Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Tammikuu
QR-Code dieser Seite

Tammikuu Hot

Tammikuu on talven mahtikuu. Nimessään jotain järkähtämätöntä sointia ja roudan lujuutta. Kasvoissaan lunta, kuuraa ja jäätä. Äänessään mykät, hiljaiset metsät, tahi vouruavat, ulvovat jäälakeudet ja otteessaan paukahtavat jäiset puut.
Aika on pysähtynyt, kuin jäätynyt paikoilleen. Vain välttämätön tehdään, ei mitään ylimääräistä. Vain se mikä on hengissä pysymisen takia tehtävä. Lämmön ja ruuan hankintaa, sitähän se on, kaikki muu on turhanpäiväistä, joutavaa, ylimääräistä voimien tuhlausta.
Siperian portti on auki. Siellä on pakkasen kotimaa, syntymäsija, josta se lähtee matkoilleen. Pakkanen käy portistaan ylväänä, tietäen hyvin mahtinsa voiman ja herruutensa kaikki voipaisuuden. Kenenkään lupaa se ei tarvitse, kun se päättää lähteä. Kenenkään rajoilla se ei seiso odottamassa, kun se tulee. Ja kun se tulee, menee se ryskyen minne tahtoo.
Pakkanen kiristää hampaansa purevaksi. Se kutsuu mukaansa tuulen ja polttava viima iskee ruoskan lailla vasten kasvoja. Tapa, jota talven herra käyttää on rautaisen luja ja kylmä. Sen kouran mahti koettelee jokaista ankaralla, puristavalla otteella pakottaen nöyrtymään sen edessä.
Jonkin matkaa latvojen yläpuolelle noussut aurinko on voimaton. Sen punaisen sävyissä hehkuva valo antaa kuitenkin tunteen ja aavistuksen lämmöstä. Auringon aika on lyhyt, muutamassa hetkessä haihtuva kajastus tulevasta. Todiste siitä, että olemassa se on, ja jonain päivänä se vielä voittaa pakkasen.
Aurinko ottaa mukaansa valon ja taivaalta laskeutuvat jääkiteet saavat osakseen tähtien kimallusta. Samaa avaruuden hyytävää tuiketta jota voi nähdä yön tummansinisessä taivaankannessa.
Yö juoksuttaa kettua ja jänistä. Pakkanen pakottaa liikekannalle, kulkemaan kuun valoon, osallistumaan ikiaikaiseen elämän ja kuoleman taisteluun. Olemassa olemisen loputtomaan kiertokulkuun.
Kirskuvan kylmässä metsässä on jotain aavemaista. Jotain sadun tai taian omaista tunnetilaa. Kuun kelmeä valo, puiden varjot ja kylmyyden alituinen läsnäolo painuu ajatuksiin, luihin ja ytimiin.
Melkein käsin kosketeltava hiljaisuus, kuin ennustus jostain lähestyvästä. Jotain on ilmassa, jotain varmasti tapahtuu. Jännittynyt hiljaisuus virittyy, kuin jousen jänne. Sitten se katkeaa, hetkeksi, ilkeään rääkäisyyn.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Tammikuu 2016-01-17 19:42:38 Taruh
Arvosana 
 
4.0
Taruh Arvostellut: Taruh    January 17, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Todella vahva ja kauniisti kirjoitettu kuvaelma tammikuusta, sen pakkasista ja sen elosta. Tässä on sellainen vaikuttava ja mahtipontinen tunnelma alusta loppuun asti.

Tätä lukiessa tulee mieleen, että onko teksti mahdollisesti kuvaus-ja tunnelmaharjoitelmaa, koska mitään juonta tässä ei varsinaisesti ole? Vaikka novelli on oikein hieno näinkin, jään kaipaamaan tekstiin jonkinlaista kohokohtaa.

Kiitokset tekstistä. Pidin etenkin lopun dramaattisuudesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Tammikuu 2016-01-13 18:19:38 Loviisa V
Arvosana 
 
5.0
Loviisa V Arvostellut: Loviisa V    January 13, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Käsittämättömän hienosti kirjotettu! Tällasesta tykkään :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS