kun oli lyhyt tekstinäyte.
Tämän jälkeen kukaan ei varmaan uskalla kertoa Bansheelle millainen sää on.

Sori, jos on kirjoitusvirheitä, nyt on perjantai ja silleen.
Casual Friday.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS