Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Moraali Hot

Moraali

Onko moraali illuusio?

Jäin miettimään ihmisen pelkoa olla käyttäytymättä kulttuuriin iskoistuneen tavan mukaisesti. Voisiko olla niin, että julkinen häpäisy, tuttavien, ystävien ja perheen edessä tuomittuna ja häpäistynä oleminen muodostaa itseasiassa meidän moraalin. Jos leikin ajatuksella ja kysyn itseltäni: miksi en murhaa ihmistä? Ajattelen heti, että se on väärin. Mutta jos pureudun siihen, että miksi se on väärin, löydän edestäni lait ja kulttuurin. Jos eläisin valtiossa, jossa murhaaminen olisi arkipäivää, mistä minun moraalin koodisto koostuisi? Se koostuisi muiden mielipiteistä. Ei ole mitään jumalallista oikein eikä väärin ohjetta, on vaan kulttuurillisia sosiallisia sääntöjä, joiden rikkominen lankeuttaa rangaistuksen, mutta itse rangaistuksen pelko (vankila) on paljon pienempi kuin ne seuraukset joita joutuisin kohtaamaan tuttavien, ystävien ja perheen edessä. Natsit teli mitä teki, koska ympäriltä puuttuivat häpeän leima.

Jos pidemmälle asiaa ajattelee, onko pelko ainut mikä määrittelee polut jossa tallaat? Pelko, varsinkin häpeän pelko karsii tuhannet muut polut. Mielenkiintoista tästä tekee se, että kaikki liittyy itsekkyyteen...tyyliin: Rakastan, koska saan rakkaudesta jotakin.

Kirjoja on kirjoitettu pelon hinnasta, mutta oiskohan paikka kirjoittaa myös pelon, häpeän eduista.

Ps. Onko "Köpi" aalloilla? :o

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Moraali 2019-03-07 14:55:21 iBOB
Arvosana 
 
2.0
iBOB Arvostellut: iBOB    March 07, 2019
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ihan hyvää pohdintaa, mutta sanoisin että aiheettoman kyyninen. Tutkimukset osoittavat että useimmilla kulttuureilla ympäri maailmaa on melko samankaltainen moraalikäsitys, joissa asiat kuten tappaminen ja varastaminen nähdään melko yksimielisesti vääränä. On olemassa luonnollinen universaali moraalin lähde. Sen nimi on empatiakyky.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Moraali 2019-01-17 11:14:10 Antero
Arvosana 
 
3.5
Antero Arvostellut: Antero    January 17, 2019
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielipiteitä on vaikea lähteä arvioimaan. Selkeää, syvällistäkin pohdintaa tässä kuitenkin on.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS