Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Järkevää tasa-arvoa
QR-Code dieser Seite

Järkevää tasa-arvoa Hot

Vaikka kannatankin tasa-arvoa sukupuolten välillä, on mielestäni nykypäivän tasa-arvokeskustelu niin Suomessa kuin maailmallakin saanut hieman omituisia piirteitä ja osa keskustelusta uhkaa mielestäni harhaantua itse asiasta. Keskustelua tuntuu sävyttävän muunmuassa äärifeministinen mielensäpahoittaminen pikkuasioista ja keskittyminen vääriin asioihin ja asioihin kunnolla perehtymättömien mielipiteiden läpihuutaminen. Tämän ei sinänsä pitäisi yllättää. Some-ajalla valistumattomien mutu-mielipiteiden kovaääninen julkituominen värittää kaikkea maahanmuuttokeskustelusta aina rokotteistakin puhumiseen asti.

Sitten itse tasa-arvokysymyksistä ja mikä siinä mielestäni mättää. On nimittäin olemassa merkityksellisiä asioita ja sitten on olemassa turhaa pelleilyä. Esimerkiksi se, saavatko eri sukupuolet samasta työstä yhtä paljon palkkaa ja se kohdellaanko sukupuolia työnhaussa potentiaalisen työnantajan suuunnalta tasapuolisesti, ovat merkityksellisiä tasa-arvokysymyksiä ja niihin tulee kiinnittää huomiota. Sen sijaan se, pitäisikö suomenkielen mies-loppuiset ammattinimikkeet muuttaa sukupuolineutraaleiksi, esimerkiksi palomies sammutushenkilöksi ja niin edelleen, ei ole mielestäni kovinkaan merkityksellinen tasa-arvokysymys. Ei siitä juuri kukaan erityisemmin hyödy. Mitä nyt muutama ”edistyksellinen” mielensäpahoittaja saa tahtonsa läpi.
Onhan suomenkieli kuitenkin jo siinä mielessä tasa-arvoinen, että meillä on neutraali hän-pronomini. Nyt ruotsalaisetkin ovat ottaneet käyttöön neutraalin hen-pronominin. Mikäs siinä. Ihmettelen vain miksi sukupuolen kertovat hän-pronominit olisivat joku kauhea ongelma. Ne ovat usein peräti hyödyllisiä. Joskus lukiessani suomenkielistä romaania, on käynyt niin että olen kuvitellut henkilön sukupuolen väärin ja vasta puolivälissä kirjaa erheeni korjataan. Mielikuvat menevät ihan uusiksi. Englanninkielisessä teoksessa moista väärinymmärrystä ei olisi päässyt tapahtumaan.

Huomionarvoista on, että vaikka sukupuolten palkansaannissa onkin nähtävissä pieni kuilu, kaikki ei johdu itse sukupuolesta vaan valinnanvapauden vallitessa naiset yleensä suuntautuvat enemmän ihmisten kanssa työskentelyyn ja miehet enemmän teknologiapainotteisille aloille. Yhteiskunta sitten arvottaa itse näitä aloja eri tavalla. Herättää tietysti kysymyksen. Pitäisikö yhteiskunnan arvostaa enemmän sairaanhoitajien ja luokanopettajien panosta? Kyllä pitäisi, mutta tässäkin kyse on myös siitä että markkinavoimat luovat tekniikka- ja talouspainotteisille aloille enemmän arvoa.

Ruotsissa on nyt toiminnassa peräti muutama sukupuolineutraali esikoulu. En nyt oikein ole ihan varma, että palveleeko tämä nyt oikein mitään järkevää tarkoitusta. Mitä tulee esimerkiksi sukupuolirooleihin, niin vaikka on olemassa luonteeltaan hyvinkin feminiinisiä poikia ja miehiä, sekä toki myös kovinkin maskuliinisia piirteitä omaavia naisia ja tyttöjä, ja jokaisen tulee antaa olla sellainen kuin on, ei sukupuolen häivyttäminen yhtälöstä ole mielestäni ratkaisu mihinkään ongelmaan. Kuitenkin, vaikka jotkut tuntuvat kuvittelevan, että sukupuoliroolit ovat tyystin sosiaaliskulttuurillinen kyhäelmä, ei asia näin kuitenkaan ole. On se osittain sitäkin, mutta kyllä on myös ihan biologisiakin tekijöitä vaikuttamassa siihen, miksi useimmat pojat leikkivät mielummin pikkuautoilla ja lelusotilailla, kun taas useimmat tytöt vastaavasti nukeilla. Hoiva- ja metsästysvietti ovat lähtöisin biologisista syistä ja vaikuttavat osaltaan edelleen. Vaikka sukupuolistereotypioita ei pidä tietenkään korostaa, sillä muuten liian moni yksilö joutuu puristetuksi itselleen liian kapeisiin raameihin, ei niitä voi noin vain tyystin lakaista maton alle pois silmistä, sillä siitä seuraa vain hämmennystä. Kaiken kaikkiaan tasa-arvokeskustelussa pitäisi suunnata kaikki liikenevät voimavarat oikeaan osoitteeseen eli edistämään naisten ja miesten yhtäläisiä mahdollisuuksia vaikuttaa ja menestyä yhteiskunnassa, eikä tuhlata näitä voimavaroja ”patriarkaalisen sorron jäänteiden” eliminoimiseen kielestä ja kulttuurista.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Järkevää tasa-arvoa 2018-07-17 07:20:34 Foxian
Arvosana 
 
3.0
Foxian Arvostellut: Foxian    July 17, 2018
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Järkevää tasa-arvoa 2018-03-21 08:59:45 drunkenboat
Arvosana 
 
4.0
drunkenboat Arvostellut: drunkenboat    March 21, 2018
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Liberalismin ongelma: kun uudistusmieliset arvot on saavutettu, liberaalista tulee konservatiivi. Ratkaisu: kehitetään entistä liberaalimpi maailmankuva ja sitä rataa. Ikuisuuden pyörä on valmis.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Järkevää tasa-arvoa 2018-03-13 20:16:49 boxo
Arvosana 
 
5.0
boxo Arvostellut: boxo    March 13, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Olen täysin samaa mieltä, varsinkin viimeisestä lauseesta. Jatkuvasti kuulee että jossain maksetaan miehille isompaa palkkaa kuin naisille, missä? Siis missä näin tapahtuu, jos heillä on sama työnantaja, ja sama ammattinimike? Tätä tietoa ei kyllä ole koskaan sanottu. Jos jossain tehtaassa on esim jollain kokoonpanolinjalla naisia ja miehiä tekemässä sitä samaa työtä, niin varmasti heille maksetaan samaa peruspalkkaa. Omassa ammatissani meillä on ammattinimikkeet, ja on sillä nimikkeellä töissä sitten mies tai nainen tai virolainen tai vaikka apina, niin just samaa palkkaa tulee kullekkin, Ainoat erot tulevat mahdollisista ikälisistä, joita usein miehillä voi olla enemmän, koska on enemmän työvuosiakin. Johtuen muunmuassa naisten poissaoloista esim synnytyksien, äitiyslomien ym takia. Entäs sitten esim sairaaloissa...jos on samalla röngtenosastolla, tai perus sairaanhoitajana töissä just samalla nimikkeellä samaa työtä tekemässä mies ja nainen. Varmasti on sama peruspalkka. Ja jos miehellä on isompi palkka, niin tämän naisen pitäisi heti haastaa työnantaja oikeuteen selvittämään että miksi !! Ja VAATIA se sama palkka. Jos näitä eripalkkoja tosiaan on, niin mielestäni siinä on hiukan osittain syynä myös se, että naiset luonnostaan mukautuvat uroksien tahtoon. Haluavat miellyttää, ja välttää konflikteja, eivätkä uskalla vaatia. Olen saanut viime aikoina esim kuulla erään naistuttavani valituksia hänen työpaikallaan tapahtuvista laiminlyönneistä, toisten suosimisesta lomia jaettaessa ym. Ja olen hänelle sanonut monta kertaa että ota yhteys teidän liittoon ja vaadi asioita kuntoon, niin tämä ystäväni vain peruuttaa että " no en mää..ei se kuitenkaan auta..en mää voi..suuttuvat vaan mulle.. jne jne..

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS