Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Harmaasulan Tarina osa 1 2017-03-12 19:05:58 Jästipää
Arvosana 
 
2.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    March 12, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielenkiintoinen tarinanalku. Herätti kiinnostuksen. Kuten Alapo80 palautteessaan kirjoittikin, niin tämä on ihan liian lyhyt tarina. Tosin otsikossa mainitaan osa 1, joten lisää on ilmeisesti tulossa, mutta silti tämä on liian lyhyt pätkä vaikka tarina olisi jaettukin osiin. Tässä kun ei kunnolla ehdi juuri mitään tapahtua.

Älä aloita tarinaa tervehtimällä lukijaa. Se on turhaa, vaikka tarina olisikin kirjoitettu minä-muodossa. Jättäisin tuon Hei -sanan kokonaan vain pois. Yleensäkään kaunokirjallisuudessa ei puhutella suoraan lukijaa, varsinkaan jos tarinassa on ns. kaikkitietävä kertoja. Poikkeuksia toki on ja jossain teksteissä, varsinkin humoristisissa tarinoissa, saatetaan puhuttaa suoraan lukijaa, mutta tällaisen tyylikeinon käyttö tulee tehdä harkiten. Kaikkiin teksteihin sellainen ei vain sovi tekstin tai aiheen luonteen vuoksi.

Repliikeissä on kieliasullista korjattavaa. Esim. "-Otan vaan, niin saadaan enemmän kannettua. Vastasin ja lähdin kohti piikkihernetunnelia." -> viivan jälkeen tulee aina välilyönti ennen lauseen aloittavaa sanaa. Kun lause loppuu, sen jälkeen tulee pilkku tai muu erikoismerkki, mutta ei koskaan pistettä. Repliikin jälkeen johtolause alkaa aina pienellä alkukirjaimella. Eli esimerkkilause tulisi korjata näin: "- Ota vaan, niin saadaan enemmän kannettua, vastasin ja lähdin kohti piikkihernetunnelia." Tai toinen esimerkki: "-No vaikka. Käykö jos otan Pilvitassun mukaan? Hän kysyi." -> "- No vaikka. Käykö jos otan Pilvitassun mukaan? hän kysyi."

Kertojan alustus lataa odotuksia lukijalle (eräänä päivänä tapahtui jotain tosi omituista), mutta niitä ei vielä tässä ensimmäisessä osassa lunasteta. Ehkä ensimmäinen osa tulisi olla riittävän pitkä, että alustuksessa herätetyt kysymykset saavat jossain määrin vastauksia. Tämä auttaa ylläpitämään lukijan mielenkiintoa.

Sinänsä kaikessa lyhykäisyydessään tämä teksti kuitenkin jo kertoo sinänsä aika paljon. Sen verran, että itse ainakin kiinnostuin. Kissa-aiheisia tarinoita en ole kovinkaan montaa lukenut, että siinä mielessä aihevalintakin kiinnostaa. Sujuvasti sinänsä kirjoitat ja tässä on kyllä selvästi hyvät lähtökohdat ja pohjustusta hyvään tarinaan.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
01
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS