Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Vielä yhden kerran: nukkekodin todellisuutta
QR-Code dieser Seite

Vielä yhden kerran: nukkekodin todellisuutta Hot

Olen nukke, jonka raajoista roikkuu naruja.
Tänäänkin näen valon heijastuvan nukkekodin pahviseinään.
Olen vakuuttunut siitä, että Keinotekoinen todellisuus imee itseensä vähäisimmänkin tänne asti päässeen valon, peittääkseen vanhempieni häpeän. Isäni on muovia, äitini silikonia. He tuntevat oman kipunsa, mutta eivät minun huolia eikä ajatuksia.
Olohuoneessa pyörii maapallo.
Äitini katselee silikonirintojaan peilistä ja hymyilee. Haluaisin kirkua! Se olisi turhaa, kukaan ei kuulisi sitä.
Istun yksin huoneessani.
Pahviseinät vääntyilevät. Ulkoa, seinien välistä tulee valoa, paljastaen nukkekodin todellisuuden, josta minulla ei ole ulospääsyä.
Jotain uuttakin tapahtuu, valoa heijastuu pahviseinille enemmän kuin eilen. Todellisuus ei kestä viattomuuttani, vaan puolustautuu, pysyäkseen vankilanani.
Teen itsestäni huomaamattoman ja yritän sopeutua, sen täytyy auttaa.
Silmäni on kuin kaksi kaivoa, joissa olisi raikasta vettä keinotekoisuuden vastineeksi. Isäni katsoo minusta läpi, eikä hän näe minua.
- Taitaa tulla talvi, sanoi isä ja katsoo lautalattian pontteihin kerääntynyttä kuuraa.
Uumani on kapea, varteni norsunluuta ja nenäni posliinista tehty. Sydämeni keinuttaisi tuhatta kehtoa, jos olisin vapaa, mutta nukkekoti on vankilani.

Hiljaisuus rikkoutuu kahvinkeittimen korahdukseen ja äidin korkokenkien kopinaan.
- Otatko piparkakun? kysyi isä.
Isäni on muovia, äitini silikonia. Totuus on seinien toisella puolella. Valoa tulee edelleenkin seinien välistä, toiselta puolelta. En tiedä vielä mitä se on, mutta otan siitä selvää.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
1.5  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Vielä yhden kerran: nukkekodin todellisuutta 2015-12-16 19:51:19 E.
Arvosana 
 
1.5
Arvostellut: E.    December 16, 2015

Olen lukenut jo useita tekstejäsi, niissä vaikuttaisi olevan yksinkertainen idea, josta sitten koostetaan pieni, voimakkaasti tyylitelty tarina. Useimmiten metaforat ovat kuluneita, katuoja, lumienkeli, lintu, mutta siitä huolimatta saat puhallettua tarinaan eloa, mikä on hienoa. Taitavat iskelmäsanoittajat osaavat toimia juuri niin. Kaunokirjallisuudessa kliseiden käyttövoima on huomattavasti rajoitetumpi.

Tämä tarina on mielestäni niitä, joissa on paljon pielessä. Mukana on tyhjiä, mitäänsanomattomia ja teennäisiä lauseita, joiden on ilmeisesti tarkoitus olla syvällisiä. Silmät, joissa on keinotekoisuutta? Todellisuus ei kestä viattomuutta? Todellisuus puolustautuu? Tällaisissa lauseissa ei ole päätä eikä häntää. Ne eivät kerro lukijalle mitään, sana, joka tulee mieleen on tekotaiteellisuus. Samanlaista teennäisyyttä on mielestäni itse tarinassakin. Äidillä on silikonirinnat, mitä sitten? Totuus on seinien toisella puolella... vai niin. Nukkekoti on vankila, häpeästä puhutaan, mutta mitään kantavaa ideaa ei jutussa tunnu olevan, kaikki jää ilmaan, ja siksi lukija alkaa lukea vastakarvaan koko juttua.

Kielioppivirheitäkin bongasin. "Silmäni on kuin kaksi kaivoa" -po. silmäni ovat, "minun huolia ja ajatuksia" po. huoliani ja ajatuksiani. Räikeimpiä virheitä ovat yhdyssanavirheet ja verbien virheelliset muodot, joten ne kannattaa käydä teksteistä aina läpi, jos eivät luonnostaan tule oikein.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS