Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Luihin ja ytimiin 2018-02-09 19:46:01 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    February 09, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Aikaisempaan tekstiisi jo mainitsin, että kannattaa käydä katsomassa, miten repliikit merkitään. Annan saman vinkin tähän tekstiin. Monen replan perästä on jäänyt myös piste uupumaan.

Kirjoitit selkeästi ja johdonmukaisesti, kuljetat tarinaa loogisesti.

Olen ehkä vähän vaikea yleisö, mutta kovasti jäi mietityttämään miten nopeasti sairaalassa saatiin selville, mikä potilasta vaivasi. Enkä ole ihan varma lähettäisikö hätäkeskus ambulanssia puhuvalle ja tajuissaan olevalle henkilölle, joka on oksentanut verta... Miksi säteilyaltistusta hoidettiin suonensisäisillä antibiooteilla? Mutta ehkä nämä eivät ole tärkeitä kysymyksiä tavallisen lukijan korvissa :)

Alku oli viettelevä, politiikka tylsää, vessakohtaus lupaava ja jännittävä, sairaalaosuus liian kiireellä ja nopeasti alta pois kirjoitettu, samoin kuin loppu. Eli lähti hyvin, mutta sitten juoksit oikotietä maaliviivalle. Liian napakkaa tekstiä.

Ihan viimeinen virke oli hyvä ja kietoi tarinaa hienosti yhteen!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Järjestys 
iBOB
February 09, 2018
Report this comment
Kiitoksia arvostelusta. Lääketieteellisten yksityiskohtien kanssa on tosiaan vähän oiottu ja oletettu, koska tuntui että tarkemmasta taustatutkimuksesta olisi voinut tulla vähän turhan työlästä. Antibiootit ovat ihan oikea käytäntö ja syy on se että säteily heikentää immuniteettia ja solutuho altistaa tulehduksille joten niitä annetaan ehkäisevästi. Se olisi toki pitänyt hoksata selittää itse tarinassa.
In reply to an earlier comment
TarraLeguaani
February 10, 2018
Report this comment
(Myös antibiootit heikentävät immuniteettia. Antibiootit annetaan säteilyaltistuksessa tai esim. kemoterapian yhteydessä, vasta jos nousee kuume ja oireet, verikokeet ja mikrobiologiset näytteet viittaavat infektioon. Ensimmäinen keino estää infektio on ehdottomasti eristys, yleensä patogeenit tulevat ympäristöstä. Antibiootteja annetaan vain, jos tulehduksen aiheuttaja on bakteeri, sieniin ja viruksiin on sitten muut lääkkeet. Käsittääkseni säteilyaltistuksessa ei anneta ennaltaehkäisevästi mikrobilääkitystä, kuten trombosyyttejä tai punasolujakin annetaan vain, jos veriarvot niiden kohdalta laskevat liikaa. Samoin on kantasolusiirronkin kohdalla.)

Tämä siis, jos kiinnostaa ;) Mutta tarinasi kannalta näillä ei oikeastaan ole kovasti merkitystä, nämä ovat tällaista perfektionistin nillitystä :) Eli voit jättää antibiootin annon (kanyylikin saisi mieluusti olla jossain muualla kuin ranteessa, sisäranteeseen sitä ei saa laittaa :D ), koska voimme vaikka olettaa, että kuume nousi ja viljelyssä löytyi jokin kiva bakteeri. Tätä ei tarvitse edes mainita tekstissä. Tarkoitukseni on ehkä sanoa, että kannattaa tehdä taustatyö, vaikka siitä mitään ei päätyisikään itse tekstiin. Ymmärrän kyllä, että pienen novellin kohdalla se ei ole niin tärkeää, mutta jos vaikka osallistut johonkin kirjoituskilpailuun tai haluat lähettää jotain kustantajalle tarjottavaksi, taustatyö on tärkeää. Olet siis tehnytkin nopeaa taustatyötä tuon antibiootin kohdalla, koska sellaisen olet osannut tekstiin lisätä.
2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS