Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Eläimestä ihmiseksi ja takaisin 2017-04-06 10:53:06 T. Henrik Lahtonen
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: T. Henrik Lahtonen    April 06, 2017

Hei,

Olet vielä kokematon, mutta ilmaisu on jo kypsää.

Tuntuu kuitenkin siltä, että teksti olisi irrotettu jostakin laajemmasta kokonaisuudesta, eikä siksi ehkä toimi avian täydellisesti mielipidekirjoituksena. Suosittelisin kehittämään tekstille jonkinlaiset kehykset alkuun ja loppuun, jolloin kokonaisuudesta tulisi eheämpi. Muuten runon ja asiatekstin liitto toimii yllättävän hienosti.

Kieli on hyvää. En näe syytä puuttua satunnaiseen pitkään lauseeseen tai tyylikeinona kätettyihin verbittömiin lauseisiin. Kielioppiasioissa sinänsä ei ole mitään huomautettavaa, mutta iän ja kokemuksen myötä jo valmiiksi varmaan ja kypsähköön ilmaisuun tuleelisää vivahteikkuutta, jota ei varsinaisesti voi opettaa. Sitä kyllä ovat yrittäneet lukuisat luovan kirjoittamisen opettajat, mutta ennen kuin ilmaisusta tulee omaa, lukija kyllä huomaa, onko kirjoittaja oppinut vai "opetettu".

Sisältö oli napakymppi: ytimekkäästi esitetty, jopa yllättävä, vaikka aihe onkin tuttu. Ja totta. Löysit kauniin tavan ilmaista mielipiteesi, mikä on nykyään harvinaista. Proosallisuus ei häirinny, vaan päinvastoin vahvisti mielipiteen arvoa ja ilmaisua. Usein mielipidekirjoitusten sävy on joko töykeä, yliasiallisen kuiva tai epävarma. Epävarman kirjoittajan tunnistaa eräänlaisestaadjektiivien toistuvasta laimentamisesta, jolloin useimpien adjektiivien edessä on lieventävä "hieman" tai "hiukan", mikä puolestaan heikentää mielipidetekstin arvoa ja uskottavuutta, joskus ymmärrettävyyttä ja luettavuuttakin. Epävarma mielipidekirjoittaja on tuntenut jotakin asiaa kohtaan niin voimakkaasti, että on vaivautunut kirjoittamaan siitä, mutta pilaa tekstin laimentamalla sen mauttomaksi ja hajuttomaksi. Sitä vikaa ei tekstissäsi totta tosiaan ole. Se on kaunis ja voimakas. Voin yhtyä ajatukseen täysin.

Kiitos, kun uskalsit uida vastavirtaan!

Aurinkoista kevättä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS