Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Villamekko
QR-Code dieser Seite

Villamekko Hot

Villamekko
Vanhaan hyvään aikaan olivat talvet kylmiä ja kunnon pakkasia monta kuukkautta yhteen menoon. Koulumatkat kuljettiin jalkaisin. Matkaa saattoi olla yli viisi kilometriä. Tytöillä ei siihen aikaan ollut hosuasuja kuten nykyisin. Työttöjen varustus oli yleensä mekko, sukat ja esiliina. Jokin takin riekale, lapaset ja myssy.
Talvella mekko oli tietenkin villalangasta neulottu, kuten sukat ja villahousutkin. Sukat, joissa oli napit kiinni liivissä, jossa myös oli napit. Ne yhdistettiin toisiinsa harmaalla leveällä kuminauhalla, jossa oli napinmentävä viilto/halkio. Usein reidet jäi paljaiksi ja siksi reisien suojaksi piti olla villahousut.
Minä en tykännyt niistä villahousuista. Toisillakaan ei ollut, tai ainakin luulin niin. Ja sitäpaitsi ne oli rumat, harmaata villaa ja ne pisteli kummasti. Eräänkin kerran, en äidin suostuttelusta huolimatta laittanut villahousuja jalkaan koulumatkalle. Sain tuntea nahoissani kipua ja tuskaa, kun kuljin pitkän koulumatkan reidet paljaana. Oli kova tuuli ja pakkasta oli liki 15 astetta. Jouduin kulkemaan koulumatkalla pitkän auken läpi. Tunsin kuinka reiteni olivat ihan verillä. Takin liepeellä yritin suojata reisiäni, mutta eihän se onnistunut, kun tuuli oli niin voimakasta ja takkikin lyhyen läntä. Itku siinä tuli. Taisipa tulla äitikin mieleen.
Olin minä melkoinen ”äkäsäkki” tyttösenä ja taidampa olla sitä hitusen vieläkin. Äiti oli kudottanut minulle kauniin villamekon. Siinä oli harmaa yläosa. Helma oli kudottu siten, että harmaa oli päävärinä ja mustaa ja kirkkaan vihreää oli raitoina. Nyt kun muistelen tuota mekkoa se oli todella kaunis ja lämmin. Mutta pistelihän sekin.
Minä en tykännyt villamekostakaan, kun toisillakaan ei ollut. Äkäpäissäni minä leikkelin sen keritsimillä kappaleiksi etten tarvitse pitää sitä. Tuostakos äiti suuttui – syystäkin. Piiskaahan siitä tuli, totta kai. Mekko korjattiin ja sitä oli siitä huolimatta pidettävä. Oliko tosi kiva mennä kouluun paikatussa villamekossa? Ehkä oli – ehkä ei!?

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Villamekko 2018-02-09 06:52:24 Ryövärintytär
Arvosana 
 
3.0
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    February 09, 2018
  -   Kaikki arvostelut

Ensin ajattelin, että juttu on liian opettavainen ollakseen viihdyttävä, mutta eteenpäin lukiessa tekstistä tuli henkilökohtaisempaa ja kiinnostus heräsi heti. Omakohtaiset muistot ovat niin eläviä, että niitä lukiessa väkisin hymyilytti. Minä olen ollut ihan samanlainen äkäsäkki pienempänä (taidanpa olla vielä nykyäänkin). Villahousuja ei enää omassa lapsuudessani käytetty, mutta paksuja, inhan värisiä sukkahousuja kyllä. Ne kutisivat melkein yhtä paljon kuin villa paljasta ihoa vasten, eivätkä millään pysyneet jalassa vaan retkahtivat haaroista tai jalkateristä aina jotenkin kummallisesti tai kiertyivät monelle mutkalle jalkaan laitettaessa. Voi että minä sitten vihasin niitä sukkahousuja!

Joka tapauksessa, alkutahmeuden jälkeen hyvin viihdyttävä tarina!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS