Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kun Niina-uniystävä pelasti minut
QR-Code dieser Seite

Kun Niina-uniystävä pelasti minut Hot

Kun nukahdin yhtenä viikonlopun lauantain iltana, tunsin jo kiitäväni kohti Unimaata. Yhtäkkiä pimeys kiepahti ympärilläni. Suljin peloissani silmäni. Minua huimasi. Sitten se loppui. Avasin silmäni. Häikäisevän kirkas valo oli jopa sokaista minut. Suljin nopeasti silmäni uudelleen. Sitten tuli jälleen se sama pimeys. Luulin näkeväni Unimaan alhaallani loistoissaan, mutta tunsin putoavani vierasta valopistettä kohti….
Heräsin joltakin pehmeältä alustalta, ja kun nousin, huomasin seisovani sammaleen päällä. Kirkkaan suosammaleen. Katselin ympärilleni. Siellä, missä olin, oli kuolemanhiljaista ja lämmintä. Kuuset ja männyt ympäröivät sankkana muurina minut ja sen pienen, vaivaisen sammalaukean, jolla seisoin yksinäni.
Lähdin kävelemään. Yöpukuni tarttui puitten oksiin, kun raivasin kulkuani metsän siimekseen. Tartuin prinsessayömekkoni helmaan, ja kiskaisin sen irti oksasta. Sitten lähdin taas jatkamaan matkaani. Kuusen ja männynneulaset ja kävyt pistelivät inhottavasti paljaita jalkapohjiani. Seurasin pientä, synkännäköistä polkua yhä vain syvemmälle ja syvemmälle metsään. Kuljin vain, kunnes aurinkoa ei enää näkynyt, ja huomasin olevani eksyksissä, pois polulta.
”Ties vaikka kuinka iso metsä tää on”! ajattelin surkeana, ja itku kirveli silmissä. ”Oi, ja kun mulla on vielä niin huono näkö! Kun mulla ois ne silmälasit mukana”! ajattelin. Lyyhistyin sammalmättäälle istumaan, ja suljin silmäni. ”Kun heräisin”! toivoin pian jo itku kurkussa. Vaaleaan tukkaani oli tarttunut neulasia ja roskia, ja nutturani oli sotkussa, samoin jalkani ja käsivarteni.
Edessäni oli pieni lätäkkö, ja näin siitä omat kasvoni. Se ei kuitenkaan tuottanut minkäänlaista iloa, sillä olin eksynyt. Irrotin ärsyttävän pistävän ja irtilähteneen pompulan tukastani, ja laitoin tukkani uudelleen kiinni. Silloin minut valtasi aivan kauhea jano. Tunsin pian jo kuolevani janoon, sillä kieleni tarttui epämukavasti kitalakeen, ja kurkussa pisteli halu juoda. Mutta pienen vesilätäkön vesi saattoi olla vaikkapa myrkyllistä, sillä sen vesi pyörteili hiljalleen myrkynviheriäinä ja violetinvalkeina kiehkuroina.
Kurkistin lätäkköön, mutta en pian saanut miltei silmiäni irti vedestä, vaan jo melkein join. Yhtäkkiä tuijotteluni lähteeseen keskeytyi, kun kuulin takaani läheneviä juoksuaskelia. ”Ei, ei!” joku kirkaisi, kun olin juuri juomaisillani lätäköstä, ja tarttui minuun takaapäin. Ääni oli kauhistunut. Katsoin varovaisesti taakseni, ja saatoin nähdä uniystäväni Niinan joka oli viime hetkellä tullut pelastamaan minut.
Niinan jäänsiniset silmät tuikkivat kauniina, ja suu vetäytyi surulliseen hymyyn. ”Niina!sä – sä pelastin minun hengen! Mää oisin varmasti juonu tosta lätäköstä jos sä et olisi tullut!" huusin. ”Älähän nyt turhia kehuskele. Ainahan vaistoan jos olet vaarassa, unitaijan avulla minä sen teen. Ja toisen unitaikurin Melinan avulla", sanoi Niina tuttuun vaatimattomaan tapaansa leppeästi, ja viittasi takanaan seisovan unitaikuri Melinan suuntaan. Melina näytti kauhistuneelta kun katsoi minua, koska olisin voinut kuolla. Niinankin silmissä oli pidäteltyä pelkoa. Niina halasi minua lämpimästi, ja sanoi: ”Olisit kuollut, jos olisit juonut siitä lätäköstä. Tässä Myrkkymetsässä on niitä useita."
Pian tämän jälkeen hyvästelin Niinan ja tämän ystävän unitaikuri Melinan. Tiesin että oli aika herätä. Siksi minun oli lähdettävä näin pian heti äsköisen tapauksen jälkeen.”Hei sitte!” huikkasin taakseni. Sitten kaikki pimeni.
Kun heräsin omasta vuoteestani taas Valvemaailmassa huomasin olevani tosi janoinen, ja menin juomaan.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kun Niina-uniystävä pelasti minut 2015-11-14 15:38:21 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    November 14, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvä Inja.

Sinulla on luova mielikuvitus, ja osaat luoda erinomaisia tarinoita. Varmaan koulussa opettajat ovat huomanneet taitosi.
Tarinoisasi on selkeä kerronta, ja käytössäsi on melkoisen laaja sanavarasto, joka näkyy teksteissäsi. Osaat laatia tarinoihisi selkeän juonikulun, joka pysyttelee mainiosti tarinan hengessä, polveilematta harhapoluille.
Vaikuttaa siltä, että tarinoiden keksiminen, ja kirjoittaminen on sinulle helppoa, ja samalla hauskaa. Mikäli näin on, ja kiinnostuksesi säilyy, niin sinulla on todellakin erinomaiset mahdollisuudet löytää tulevaisuuden toiveammatti kirjoittamisen piiristä.
En lähde ennakoimaan, mikä se mahdollisesti voisi olla, mutta sinulla on todella hyvät lähtökohdat löytää kirjoittamisen kautta jotain ainutlaatuista.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kun Niina-uniystävä pelasti minut 2015-11-11 07:37:29 Banshee
Arvosana 
 
N/A
Banshee Arvostellut: Banshee    November 11, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Korjaan ajatusvirheeni: "Tässä on yhteinen lauseenvastike," - piti kirjoittaa lauseenjäsen:) lauseenvastike on ihan toinen juttu.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kun Niina-uniystävä pelasti minut 2015-11-11 07:28:50 Banshee
Arvosana 
 
4.0
Banshee Arvostellut: Banshee    November 11, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hei

Kirjoitat tosi hyvin ikäiseksesi ja hienoa, että olet löytänyt näin mukavan harrastuksen kuin kirjoittaminen. Siitä voi olla paljon hyötyä aikuisena, kun on paljon kaikenlaisia töitä, joissa on hyvä, jos osaa kirjoittaa. Saattaa tulla tarve esim. päivittää yritysten nettisivuja, tehdä mainoksia, kaikenlainen muukin kuin kirjailijana oleminen voi pitää sisällään tekstin tuottamista.

Vaikka kirjoitatkin jo selkeästi, niin antaisin sellaisen neuvon, että kirjoittaessa kannattaa pyrkiä suurimpaan mahdolliseen yksinkertaisuuteen. Kirjoitat esim. "Kun nukahdin yhtenä viikonlopun lauantain iltana" - voisit yhtä hyvin kirjoittaa: Kun nukahdin lauantai-iltana. Viesti on molemmissa sama, koska kaikki tietävät jo, että lauantai on viikonloppua ja "yhtenä" sanaa ei tarvita osoittamaan tiettyä päivää.

Yksinkertaiseen ilmaisuun kannattaa pyrkiä, jotta saat samaan tekstimäärään enemmän yksityiskohtia ja lukija pystyy käsittelemään tekstin nopeammin. Jos on paljon täytesanoja, niin teksti voi tuntua lukijasta puurossa kahlaamiselta, eli sanojen käsittely aivoissa vie liikaa aikaa ja lukija turhautuu:)

Esim. "Kurkistin lätäkköön, mutta en pian saanut miltei silmiäni irti vedestä, vaan jo melkein join."

---> Kurkistin lätäkköön enkä saanut silmiäni irti vedestä, melkein join.

Muistan kuinka ala-asteella ja yläasteella oli kouluaineissa sanamääriä, ja sitten lauseita pidenneltiin täytesanoilla, jotta saataisiin niistä riittävän pituisia. Mutta oikeassa kirjallisessa maailmassa pitääkin tehdä päinvastoin, eikä lukija keskity sanamärään, vaan tekstin laatuun ja lukumiellyttävyyteen.

Mielestäni dialogisi on hyvää, yleensä nuorimmat kirjoittajat eivät vielä oikein tee dialogia, joten hyvä, että olet päässyt sen kanssa vauhtiin.

Pilkutuksesi ei ihan vielä ole kunnossa, mutta sitä varmasti vielä opetellaan, ja se tulee kuntoon ajan kanssa.

Esim. "Lyyhistyin sammalmättäälle istumaan, ja suljin silmäni."

Tässä on yhteinen lauseenvastike, eikä pilkkua tarvita: tekijää ei erikseen kerrota. Jos lause menisi näin: "minä lyyhistyin sammalmättäälle istumaan, ja minä suljin silmäni." - niin tulisi pilkku. Joskaan "minä" sana ei ole luonnollinen tuossa kohtaa, väänsin esimerkin väkisin.

"Heräsin joltakin pehmeältä alustalta"

---> "Heräsin pehmeältä alustalta"

Vältä luvailussa niinsanottuja epämääräisyyksiä, kuten "eräänlainen" - "jokinlainen - "yhdenlainen". Ne rasittavat lukijaa ja ovat tarpeettomia lisäsanoja:)

Tässä näitä ajatuksia, stemppiä kirjoittamiseen!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kun Niina-uniystävä pelasti minut 2015-11-09 18:00:22 Inja Vaara 11v
Arvosana 
 
N/A
Inja Vaara 11v Arvostellut: Inja Vaara 11v    November 09, 2015
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Anteeks mutta tää ois pitäny olla fantasiajutuissa. Laitoin vahingossa tännne! Ei varmaan haittaa!?

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS