Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Kuningas Tyhjyys 2022-01-24 10:12:08 Arska
Arvosana 
 
3.5
Arska Arvostellut: Arska    January 24, 2022
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielenkiintoisesti novellimuotoon rakennettu tyhjiön syvimmän olemuksen esiintuonti.

Sikäli kuin itse tästä sain revittyä irti oman käsityskykni rajoissa, niin tyhjiön teoreettista olemusta tässä käytiin tutkimassa kuningas Tyhjyyden avuliaalla opastuksella. Ja tietysti voi myös nähdä halutessaan uuden mahdollisuuden siinä, kun tyhjyys valtaa universumin ja kaikki katoaa. Tyhjyydessäkö on ainekset uuteen alkuräjähdykseen? Toisaalta, jos on niin voiko sitä sittenkään luonnehtia uudeksi? Vai olisiko se vain...?

Mystisiä hommia nämä ylemmän fysiikan teoriat. Väkisin vie ajatusta eteepäin, eli taaksepäin aina alkupaukkuun asti. Oliko sitä ennen mitään? Edes tyhjiötä? No, ei pidä käydä asiaa liikaa pohtimaan, ellei aio piponsa sisällä paistaa lanttulaatikkoa tai jotain muuta hauduketta.

Tarinassa on mielenkiintoisia näkemyksiä ujutettuna novellimaiseen ympäristöön, ja tuo rakenteellinen esiintuonti antaa kiinnostavan muodon kokonaisuuteen ja siksi kolme ja polikas tähtisikermästä. Varsinaisesti tarinan juonirakenne ei vedä, mutta sisällöllinen anti korvaa sen puutteen hyvinkin. Tarinan loppuun on kyllä jo saatu istutettua hersyvämpää huumoria sarkasmimaisessa muodossa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

3 kohdetta - näytetään 1 - 3
Järjestys 
Oriodion
January 24, 2022
Report this comment
Kiitos taas palautteesta.

Tämä pohjaa tosiaan siihen käsitykseen mikä fyysikoilla on tyhjiöstä. Inspiroiduin tähän luettuani Katie Mackin kirjan "Kaiken loppu", missä käydään suht yleistajuisesti läpi maailmankaikkeuden kohtaloa kaukana tulevaisuudessa, ja tuo tyhjiön hajoaminen on esitetty yhtenä mahdollisuutena. Sehän saikin mielikuvituksen laukkaamaan.

Mitään kovin ihmeellistä juonta tässä nyt ei tosiaan olekaan; oikeastaan halusin juonella lähinnä vain saada luotua tilanteen mihin pystyin liittämään tuon novellin ihan viimeisen lauseen.

Näköjään jotenkin teksteihini päätyy usein tällaisia synkkiä teemoja, maailmankaikkeuden tuhoutumista ja muuta. Voisi vaihteeksi kirjoittaa välillä jotain iloisempaa, vaikka toisaalta inspiraatio tulee silloin kuin tulee, oli aihe sitten mikä oli.
In reply to an earlier comment
Arska
January 25, 2022
Report this comment
Synkkä teema? En millään koe tuota käyttämääsi teemaa synkkänä. Omalla tavallaan mielenkiintoisia juttuja nämä kyllä ovat, ja tuo viittaukseni piponalaisen kehonosan kuumenemiseen suuntautuu lähinnä aiheen ymmärtämiseen.
Mikäli lähtee liikaa pohtimaan pelkällä maalaisjärjellä ja vailla laajempaa perustietoa, nuo tuontason fysiikan teoriat vievät nopeasti harmaatkin haivenet päänupin pinnalta. Kai sitä nykykäsitysten mukaan vielä universumilla on peliaikaa. Van mistäpä sitä tietää mennä sanomaan jos universaali tyhjiö valonnopeudella etenee, niin huomaamatta sen eteneminen jää parhailtakin amerikkalaisilta mittavehkeiltä.

Pitääkö siis olla huolissaan? No ei tietenkään tyhjän takia:D

Oriodion
January 26, 2022
Report this comment
Itse koin tämän kyllä jossain määrin synkkänä, ainakin mitä nyt koitin eläytyä kuningas Tyhjyyden pään sisään universumia tuhoamaan. Mutta se toki olikin jossain määrin sivuosassa tuon tieteellisen asian rinnalla.

Joo, peliaikaa onneksi on. Paitsi jos tuo tyhjiö todella päättäisi hajota, niin se ilmeisesti voisi tapahtua milloin ja missä vaan, eikä siinä olisi yhtään mitään tehtävissä. Mutta lienee onneksi tosiaan aikamoisen epätodennäköistä. :D
3 kohdetta - näytetään 1 - 3
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS