Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Maailma muuttuu (osa pitempää kokonaisuutta) 2017-05-05 05:51:05 Ryövärintytär
Arvosana 
 
3.0
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    May 05, 2017
  -   Kaikki arvostelut


Tarinan huippukohta oli naisten välinen saunahetki ja sen jälkeinen kahdenkeskinen keskustelu. Ajoittain jopa teennäiseltä ja väkinäiseltä tuntunut teksti oli tuossa kohtauksessa paljon rennompaa ja luonnollisempaa. Samoin kohdat, joissa päähenkilö muisteli ja ajatteli tunteitaan, olivat tarinan parasta antia. Tuntui, että noissa kohdissa se kirjoittaja, joka sinä todella olet, pääsi parhaimmillaan esiin. Paikoitellen kuvailu oli niin osuvaa, että huomasin uppoavani hetkeen ihan täysin. Tosi hyvä! Tykkäsin myös siitä, miten sait lukijan (ainakin minut) tuntemaan sääliä Iiroa kohtaan ilman, että kauheasti painotit tilanteeseen syyttömän Iiron tukalaa tilannetta. Hienoa tarinassa oli myös se, kuinka se muuttuu. Odottava, toiveikas, epävarma alun tunnelma muuttuu loppua kohti epätoivoiseksi hapuiluksi pimeässä ja epätietoisuudessa. Tarina siis todella elää ja vie johonkin suuntaan. Uskallat antaa muutosten tapahtua. Hyvä!

Sitten vähän rakentavaa kritiikkiä.
Karsastan hiukan minä-muotoon kirjoitettuja tekstejä. Ne tulevat liian liki lukijaa, kun itse taas tykkään seurata tapahtumia vähän kauempaa, ja etenkin laajemmassa kokonaisuudessa 1.persoonassa kirjoittaminen on mielestäni iso riski. Tämä on makuasia, enkä voi viedä siitä tähtiä, mutta voisitko ajatella, että kokeilisit muuttaa tekstin 3.persoonaan?

Eiköhän meistä aikuisista jokainen tykkää erotiikasta, mutta tektissä erotiikka on taitolaji. Jos tarina ei ole varsinaisesti eroottinen novelli, mielestäni on aika turhaa selvittää lukijalle henkilöhahmon stondiksia ja himotuksia. Tunnelmaa luomalla (tunnelman luomisen sinä osaat!), kosketuksilla, ja dialogilla saadaan luotua höyryinen, kuumottava tunnelma ilman, että lukija kiusaantuu. Tekstin herättämästä kiusaantumisen tunteesta otin yhden tähden pois.

Tarina sisältää vähän kömpelöä tekstiä etenkin alussa (joskin paranee loppua kohti) ja jonkun hassun aikahypynkin: ensin viipyillään hetkessä, sitten yhtäkkiä jotain samankaltaista tapahtuukin silmänräpäyksessä (esim. alussa viipyillään laittautumisessa ja tunnelmassa, sitten Iiro yhtäkkiä kiskaisee housut jalkaansa ja lampsii ulos), jotka tulivat vähän kuin puskan takaa. Tuli sellainen olo kuin olisi hypännyt lämpimästä suihkusta kylmälle parvekkeelle ilman ennakkovaroitusta. Tästä ajoittaisesta ontumisesta otan toisen tähden pois.

Toivottavasti joku muukin antaa sinulle palautetta. Yhden ihmisen mielipide ei sinua varmaan kauheasti auta. Kiitos kuitenkin tekstistäsi ja tsemppiä työstämiseen!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
Lorenzia
May 05, 2017
Report this comment
Kiitos kovasti palautteesta, oli oikein kattava ja olit selvästi ajatellut tekstiäni. Se lämmittää mieltä.

Tekstini on tosiaan osa pitkää kokonaisuutta, romaanimittaista sellaista, ja projekti on yli puolessa välissä. Joten tässä vaiheessa olisi aivan tolkuton homma alkaa muuttaa tarinaa kolmanteen persoonaan. Itsessään se ei ole eroottinen romaani, kertoo kahden naisen erikoisesta ystävyydestä, joka muuttuu vuosien kuluessa moneenkin erilaiseen muotoon monien sattumusten summana.

Jotkin kohdat tekstistä tuntuivat itselle vaikeilta kirjoittaa ja se ilmeisesti näkyy. Jotenkin tämä on enemmänkin kausittaista, toisinaan sanat ei vain löydä kohdilleen kerralla. Joskus taas sitten syntyy kerrasta pitkiä pätkiä hyvää tekstiä. Vaikeat kohdat vaatii eniten hiomista, kun niiden kanssa on syystä tai toisesta ollut hankaluuksia.

Jos kiinnostaa, niin kaikki tänne kirjoittamani tekstit ovat katkelmia tästä samasta romaanista. Mielestäni ovat vain heikompitasoisia kuin tämä teksti. Ovat myös lyhyempiä pätkiä ja tapahtumia puuttuu välistä. En kirjoita kirjaani kronologisesti.
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS