Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Matkaajien kaupunki 2016-06-05 08:52:49 Arska
Arvosana 
 
3.5
Arska Arvostellut: Arska    June 05, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tarina fantasiamaailmassa.
Pidän tavastasi käyttää mielikuvitustasi hillitysti luodessasi mielikuvia. Vaikka tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, on mielestäni kiinnostavuutta lisäävää, kun kertoja ei lähde liialliseen utopiaan kuljettaessaan juonta, vaan säilyttää tietynlaisen realismin tunnun kerronnassaan.
Fantasia antaa lähes rajattomat puitteet kerronnan rakentamiseen, mutta silti mielestäni kertojan ei pidä lähteä aivan äärirajoja etsimään.

Tässä tarinassa on mielenkiintoinen viritys, henkilöt ja alullaan oleva juonenrakentelu vaikuttavat kiinnostavilta. Joitakin pieniä yksityiskohtia, joissa lukijan sakellus hieman töksähtää on. Ei kuitenkaan kovin pahoja, ja vaikka lukemisen rytmi ehkä hieman horjahtaa, se kyllä palautuu nopeasti. Etsin tuolta tekstistä yhden kohdan esimerkiksi:

" Miettien toimeksiantoaan hän nousi ylös, ja lähti kävelemeään kohti kaupungin parakkeja, jotka sijaitsivat muurien ulkopuolella. Mies juoksi, ja olikin pian kaupungin portilla. " Tuossa ensin mainitaan, kuinka mies lähti kävelemään. Seuraava lause alkaa. " Mies juoksi,..". Jotain pientä pykälää siinä mielestäni on, ja kaipaisin tuohon jotain selvitystä, miksi kävelemään lähtenyt mies juoksee. vaikka vain maininta: Mies vaihtoi kävelyn juoksuksi, tai joku muu syy siihen, että etenemistapa on vaihtunut.

Toinen kohta, jossa hieman haparoin lukiessani, oli kerronnan siirtyessä satamaan. Siinä oli jotenkin tilanteeseen kuulumaton yllättävyys, tai niin sen koin. Tarinan eteneminen palautti kuitenkin tapahtumaketjun heti kronologiseen järjestykseensä, joten ei siinä suurempaa kummastelua aiheutunut.

Hyvää sujuvaa kerrontaa, joka ylläpitää mielenkiinnon, eikä tuo mainitsemasi maailmojen kuvailun vähäisyys ainakaan vaivannut kertomuksen seuraamista. Pikemminkin koen niin, että on parempikin, ettei koko miljöö ole valmiina heti kertomuksen alussa lukijan todettavaksi. Sitä voi rakentaa juonen etenemisen myötä, ja sen rinnalla. Voi olla jopa tarinan seuraamisen kannalta hyväksikin, ettei heti alkuun ole rakennettu liian tarkkaa miljöökuvausta, jonka hyödyntäminen pitkässä tarinassa saattaa tuottaa toistuvuuden tunnetta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
TheWaltsu
June 05, 2016
Report this comment
Kiitos palautteesta

Ilmeisesti käsittelyvaiheessa sinne jäi tuollaisiakin kohtia, tuonkin olisi tosiaan voinut kääntää "Mies vaihtoi kävelyn juoksuksi ja jatkoi juoksuaan" tai vastaavaa. Yhden hyvinkin samanlaisen virheen taisin korjata, ettei sitten olisi sama ja vain jäänyt tekstitiedoston muotoon eikä tuotu tänne.

Toiseen kohtaan; tätä se kerralla kirjoittaminen teettää. Vaikka tästä olikin jo suunnitelma, niin kerralla ei selvästikkään kannata kirjoittaa. Jää tuollaisia aukkoja sinne tänne, kun kirjoittaa ja tarkastaa samalla kerralla. Tietysti tälläinen palaute auttaa näiden paikkaamiseen.

Maailmojenkuvailun vähäisyys ei itsessään ole pahasta, mutta suunnitelman maailmasta omistaminen antaa kirjoittajalle jonkinlaista pohjaa, miten kirjoittaa realistista (fantasia- tai scifi)tekstiä. Jonkinlainen yleiskuvaus on ainakin hyvä olla mielestäni, vaikka ei sitä lukijalle missään kohtaa tarjoaisikaan.

Kiitos vielä kertaalleen. Jätin lopun ja alun hieman avoimeksi, joten tälle saattaa tulla prologi ja/tai jatkoa. Tai sitten kirjoittelen jotain aivan muuta, josta enemmän sitten tulevaisuudessa.
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS