Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Romantiikka Yksi sininen kesä (korjattu prologi)
QR-Code dieser Seite

Yksi sininen kesä (korjattu prologi) Hot

Sain tietää, että alkuperäistä versiota ei voi muokata, kun se on kerran postattu, joten teinpä sitten näin. Tässä korjattu versio ja kiitos kommenteista! Auttoi erittäin paljon. Jatkoa mietin ja kirjoittelen pikkuisen kerrallaan. Julkaisussa kestää vielä hetki, joten kärsivällisyyttä. :)


1.4.2013
Prologi:
Se päivä oli kesä. Istuin puiston keinussa ja katselin taivasta. Se oli kauniin sininen ja jotenkin haikea. Suljin hetkeksi silmäni ja kuuntelin hiljaisuutta. Järvenpäässä on harvoja paikkoja, jossa olisi täysin hiljaista, joten tästä hetkestä piti ottaa kaikki irti. Yhtäkkinen tuulenpuuska siveli kasvojani ja raotin silmiäni hieman. Huomasin, että puiston keskelle oli ilmestynyt poika. Hän oli sulkenut silmänsä ja kohottanut kasvonsa kohti taivasta. Päätin lähteä, sillä rauhani oli rikkoutunut, mutta jokin pojassa kuitenkin kiinnitti huomioni. Ehkä se oli tuulessa liehuva ruskea tukka, tai sitten hymy joka oli kauniin seesteinen. Ehkä hänen vaatteensa tai hänestä tulviva rento olemus. En ollut koskaan nähnyt häntä aiemmin, ja Järvenpää on kyllä suhteellisen pieni kaupunki. Sitten hän avasi silmänsä. Yhtä siniset kuin yläpuolella oleva kesätaivas, ja niin kauniit, että unohdin hengittää hetkeksi. Poika käänsi katseensa minuun ja punastuin, kun tajusin, että olin tuijottanut häntä jo pitkän aikaa. Hän hymyili minulle ja sitten lähti kävelemään pois. Jäin tuijottamaan hänen jälkeensä. Näin tapasin ensimmäistä kertaa tämän kummallisen, hiljaisen ja taivaansinisilmäisen pojan.


Ylläpidon palaute

 
Yksi sininen kesä (korjattu prologi) 2015-04-07 10:05:47 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    April 07, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Juicyca!

Tulevaa silmälläpitäen seuraavaa. Kirjoittaja.fi - palvelun ensisijainen tarkoitus on tarjota kirjoittajille mahdollisuus julkaista kirjoituksiaan, mutta vähintään yhtä tärkeää on kehittyä kirjoittajana. Eli kun kirjoitat jotain ja saat palautetta, niin jatka tarinaa palautteen jälkeen. Palaute on sinänsä kirjallisuudessa jännää, että monesti samat virheet seuraavat kirjoittajaa. Lisäksi voit korjata tätä prologia ensi vuosikymmenelle saakka, ja aina tulee joku nillittämään ja kertomaan, että joku siinä on huonosti :D

Otanpa tuohon alkuun vielä kantaa.
"Se päivä oli kesä.".
Eli päivä ei voi olla koko kesä, vaan enemmänkin kesäinen.
"Se päivä oli kesäinen.".

Kannattaa välttää pieniä turhia sanoja, kuten se. Sama sana kummittelee tuossa ensimmäisessäkin lauseessa. Annan nyt hyvän tavan välttää se - sanaa.
"Istuin puiston keinussa ja katselin taivasta. Se oli kauniin sininen ja jotenkin haikea.".
Tässähän se - sana viittaa tuohon taivaaseen. Se - sana myös tässä tapauksessa aloittaa sivulauseen (sen tunnistaa siitä, että se ei ole itsenään mitään). Annan nyt vaihtoehdon, jolla selkeytät hieman virkettä ja vältät tuon vältettävän se - sanan käytön.
"Istuin puiston keinussa ja katselin taivasta, joka oli kauniin sininen ja jotenkin haikea.".
Eli pilkku ja konjunktio joka. Nyt virkkeen sivulause on erotettu pilkulla, joka on yleisimmin käytetty ratkaisu.
Annan samaan asiaan pari muuta esimerkkiä.
"Tuuli keinutti järvellä ajelehtivaa venettä. Se oli sininen ja siro.".
Tähän kaksi vaihtoehtoa.
1. "Tuuli keinutti järvellä ajelehtivaa venettä, joka oli sininen ja siro.".
2. "Tuuli keinutti järvellä ajelehtivaa sinistä ja siroa venettä.".
Toinen esimerkki.
"Mika katsoi ojassa rypevää Mustia. Se oli märkä ja likainen.".
1. "Mika katsoi ojassa rypevää Mustia, joka oli märkä ja likainen.".
2. "Mika katsoi märkää ja likaista, ojassa rypevää, Mustia.".

Muista, että konjunktioiden, kuten että, joka, jotka, jolla jne, edessä kuuluu olla pilkku. :D

Vielä pari juttua. Ihan kuin vältettävä se - sana, tulee välteltävien listalle lisätä myös sana sitten. Vältä myös sitä, että joku alkaa tekemään jotain tai lähtee tekemään jotain.
"Hän hymyili minulle ja sitten lähti kävelemään pois.".
Ajatukseni: "Hän hymyili minulle ja käveli pois.".
Eli se, kun kerrot jonkin tekevän jotain, kertoo, että se tapahtuu seuraavaksi, johon sitten sana viittaa. Olen myös aina neuvonut kirjoittamaan yksinkertaisesti, eli lähti kävelemään on käveli, alkoi nousta on nousi ja niin edelleen. Jos haluat, että ennen kuin poika on kävellyt pois, niin tapahtuu jotain, olet toki vapaa kirjoittamaan esimerkiksi "Ennen kuin poika ehti ulos puiston portista, huusin hänen peräänsä.". Eli tuota lähti - ilmaisua ei tarvita.

Prologin ilmapiiri on miellyttävä ja miljöö selkeä ja valoisa! :D Poika tuntuu jollain tavoin puhtaalta ja iloiselta, ja se on hyvä! Luot kauniita mielikuvia ja hyvän pohjan jatkolle! :D Kaunista!

Kiitos!

Ps. Suosittelisin, että suunnittelet jatkoa, ja otat siinä huomioon saamasi palautteen. Ainakin minä odotan mielenkiinnolla, että kuinka jatkat tästä! :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Yksi sininen kesä (korjattu prologi) 2015-04-06 18:08:25 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    April 06, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvin olit huomioinut korjausehdotukset. Aikamuodot ovat nyt kohdallaan, enkä huomannut erityisemmin mitään kirjoitusvirheitäkään. Yhden korjausehdotuksen kuitenkin esittäisin tähän lauseeseen "Hän hymyili minulle ja sitten lähti kävelemään pois. " jätä tästä tuo "sitten" sana pois, se on turha.

Hyvä tunnelma tässä on ja romanttinen. Jään odottamaan mielelläni jatkoa tälle... :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS