Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Kultanokkainen korppi 2023-09-01 16:44:47 Anu
Arvosana 
 
3.0
Arvostellut: Anu    September 01, 2023

Hei!

Opiskelen kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa. Meillä on opinnoissa kurssi palautetaidoista. Yhtenä tehtävänä oli lukea jokin teksti esimerkiksi Kirjoittaja.fi-sivustolta ja antaa siitä palautetta. Tarinasi ja tämän palautteeni lukee siis myös jakson ohjaava opettaja. Minulle tämä sivusto ei ole ennestään juurikaan tuttu. Halusin antaa palautetta nimenomaan jostain sadusta. Selailin tarinoita ja kiinnitin heti huomiota sadun nimeen Kultanokkainen korppi. Klikkasin auki pari muutakin tekstiä, mutta satusi hieno nimi oli jäänyt niin vahvasti mieleen, että halusin valita nimenomaan sadun Kultanokkainen korppi tehtävääni varten.

Pidin tarinasi klassisen satusi asetelmasta, josta löytyi perinteisiä sadun hahmoja: isännän neljä poikaa, joista nuorin osoittautui sadun sankariksi, ilkeä velho, sankarin toiveen toteuttava halti-jatar, isä sekä hänen pulaan joutuva ja sankarin pelastama tyttärensä. Hahmoille tapahtui juoni-kuviossa perinteiseen satuun kuuluvia asioita. Nuorimmasta pojasta Juhosta kasvoi todellinen sankari. Hän ei saanut korppina kertoa toivomaansa tarinaa, mutta sen sijaan hän sai taisteluis-sa karttuneen kokemuksensa avulla ilkeän velho menettämään voimansa. Siten hän pelasti tytön hukkumiselta ja uhrasi hyvässä työssä oman siipensä. Lopussa hän rauhan hyvän tekonsa vuok-si, ihmishahmon ja palkinnon. Sadun hahmot tukivat päähenkilön kasvua sankariksi kukin omasta roolistaan käsin. Koin, että nimi kultanokkainen korppi kuvasi myös Juhon palkintoa, joka oli rauha hyvästä teosta eikä jokin oma teko, kuten tässä sadussa suuren tarinan kertomi-nen. Toisaalta juuri suuri tarina hänen sankariteostaan, tytön pelastamisesta syntyikin, eli taval-laan hänen toiveensa toteutui.

Olit minusta hyödyntänyt hyvin sadun perinteisiä hahmoja ja juonikuvioita. Koin myös, että satu peilasi jonkinlaista toivottua todellisuutta, oikeaa elämää sadun lailla hyvin. Sankarikorppi väsyi sodissa, joiden kautta se lensi. Paha velho sai palkkansa ja tuhoutui. Tyttö, lapsi, pelastettiin. Päähenkilö teki hyvän teon ja nousi sen vuoksi sankariksi. Juhon, Korpin kohtalo oli jotenkin alakuloinen, mutta tuntui hyvältä, että valintasi oli, että hän sai lopulta rauhan. Se tuntui sopi-van sadun sävyyn paremmin kuin juhlittu sankaruus tai jokin pramea palkinto. Pidin loppurat-kaisustasi.

Jäin kovasti uteliaaksi velhon suhteen. Kuka hän oli ja liittyikö hän jotenkin veljeksiin tai tyttöön? Mietin, mikä se alussa mainittu salama oli. Miksi velho oli vanginnut salaman? Kuvasiko se ken-ties jonkinlaista velhon itselleen varastamaa voimaa? Toisaalta lukuun ottamatta Juhoa/Korppia sadussa oli muitakin hahmoja, joiden taustoista et enempää kertonut. Minusta olisi ollut tosi mielenkiintoista kuulla hahmoista lisää ja miten he esimerkiksi kytkeytyivät sankariin, toisiinsa ja juonen kulkuun.

Kuten aiemmin sanoin, klikkasin auki vain muutaman tarinan, eikä tämä sivusto ole minulle ko-vin tuttu. Minusta kuitenkin oli mukava lukea juuri sinun tarinasi täältä. Kultanokkaisen korpin suuri tarina ja Juhon saavuttama rauha jäivät mieleen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS