Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kaksi vanhaa puuta
QR-Code dieser Seite

Kaksi vanhaa puuta Hot

Tuuli irrotti vaahterasta siemeniä. Riepotteli niitä ympäriinsä, kunnes laantuessaan päästi ne laskeutumaan. Kaksi siementä olivat takertuneet toisiinsa. Kaksihaaraiset "siivet" yhdessä ne pyörivät tuulessa, etsien antoisaa kasvupaikkaa. Tuuli puhalsi siemenet pienehkölle niitylle, yhä yhdessä. Porautuen maan syvyyksiin odottamaan kevättä, joka herättäisi ne eloon. Syksy vaihtui pian talveksi ja siemenpari hautui routaisessa maassa, sen peityttyä valkoiseen kerrokseen. Kun aurinko jälleen muuttui lämpimämmäksi, ja viihtyi taivaalla pitempään, pienet siemenet puskivat juurensa ulos kuoresta ja keräsivät ravinteita sulaneesta maasta. Ne työnsivät ensimmäiset lehtensä ulos aurinkoon. Alkoi pienten taimien kamppailu valosta ja elintilasta. Neljän kuukauden ajan taimet valmistuivat ensimmäiseen talveensa ulkona. Kesä vaihtui syksyksi, syksy talveksi ja talvi kevääksi. Oli tapahtunut muutoksia nuorten puiden ulkomuodossa. Ne kasvoivat yhä vierivieressä, mutta kun aika kului, alkoi toinen nuorista vaahteroista kasvamaan erilleen toisesta. Se kasvatti puiden välimatkaa entisestään. Nuori puu koetti rajojaan ja itsenäistyi. Enää ei ollut kahta pientä siementä kylki kyljessä tukien toisiaan, vaan kaksi nuorta puuta koettaen selviytyä omillaan.
Muutama vuosi kului ja molemmat kasvoivat ohuina, hauraina ja harvalehtisinä. Tuli myrsky, ja tuuli riepotteli puita. Toisen juuret natisivat ja toinen huojui uhkaavasti. Lopulta tuuli äityi liian kovaksi, ja molemmat kaatuivat. Ne törmäsivät toisiinsa, ja pitivät toinen toisensa pystyssä.
Kymmenen vuoden kuluttua, nuo vaahterat olivat yhä pystyssä, kasvaen tuuheammin kuin koskaan. Oksat kietoutuneet toistensa ympärille, kasvaen yhdessä. Niittyä heidän ympäriltään oli hävitetty, ja puita kaadettu, mutta nuo vaahterat säilyivät.
Nykyään ne kasvavat hyvin vanhoina, erään omakotitalon pihalla, jossa asuu vanha pariskunta, joiden tarina muistuttaa kovasti niiden tarinaa. Puut ovat vanhoja ja kaatumispisteessä, mutta kun ne kaatuvat, ne kaatuvat yhdessä.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kaksi vanhaa puuta 2014-08-30 18:57:31 TarraLeguaani
Arvosana 
 
4.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    August 30, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hieno ote kirjoittamiseen. Kauniita kuvailevia sanoja, jokainen sopii kohteeseen. Et toistele itsestäänselvyyksiä etkä junnaa paikallasi, vaikkei näin lyhyeen kertomukseen sellaista oikein mahtuisikaan. Tämä sopisi myös lastenkirjan saduksi.

"--taimet valmistuivat", vaihda sana 'valmistautuivat'. "--molemmat kaatuivat", käytä jotain toista sanaa, esim. 'kallistuivat/alkoivat kallistua' tms, koska eiväthän ne kaatuneet. Jos kaadutaan, päädytään maahan asti.

Ihana lopetus: "--mutta kun ne kaatuvat, ne kaatuvat yhdessä." Tämä tuo lukijallekin faktan tietoisuuteen, että niiden on pakko kaatua yhdessä. Hienoa työtä! Luen mielelläni jotain pidempääkin sinulta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Kaksi vanhaa puuta 2014-08-19 18:16:51 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    August 19, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tarinan kalssisen romanttinen henki viehättää minua. Kirjoittaja tuo upeasti ja miellyttävällä tavalla esiin kiehtovan vertaauskuvaallisuuden vaahteran siementan ja kertomuksen vanhan pariskunnan elämäntarinan samankaltaisuudn.
Tarinan henki on romanttisen kaunis ja se huipentuu lopussa vertauskuvalliseen yhdessä kaatumiseen joka sinetöi symbolisesti yhteisen taipaleen.

Kieliopilliseen asuun en halua kommentissani puuttua, minulla ei ole siihen riittäviä valmiuksia.
Kerronta on kaunista ja selkeän kuvailevaa. Kertomuksen sisäinen tarina on viehättävä ja persoonallinen.
Kokonaisuudessa erinomainen ja upea tarina, jolle annoin arvostelussa neljä tähteä, jotta varaa jäisi vielä mainiomman kertomuksen kohdalla lisätä.

Kiitos kirjoittajalle.


-----Arska-----

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS