Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Mari viettää mielekkään päivän rannalla 2015-08-21 11:02:41 peka
Arvosana 
 
N/A
peka Arvostellut: peka    August 21, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiitos erinomaisesta palautteesta!

Avaan tekstiä hieman.

Kirjoitin tämän tekstin harjoitteeksi ja ihmiskokeeksi. Ilman näin hyviä palautteita en olisi onnistunut ymmärtämään onnistuinko tavoitteessa, joka minulla tekstille oli.

Tämän tekstin perimmäinen tarkoitus on kuvata tilanne, selittämättä sitä sen kummemmin lukijalle. Tekstissä esiintyvät henkilöt jätin niin suurelta osin kuin mahdollista taustoittamatta. Enkä halunnut tuoda heidän tekemisiensä motiiveja esiin millään lailla. Jäljellä pitäisi olla alaston tilanne, jota lukija seuraa kärpäsenä. Jälkeenpäin luettuna olisin vielä muuttanut joitain kohtia tähän tavoitteeseen paremmin päästäkseni.

Toinen tavoite tekstissä oli kehittää hahmot ja tuoda heidät esiin kirjoittamalla näiden tekemisistä ja puhumisista perinteistä kuvailua välttäen. Esimerkiksi lopun vitsi ei itsessään ole mitenkään hauska, mutta silti vanhemmat nauravat sille, koska 5 vuotiaan tytön suusta se kuulostaa hauskalta. Takapenkillä Marin vastaukselle ei naureta. Tämäkin kertoo jotain vanhemmista ja lapsista. Mutta päättelyn tekee lukija.

Kolmas tavoite oli tarinan päähenkilö, Mari, johon kaikkien ympärillä olevien henkilöiden toiminta mielessäni tiivistyi. Kirjoittaessani en niinkään nähnyt Maria 5 vuotiaana tyttönä vaan kolmekymppisenä naisena. Kysymys mielessäni oli: Millainen oli kolmekymppisen Marin lapsuus?

En koe onnistuneeni täysin tekstissäni. En ainakaan täysin. Halusin kylvää lukijalle epäilyksen siemenen siitä, että tekstin pinnan alla on toinen tarina. Otin kuitenkin tietoisen riskin antamalla tästä ainoastaan hienovaraisen vihjeen. Mutta jos teksti jossain määrin epäonnistuikin, niin palaute sen sijaan on ollut suureksi avuksi. Ehkä jossain tulevassa tekstissä osaan paremmin hienosäätää ajatuksiani.

Kiitos vielä kerran palautteesta!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS