Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut MIELIKUVITUS - ihmisen siivet
QR-Code dieser Seite

MIELIKUVITUS - ihmisen siivet Hot

(Koulussa äidinkielen tunnilla kirjoitettu ja arvioitu essee.)

Mikä selittää sanonnan ”mielikuvitus on kuin ihmisen siivet”? Ainakin itse näen päässäni heti mielikuvan ajatuksiinsa vaipuneesta ihmisestä suuret siivet selässään – siivet, jotka kannattelevat häntä eteenpäin ja lennättävät pitkin ilmojen teitä. Juuri samalla tavalla kulkee mielikuvituksemme. Se ikään kuin siivittää ajatuksemme, jotka muuttuvat painavista, elottomista ja ideattomista möhkäleistä keveiksi ja vapaiksi ja heräävät eloon kuin taivaan linnut, jolloin mielikuvituksemme saa niin sanotusti siivet. Silloin ajatus kulkee eteenpäin tavalla, jolloin esimerkiksi kirjoittaessa voi unohtaa ajan ja paikan kokonaan – näin minulle itselleni on monesti käynyt mielikuvitukseni ja ideoiden tempaistessa minut mukaansa.
Mielikuvitus antaa toisinaan ajatuksillemme eräänlaiset ajatuksia eteenpäin ohjailevat siivet, mutta mitä se itse on? Eri ihmisillä on tästä monimutkaisesta ja hankalastikin selitettävissä olevasta käsitteestä, joka on joka päivä läsnä arjessamme ja elämässämme, varsin erilaisia selityksiä ja käsityksiä. Oma käsitykseni mielikuvituksesta on varsin laaja, sillä satun olemaan sellainen henkilö, jolla on hyvin vilkas mielikuvitus. Se on yksi ihmisen psyykkiseen persoonaan ja sitä kautta myös jokaisen henkilön henkiseen ja sosiaaliseenkin puoleen vaikuttava tekijä; eräänlainen mielemme laadun ominaisuus ja ideoihimme, ajatuksiimme ja erilaisiin käsityksiimme vaikuttava asia. Lapsilla, joiden ymmärrys ei ole vielä niin kehittynyttä, mielikuvitus on luonut erilaisia uskomuksia. He uskovat helposti sellaiseen, mitä ei ole oikeasti olemassa - erimerkiksi satuolentoihin ja -hahmoihin. Näitä ovat vaikkapa kummitukset, hirviöt, joulupukki ja satuprinsessat. Mielikuvituksen ansiosta myös kaunokirjallisuutta ja fantasiaa on olemassa: esimerkiksi J.K.Rowling ei olisi ilman huikeaa mielikuvitustaitoaan kyennyt kirjoittamaan Harry Potter -sarjaa. Mielikuvitus vaikuttaa myös muuhun elämäämme: itselläni hyvä ja rikas mielikuvitus auttaa minua kirjoittamaan antaen jatkuvasti uusia ideoita, joista muodostuu päässä monenlaisia erilaisia ajatuskokonaisuuksia eli niin sanottuja skeemoja.
Kuten olemme vuosien kuluessa huomanneet, jokaisella mielikuvitus on täysin erilainen – joillakin idearikas, suuri ja mielenkiintoinen ja toisilla taas niin pieni, ideaton ja vähäinen, että toteamme monesti tällaiselle henkilölle: ”Eihän hänellä ole ollenkaan mielikuvitusta!” Sen laatu on kuitenkin täysin yksilöllinen ja yhtä voimakkaasti kuin se vaikuttaa persoonallisuuteemme ja käyttäytymiseemme, vaikuttavat persoonallisuus ja käyttäytymisemme myös mielikuvitukseen yhtä lailla. Taustalla voivat vaikuttaa myös jonkin verran saamamme kasvatus, oppimamme ja kokemamme asiat sekä vanhemmilta perityt geneettiset ominaisuudet.
Mielikuvitusta voisi verrata suureen, monimuotoiseen ja äärettömään avaruudenkaltaiseen tilaan, jossa jokainen idea ja ajatus on oma yksilöllinen planeettansa ja niistä muodostuneet suuremmat idea- ja ajatuskokonaisuudet kuin aurinkokuntia ja laajimmat niistä suuria galakseja. Mielemme ja mielikuvituksemme toimii taivaalla kiitävän komeetan lailla – jo yksi pieni idea voi riittää synnyttämään kipinän, joka laittaa kaiken alulle. Ideattomuuden kylmästä tuhkasta syntyy äkisti tuliset, nopeat siivet saava idea, joka lähtee lentoon kuin feenikslintu.
Mielemme ja sitä kautta mielikuvituksen monimutkaisuutta ja -muotoisuutta on kuitenkin lähes mahdotonta kyetä kokonaan selittämään, sillä niiden kokonaisuus ja toimivuus on yhdessä ääretön. Mielikuvitus vaikuttaa ihmisten mieliin ideoiden ja sitä kautta uusien ajatusten syntymisen jälkeen. Tällöin pyrimme koko ajan tietoisesti tai tiedostamattamme uusiin päämääriin ja haluamme tallentaa muistiimme uusia asioita sekä kehittää elämäämme varten uusia ratkaisuja. Osa näistä mielikuvituksen vaikutuksista on pysyviä tavalla, jossa esimerkiksi omaksumme oppimiemme ja kokemiemme asioiden kautta tietynlaisen motiivin ja tavan työskennellä jossain luovassa ja mielikuvitusta vaativassa työssä. Esimerkkejä luovasta työstä ovat kirjoittaminen, musiikin säveltäminen tai kuvallinen ilmaisu. Jokainen inspiroitunut kaltaiseni ihminen hyödyntää niitä keksien omanlaisiaan tekemis- ja etenemistekniikoita, joilla toteuttaa toimiva, selkeä ja järkevä kokonaisuus.
Minkälaiset vaikutukset mielikuvituksella on ollut maailmalla kautta aikain? Sillä on menneisyydessä ollut oma tärkeä osansa. Se on mahdollistanut esimerkiksi erilaisten uskontojen, uskontokuntien, kulttuurien, keksintöjen, taiteen ja uskomuksien synnyn. Mielikuvitus on mahdollistanut myös sen, että jo muutama vuosisata sitten eli henkilöitä, jotka tietämättään keksivät jo tuolloin nykypäivänä voimassa olevia keksintöjä. Yksi heistä on keskiajalla 1450-500 -luvuilla elänyt maailman kuuluisimman taulun Mona Lisan maalannut, taidehistoriaan ja taiteeseen suuresti vaikuttanut monilahjakas Leonardo da Vinci. Hänen ajatuksensa olivat suuren mielikuvituksen ja luovuuden takia huomattavasti edellä aikaansa. Mies muun muassa kehitteli esimerkiksi helikopterin, panssarivaunun, aurinkovoimalan ja laskimen. Vain suhteellisen harvat da Vincin suunnitelmista lopulta toteutettiin ja vain murto-osa niistä hänen elinaikanaan. Da Vincin keksintöjen käyttöön ottaminen oli mahdollista vasta lähempänä nykyaikaa.
Toinen tärkeä vaikuttajaihminen oli 1800-900-luvuilla elänyt ranskalainen kirjailija Jules Verne, joka tunnetaan erityisesti tieteiskirjallisuuden edelläkävijänä. Hän kirjoitti muun muassa avaruusaluksista, lentolaitteista ja sukellusveneistä ennen kuin niitä oli olemassa.
Omat kokemukseni mielikuvituksesta ja sen siipien lailla ajatuksia ohjaavista ideoista jäävät mieleeni ikuisesti. Mielikuvitusrikkaana lapsena keksin oman mielikuvitusmaailmani, jonne paeta toisinaan maailman karua todellisuutta ja ongelmia. Joskus kun olin yksinäinen, muistan leikkineeni tuossa lapsellisessa unelmieni satumaailmassa mielikuvitusystävieni kanssa. Niistä tärkein oli läsnä kanssani jopa julkisilla paikoilla. Mielikuvitus auttoi ja auttaa edelleenkin minua keksimään omia tarinoita, jotka olen kirjoittanut kertomuksiksi. Hyvien asioiden lisäksi mielikuvitus on aiheuttanut minulle myös huonoja kokemuksia. Niitä olivat pelkoa aiheuttavat tilanteet, kuten esimerkiksi pimeisiin ja ahtaisiin paikkoihin joutuminen, eksyminen ja pelottavien äänien kuuleminen. Näiden pohjalta syntyivät nykyelämässäni läsnä olevat pelot: ahtaanpaikan kammo ja pimeänpelko epämiellyttävissä paikoissa.
Mielikuvitus ja sen ihmismieltä siivittävät mielikuvat ja ajatukset rikastavat elämäämme ja ovat läsnä yhtenä mielemme tärkeimmistä päätekijöistä. Ilman mielikuvitusta emme pärjäisi: olisimme kuin siivettömiä, lentokyvyttömiä lintuja, jotka ilman ideoita kuolisivat. Muutamasta huonosta puolesta huolimatta mielikuvitus on positiivinen ja tärkeä asia elämässäni.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
MIELIKUVITUS - ihmisen siivet 2015-11-13 15:47:08 Liz
Arvosana 
 
5.0
Liz Arvostellut: Liz    November 13, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Upee teksti mielikuvituksen voimasta!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
MIELIKUVITUS - ihmisen siivet 2015-11-11 08:15:21 Banshee
Arvosana 
 
4.0
Banshee Arvostellut: Banshee    November 11, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Heippa

En oikein tiedä, miten koulu-aineita tulisi arvioida, kun en ole vähään aikaan siinä maailmassa oleillut. Mutta sellainen tuli itse tekniikasta mieleen, että toistat sanan "mielikuvitus" laskujeni mukaan 21 kertaa. Myös siivet/siivittää toistuu 9 kertaa.
Vähempi olisi riittänyt, vaikka aihe oli mielikuvitus, toiston takia tulee hiuka luettelomaisuutta tekstiin.

Ajatusrakenteet olivat myös tutun toistamista, ei ole mitään uutta auringon alla, että yksinäinen lapsi turvautuu mielikuvitukseen. Mielikuvitus antaa siivet on myös todella kulunut juttu.

"Mielikuvitusta voisi verrata suureen, monimuotoiseen ja äärettömään avaruudenkaltaiseen tilaan, jossa jokainen idea ja ajatus on oma yksilöllinen planeettansa ja niistä muodostuneet suuremmat idea- ja ajatuskokonaisuudet kuin aurinkokuntia ja laajimmat niistä suuria galakseja. Mielemme ja mielikuvituksemme toimii taivaalla kiitävän komeetan lailla – jo yksi pieni idea voi riittää synnyttämään kipinän, joka laittaa kaiken alulle. Ideattomuuden kylmästä tuhkasta syntyy äkisti tuliset, nopeat siivet saava idea, joka lähtee lentoon kuin feenikslintu. "

En itse kestä tällaista tekstiä,jossa lähdetään tavoittelemaan suuruutta, todennäköisesti mahtiponttista musiikkia kuunnellen. Itse en enää kuuntele Ed Sheeranin I see fire biisiä, koska se saa minut oksentamaan galakseja ja feenikxlintuja tekstiin.

Kouluaineeksi tämä on kuitenkin hyvä, itse yläaste -ja lukioiässä ajattelin lähinnä kuinka monta pinniä laitan tukkaanija missä on mun ripsiväri. En yhtään ihmettele, jos opettajasi arvostaa tekstiäsi, koska suurin osa nuorista taitaa käyttää enimmäkseen somea tekstin tuottamiseen. En halua edes tietää millaista tekstiä ne jonnet tuottaa, ei sillä että haluaisin lukea edes omia kirjoituksiani teini-iän vuosilta.

Sillä tavoin siis ajatuksesi ja kykysi ajatella nousee tekstistä esiin, se on tie, jolla kannattaa pysyä.

Ja olet oikeassa, mielikuvitus on rikkaus. Siitä kannattaa pitää kiinni kynsin ja hampain, koska elämä voi tuoda eteen hyvien kokemusten lisäksi huonoja, ja sitä helposti pääsee kyynistymään, leikkimielisyys unohtuu.

Kysyin kerran äidiltäni, mikä on hänen villein unensa, ja hän vastasi nähneensä unta, jossa suusta valui kahvia. Muuten hän näkee unia kaupassakäynnistä ja autonpesusta...

Mutta mielikuvitus on myös muutakin kuin kyky upota omaan sisäiseen maailmaan, minua mielikuvitus on auttanut työelämässä ratkaisukyvyn suhteen, ennakoinnissa ja ihmisten ymmärtämisessä. Minulle naurettiin, kun ala-asteen alussa leikin koiraa tunnilla ja hevosta välitunnilla, toin kouluun hämähäkkejä. Nyt asioin Suomen suurimpien yritysten työmaajohdon kanssa, ja osa naurajista lappaa puistossa lehtiä kottikärryyn RTK-haalarit päällä.(No ei sillä, että siinä olisi mitään vikaa)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS