Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Häväistyt
QR-Code dieser Seite

Häväistyt

HÄVÄISTYT


Arttu Tuominen (s. 1981) on tuottelias dekkarikirjailija. Viime viikolla häneltä ilmestyi jälleen tiiliskiven paksuinen romaani, Delta-sarjan itsenäinen neljäs osa Häväistyt (WSOY).
Arttu Tuomisen uusinkin romaani sijoittuu vahvasti hänen kotikaupunkiinsa Poriin. Jokainen Delta-sarjan teos on kirjoitettu eri näkökulmasta. Tällä kerralla romaanin päähenkilönä on vanhempi konstaapeli Linda Toivonen. Muutkin entuudestaan tutut poliisit esiintyvät Häväistyt-romaanissa, mutta kovia kokenut Linda on kirjan keskeisin henkilö.
Jälleen Porissa tapahtuu pelottavia asioita, kun 13-vuotias Laura Törmänen katoaa koulumatkalla. Aluksi tytön epäillään vain karanneen kotoaan, mutta jo melko pian tapaus alkaa haiskahtaa rikokselta, kun Linda Toivonen käy tutkimaan tytön taustoja. Lauran tietokoneesta ja päiväkirjasta löytyy huolestuttavia vihjeitä jostakin paljon pahemmasta. Tulee ilmi, että neitokainen on viettänyt internetissä täydellistä kaksoiselämää tutustumalla seksisivustoilla itseään vanhempiin poikiin ja miehiin.
Jo kohta Lauran ruumis löydetään jokisuistosta, ja poliisi aloittaa murhatutkinnan. Erääksi mahdolliseksi murhaajaksi profiloituu salaperäinen Peter Pan, joka on jättänyt jälkensä moneen muuhunkin nuoren tytön mystiseen katoamiseen. Aluksi poliisi pidättää pari väärää miestä, mutta mitä pidemmälle tutkinta etenee, sitä todennäköisemmältä alkaa näyttää, että kyseessä on älykkään ja kylmäverisen sarjamurhaajan viimeisin tekonen.
Arttu Tuominen on siitä hyvä dekkaristi, että hänen romaanejaan voi lukea vaivattomasti myös kaltaiseni perusproosan lukija. Tuomisen kerronta on koukuttavaa ja johdonmukaisesti etenevää, tarinassa on sopivasti mustaa huumoria mukana, eikä kielessä ole tarpeettomia kokeellisia koukeroita. Johtolankoja paljastetaan vähän kerrallaan, välillä lukija johdetaan harhaan ja sitten hänet taas palautetaan yksinkertaisten perustotuuksien äärelle.
Romaanin ehdotonta plussaa ovat myös uskottavan tuntuiset poliisit. Rikollisia Arttu Tuominen kuvailee välillä hieman epäuskottavasti, mutta hänen luomansa rikosten tutkijat sen sijaan ovat todellisen tuntuisia persoonia kaikessa puutteellisuudessaan ja raadollisuudessaan.
Kun Linda Toivonen alkaa tutkia Lauran tapausta, hän joutuu samalla kohtaa-maan oman kielletyn menneisyytensä, johon on kuulunut seksuaalista hyväksikäyttöä. Takana on myös kipeä avioero, eikä suhde 13-vuotiaan Linnea-tyttärenkään kanssa ole kovin helppo. Kohtalonivaa on sekin, että Linnea paljastuu murhatun Lauran ystäväksi ja seuraavaksi potentiaaliseksi henkirikoksen kohteeksi.
Linda Toivonen on lääkinnyt jo vuosien ajan alkoholilla omia sisäisiä perkeleitään. Häväistyt ei ole vain yhden asian kirja. Samalla se on viiltävän kipeä kuvaus alkoholiongelmaisen ihmisen läpi käymästä jaakobinpainista, kuinka hän kieltää riippuvuutensa, selittelee asioita itselleen parhain päin ja aliarvioi läheistensä ymmärryksen. Lukijan onneksi kirja päättyy tässä asiassa toivoa herättävästi.
Enempää en kirjan sisältöä paljasta. Lukekaa itse Häväistyt-romaani.

Mikko Haaksluoto,
Kotka

Arvostelut

Ei arvosteluja

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS