Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut HYLÄTTY
QR-Code dieser Seite

HYLÄTTY Hot

Sinä kävelit pois katsomatta taakse. Minä jäin seisomaan paikalleni, typertyneenä siitä, että mitä oli oikein tapahtumassa.


Kohtaamisemme oli ollut arkipäiväinen, ja oikeastaan samanlainen kuin kymmenet edelliset. Keskustelimme niitä näitä, kuitenkaan sanomatta oikein mitään. Välillemme kasvanut kuilu raastoi sisintäni, ja jokainen tyhjä ja mitäänsanomaton henkäys tuntui puukoniskuina vatsassani. Olin antanut sinulle kaikkeni, ja olin ollut tunkenasi kaikkina huonoina hetkinäsi. Me olimme iloinneet yhdessä, me olimme itkeneet yhdessä. Jossain vaiheessa välimme olivat niin läheiset, että ajattelin ettei mikään voisi tulla väliimme. Annoin sinun loistaa. Olin kuin ruohikko, johon sinun puun juuret kaivautuivat, jotta sinä saisit loistaa jykevämpänä kuin koskaan.


Silti en riittänyt. Sinä olit löytänyt kuun jota kohti kurottelit. Kuun, joka katsoi korkealta taivaalta, ja halusit lähteä lentoon sitä kohti. Halusit katkaista juuresi ja yhteytesi kaikkeen siihen, mistä olit kasvanut ja mistä olit muodostunut. Halusit pukea sammaleen ja jäkälän peittämän runkosi kirkkaaseen viittaan, jotta kuu erehtyisi luulemaan sinua kaltaisekseen. En ymmärtänyt, miksi halusit tavoitella jotain sellaista himmentää lehtiesi havina. En ymmärtänyt, miksi halusit katkaista korkeimmat ja näyttävimmät oksasi, ja hioa niiden tyngät, ihan kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Olen vain ruohikko, joka ei voi muuttua. Minulla ei voi peittää viitalla, eikä muutu kimaltavaksi. En voi myöskään lentää perässäsi kohti taivasta. Toisaalta en edes haluaisikaan, sillä tuo kimaltava olento ei ole se minkä minä tunnen.


Mene siis ja lennä kuutamoon. Mene ja tee itsestäsi niin kimaltava kuin voit. Kuu on kylmä, mutta se varastaa aina valonsa auringolta, joten varo ettet polta juuriasi sen voimasta kokonaan. Minä en voi hypätä perääsi, joten minulle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin paikata juuriesi jättämät aukot, ja kasvattaa uutta ruohoa niiden päälle. Oloni tuntuu ontolta ilman painoasi minun hartioillani, mutta toisaalta nyt saan vesisateen kaikki pisarat kokonaan itselleni. Sinä lensit pois, ja samalla kun minut valloittaa ikävä, tunnen oloni kuitenkin myös kevyemmäksi.


Jää hyvästi ja loista kirkkaampana kuin koskaan. Anna kuitenkin samalla myös minun olla ja toipua, anna minun kasvaa ja löytää omat polkuni. En tiedä aistitko sinä tätä muutosta, nyt kun lähdit kävelemään pois luotani. En tiedä tunnetko sinä mitään muutosta ilmassa. Et katsonut enää taaksesi, enkä olisi halunnutkaan että näet ilmeen kasvoillani. Tässä päivässä ei ollut mitään erikoista, ja silti tiedän että ihminen jonka tunsin ja jota kunnioitin, on poissa. Seison kadulla hetken katsomassa jälkeesi, ja lähden kävelemään kadun kulmasta eri suuntaan kuin sinä, tietäen että tiemme eivät enää koskaan kohtaa samalla tavalla kuin ennen.



Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
1.5  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
HYLÄTTY 2016-02-07 09:56:20 E.
Arvosana 
 
1.5
Arvostellut: E.    February 07, 2016

Täältäkin puolelta siis löytyy yksi tarinasi (luin runosi). On aina mielenkiintoista nähdä kirjoittajalta useampia tekstejä.

Teksti vaikuttaa kerralla muistiin merkityltä, mikä aina on pettymys lukijalle. Jo ensimmäisessä lauseessa on kielioppivirhe (taakse po. taaksesi) ja kielioppi- ja pilkkuvirheitä on lyhyeksi tekstiksi aivan liikaa. Lauseisiinkin on jäänyt tarpeetonta kömpelyyttä: jos olisin lukenut tämän tekstin ensimmäisenä, en olisi ryhtynyt lukemaan enää muuta. Runojesi perusteella kuitenkin tiedän, että osaat tuottaa laadullisesti parempaa tekstiä.

Sisällön puolesta tässä on mielestäni samaa ongelmallisuutta kuin Myrkkyruusussa eli metaforat eivät ole loppuun asti ajateltuja. Puu, joka lentää kimaltavana kuutamoon? Puu haluaa peittää itsensä kimaltavalla viitalla? Kylmä (?) kuu, joka varastaa valonsa auringolta? Valitettavasti tuollaiset metaforat tuntuvat sekavilta ja teatraalisen tyhjiltä ja sekoittavat vain turhaan tarinan kulkua.

Kun kyse on ihmissuhteista, niin isojen metaforien käyttämistä kannattaa miettiä tarkkaan. Jos päähenkilö/minäkertoja on aurinko tai maa, niin niin muut henkilöt ovat aika mitättömiä tekijöitä hänen rinnallaan, sillä puuta ei olisi olemassa ilman maaperää tai aurinkoa. Tällainen ajatus ihmissuhteesta, varsinkin, kun minäkertoja on jalomielisesti antanut puun loistaa ja kasvaa korkeuksiin siis kertoo tarinan ihmissuhteesta, jonka jätetty osapuoli katsoo olevansa toisen luoja tai omistaja olemalla, "kaikki" se, "mistä olit kasvanut ja mistä olit muodostunut". Äitimaa tai Isä Aurinkoinen eivät siis välttämättä ole kovin onnistuneita ihmistä kuvaavia metaforia, ellei niillä sitten käytetä jotenkin ironisesti. Joka tapauksessa olisi tiedostettava käyttämänsä metaforan sisältö, metaforat eivät ole vain koristeita.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS