Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Arvostelut käyttäjältä Alapo80

1037 kohdetta - näytetään 1 - 10 « 1 2 3 4 5 6 ... 7 104 »
 
Mielipiteet
 
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 03, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aloittelija!

Aika erikoisia haasteita Sinulla :) Täytyy kyllä sanoa, että itse olen nykyisin suunnittelukirjoittaja. Näin ei ollut aina, joten voisin koettaa hitusen jeesata.

Itse kirjoitin ensimmäistä kirjaani juurikin noin, että en suunnitellut kovinkaan tarkkaan. Toki minulla oli selkeä ajatus siitä, mistä juoni alkaa ja miten se päättyy, mutta mitään kappaleiden suunnittelua en tehnyt. Tämä riippuu paljon myös siitä, että minkälainen juonesi on. Kuljetatko monta juonta rinnan, vai kirjoitatko vain yhtä. Jos kirjoitat vain yhtä, niin en näe tuossa tavassasi mitään ongelmaa.

Ihan ensimmäisenä sanoisin, että kirjoita paljon muistiinpanoja samalla kun kirjoitat. Toisin sanoen kirjoita ylös kaikkia mageita juttuja, jotka on tärkeää muistaa myöhemmin, ja joita voit myöhemmin hyödyntää kirjoittaessasi. Esimerkiksi kun keksit dialogissa jotain, joka voisi liittyä tulevaan, tai luot jonkin komean sivuhahmon. Kirjaa kaikki ylös, ja selaa noita muistiinpanoja aika ajoin. Tee myös tarkkaa luetteloa hahmoista ja taustoista, jotta varmasti muistat kaikki, ja voit jatkaa ihmissuhdekiemuroiden laadintaa lennossa.
Samoin, kun saat kirjoittaessasi jonkun ajatuksen, joka ei kenties istu juuri siihen, mitä sillä hetkellä kirjoitat, ni kirjaa se ylös, jotta et unohda.

En usko, että on kovinkaan helppoa kirjoittaa itseään umpikujaan, mutta yllä olevalla se pitäisi olla ihan vältettävissä :) Sanon siis, että jatka kirjoittamista.

Toinen tärkeä asia silloin, kun kirjoittaa lennosta on se, että ottaa riittävästi aikaa tarkastuslukemiseen. Suhtaudu äärimmäisen kriittisesti kirjoittamaasi. Erityisesti kysy itseltäsi jatkuvasti, että miksi tässä kävi näin, ja miksi tuo ajatteli noin. Kyseenalaista jokainen juonenkäänne ja pohdi, onko se linjassa sen kanssa, mitä olet tuon kohdan jälkeen kirjoittanut. Ja taas kun korjausluet, niin kirjoita asioita ylös, jotta voit vertailla epäselvyyksiä jälkikäteen, etkä unohda niitä.

Kukaan ei sano, että kirjoittamisen täytyy mennä näin ja näin. Kirjoitat miten kirjoitat, mutta miten ikinä kirjoitatkin, on tärkeintä, että pääset eteenpäin. Ja jos huiskiminen ilman suunnitelmaa sopii Sinulle, niin huiski menemään vain. Muista kuitenkin, että jos haluat painaa käsikirjoitusta kustantamoihin saakka, niin panosta viimeistelyyn. Ja se syntyy kriittisyydestä omaan valmiiseen tekstiin.

Paperia koneeseen vain :)

Kiitos :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 16, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aloittelija!

Minulla ei hetkeen ole ollut aikaa lukea täällä novelleja, mutta teoksesi nimi oli kovin kiinnostava :)

Alku on hyvä. Menet kovaa asiaan, ehkä vähän liiankin kovaa :) Yhtä kaikki. Kiinnostavaa matskua!


Koko ITT:n johtaja = ITT:n pääjohtaja. Vältä tuollaisia koko -tyylisiä täytesanoja.

Keskustelu ei pysähdy, vaan loppuu tai katkeaa :)

Muista kirjoittaa selkeästi. Mainitset Mikaelin kerran ja sitten kaikki kääntyvät katsomaan häneen. Eli häneen on Mikael.

Hieman samaa, kuin yllä. Selkeytä dialogia. Kutsuitte, Mikael sanoi. Niin, pääjohtaja vastasi ja nousi seisomaan.
Eli selkeästi se kuka puhuu ja tekee dialogissa.

Mitä tarkoittaa, että siitä huolimatta oli voimissaan? Kuvaile tarkemmin voimakasta vartaloa, notkeita liikkeitä ja terävää katsetta. Ei sellaisia, että joku oli jonkin oloinen, vaan se, mitä hän oli. Kuvaile, älä käytä adjektiiveja. Joku ei ollut häijy, vaan tappoi kissanpennun hukuttamalla.

Tuossakin, kun tietääkö pojan isä tästä, hän kysyi. Kuka on Hän?
Tarkkana selkeän dialogin kanssa.

Kerro lukijalle asioita. Miksi hallitus menettäisi luottamuksensa? Ja kenen silmissä? Kansan? Se on jo mennyt :) Kerro tarkemmin, kun "väität" jotain, tai laita joku dialogissa kyseenalaistamaan väite.

Muista pilkut ennen konjunktioita.

Tämä on hyvää matskua! Heti tulee sellainen dekkarimainen fiilis. Hyvä!

Nyt mitä kaipasin, on syvyyttä väitteille, selkeyttä dialogiin ja vähän vauhtia pois. Tässä on mahdollisuuksia vaikka mihin!!! :)

Kiitos! :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Mielipiteet
 
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 16, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka vesajohannes!

Alkuun haluan sanoa, että näillä taustatiedoilla on hitusen paha suoraan sanoa, miten tarina pitenee. Mutta...

Juonen perusrakenne on yleensä seuraava:
Alku (hahmojen esittely, taustat ja se, miten alkutilanteeseen).
Nouseva jännitys (juoni alkaa rakentua, lisää hahmoja tulee kuvioihin ja näiden merkitys juonelle tarkentuu).
Käännekohta (tilanne, joka kääntää homman päälaelleen ja vaikuttaa siihen, mihin juoni lähtee kulkemaan).
Laskeva jännitys (juoni alkaa selvitä käännekohdasta ja tavallaan rakentuu uusille urille)
Loppuratkaisu (tapahtumat, jotka johtavat lopputilanteeseen ja itse lopputilanne).

No nyt sitten. Kuten sanoin, en tiedä juonta tarinaa tai mitään. Olen lukenut aika paljon eri kirjoittajien tekstejä, ja pääosin seuraavat asiat on kuvattu liian nopeasti:
1. Menneisyys, eli asiat, joiden takia hahmot toimivat, kuten toimivat. Usein viitataan menneeseen, mutta se ei kertaakaan aukene kunnolla lukijalle.
2. Hahmojen ajatukset, eli se miksi nämä toimivat kuten toimivat. Tämä jää monesti pinnalliseksi ja liittyy osittain menneisyyden puutteelliseen avaamiseen.
3. Maailma (miljöö). Maailman tapahtumat, ympäristö ja se, miten se vaikuttaa hahmoihin. Tämän kuvailu unohdetaan monesti. Yhteiskunnan luomat paineet, tasa-arvo, infrastruktuuri, valtarakenne jne. Eli asiat, joihin ideologinen hahmo voi nojata jne.
4. Juonen etenemisen selventäminen, eli ikään kuin se, että joku hahmo tekee jotain, mutta lukija ei tiedä miksi. Eli se, mihin pyritään, mitkä ovat haasteet tällä matkalla ja miksi jotain tehdään.

Kuitenkin kuten sanoin, niin en tiedä mitään käsikirjoituksestasi, joten en oikein osaa ottaa kantaa kunnolla.
Neuvoisin kuitenkin seuraavaa:
Mieti jokainen kappale siten, että miksi olen kirjoittanut tämän kappaleen? Mitä haluan sillä kertoa lukijalle, miten tämä vie juonta eteenpäin ja mitä tästä kappaleesta voisin hyödyntää tulevaisuudessa.
Mieti jokainen tärkeä hahmo kunnolla. Mitä haluan lukijan hänestä tietävän? Onnistuinko antamaan hänestä sellaisen kuvan, kuin halusin? Olenko kertonut tarpeeksi taustoista, tunteista, suhteista jne?
Mieti mikä Sinun maailmassasi on sellaista, joja vaikuttaa hahmoihin, ja minkä haluat lukijan tietävän? Varmista myös, että maailman historian mahdolliset vaikutukset juoneen aukeavat kunnolla.
Tee lista ristiriidoista, konflikteista, joita juonesi hahmoilla, organisaatioilla ja valtioilla on. Vedä nämä hahmoihin syventääksesi ja luodaksesi jännitteitä hahmojen välille.

Toivottavasti saat tästä jotain irti. Kysy tarkennuksia tai heitä spostia aapo.leisio@kirjoittaja.fi

Paperia koneeseen! :)

Ps. Jotain apua juoneen ja muuhun voi löytyä www.nettikirjoittaja.blogspot.com

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 15, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aleksandra!

En tätä sen kummemmin arvostele, sillä englanninkielen kielioppini ei ole sillä tasolla, että olisi kompetenssia alkaa arvostelemaa. En myöskään ole juuri englanniksi lukenut, joten luin vain pätkiä sieltä täältä.

Minun silmääni tuo näyttää hyvältä. Kuvailet hyvin, ja tilanteissa on tunnelmaa!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 15, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Zanza!

Tässä on paljon hyvää. Juoni ja miljöö ovat hyviä. Tässä on paljon selviä ja mainioita dekkarin ominaisuuksia! Olet hyvin suunnitellut tämän.

Otin tähän alkuun kirjoittamasi pätkän, jossa on muutama minua häiritsevä juttu. 1. Vältä se-sanan, ja sen eri muotojen, käyttöä. 2. Kun käytät jotain aikamuotoa, niin käytä sitä koko ajan, älä vaihtele imperfektin ja preesensin välillä. 3. Vältä toistoa 4. Kirjoita yksinkertaisesti.
Kirjoitat:
"Sateinen ilma oli vallannut Kuusamon sekä sen vanhahtavan keskustan, joka näytti aivan 60-luvun Neuvostoliitolta. Sen pääkatu, Kitkantie oli hiljainen ja harmaa. Kuin koko kaupunki olisi ollut hiljainen. Sitten kuuluu huudahdus, joka on veren pysäyttävä. Kaupunki ei ole enää hiljainen. Hiljaisuus on nyt rikottu heittämällä hiljaisuutta kuvaavan lasi lattialle."
Ajatukseni:
"Sateinen ilma on vallannut Kuusamon, sekä sen vanhahtavan keskustan, joka näyttää aivan 60-luvun Neuvostoliitolta. Kaupungin pääkatu, Kitkantie, on hiljainen ja harmaa, kuin koko kaupungissa ei olisi yhtään ihmistä. Silloin kuuluu huudahdus, joka on veret seisauttava. Kaupungin yllä leijunut vaitonaisuuden verho väistyy. Kaupungin rauha on särjetty, kuin lasi lattialle.".

Seuraavasta kirjoittamastasi pari asiaa. 1. Sitten-sana on hieman kankea ja ala-astemainen, mutta helposti korvattavissa. 2. Kirjoita mahdollisimman yksinkertaisesti.
"Sitten pihaan kurvaa punainen Volvo, jonka sisästä nousee mies.".
Ajatukseni:
"Samassa pihaan kurvaa punainen Volvo, josta nousee mies.".

Kirjoitat:
"Näin kun Eero ja Anna menivät lentokentälle ja koneeseen, mutta miten Eeron ruumis voi olla täällä?"
Tämä on tosi hyvä! Dekkarimainen, selittämätön ja hienosti luotu! :) Hyvä!

Otan vielä yhden esimerkin yksinkertaisesta kirjoittamisesta.
"Saga saapuu tänne toisen poliisin, Antin kyydillä, joka on myös mukana tutkimuksessa.".
Ajatukseni:
"Saga saapuu rikospaikalle toisen murhaa tutkivan poliisin, Antin, kyydissä.".

Vaihdat preesens kerronnan imperfektiin tästä dialogista alkaen.
""Antti kirjaa ylös: taskussa...".
""Saga, herää" Saga kuulee ensimmäisenä.", ja tässä vaihdat jälleen preesensiin.
Muistaa pitää sama aikamuoto läpi novellin, läpi koko kirjan.

Muista pilkut.
"Antti sanoi kun lopulta sai katseensa taas vitotiehen jota he ajoivat...".
"Antti sanoi, kun lopulta sai katseensa taas vitotiehen, jota he ajoivat...".

Mielestäni juoni, hahmot, tarina, taustat ja ympäristö ovat mainioita! Tässä on selkeä ajatus, suunta, konfliktit menneessä ja potentiaalia vaikka mihin! Isoin korjattava asia on mielestäni tekstin ajoittainen kankeus. Kirjoitat kyllä sujuvasti, ja kuitenkin paikoin aikamuotojen vaihtumiset, kankeat ilmaukset ja täytesanat haittaavat lukukokemusta.
Lue kirjoittamaasi itsellesi ääneen ja lue paljon muiden kirjoittamia dekkareita, ja kaikkea muutakin, mitä saat käsiisi. Hyvä siitä tulee!

Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Romantiikka
 
Arvosana 
 
4.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 14, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka matildanasma!

Osaat kirjoittaa, ja tässä jutussa on todella hyvä syke päällä. Jankkaat paljon samaa, mutta se ei häiritse lainkaan, vaan sopii erinomaisesti tähän novelliin.

Älä välttele pilkkuja :) Konjunktiot kun, koska, jotta, että jne, tulee aina pilkuttaa, vaikka kirjoittaisitkin kun sanan muotoon ku, se on silti kun :)

Tyylisi kirjoittaa on hyvä, vaikka toisinaan vaihteletkin kirjakielen ja puhekielen välillä, mutta se ei juuri häiritse. Perusvirheet häiritsee. Pisteen jälkeen tulee aina iso alkukirjain, kuten myös kysymys- ja huutomerkinkin jälkeen.
"...oma itseni. tarviin sua, just nyt. miks annoit mun päästää sut menemään? haista paska.".
"...oma itseni. Tarviin sua, just nyt. Miks annoit mun päästää sut menemään? Haista paska.".

Vältä sulkeita kaunokirjallisessa tekstissä. Pilkut riittävät. No nyt kun luin pidemmälle ja tajusin, että tämähän onkin todellisuudessa kertomus päiväkirjan kirjoittamisesta, niin kenties nuo sulkeet sopivatkin :) En ole vielä varma, mutta olet rakentanut tämän taitavasti!

Pidin tästä paljon, joskin nuo pilkku ja iso alkukirjain jutut vähän häiritsivät. Tässä on sellaista todellisen karua ja uskottavaa tunteiden virtaa. Sopivassa suhteessa brutaalia kieltä ja sopivasti itkua ja parkua.

Jäin kaipaamaan selkeämpää loppuratkaisua, ja lisäksi olisin toivonut Sinun enemmän avaavan eroa, tuolla samalla tyylillä, jossa kirjoittaja olisi syyttänyt itseään, sitten poikaa, sitten itseään ja taas poikaa. Nyt en oikein tiennyt, että palattiinko tuossa yhteen, vai nielaisiko paha Tampere tytön. Se on tavallaan sääli, mutta tavallaan ei. Loppu jäi sekavaksi, kuten novelli muutoinkin :)

Tässä ei haitannut ihmeelliset rivivälit ja kappalejaot, sillä tähän suhtautui jotenkin eritavalla, kuin ikävässään riutuvan tytön kirjoituksiin päiväkirjassa :)

Erittäin hyvää työtä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Mielipiteet
 
Arvosana 
 
5.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 13, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Arska!

Sinulla on tuossa pointti, ja jostain kumman syystä itänaapurilla on valtava intressi tätä sivustoa kohtaan, niin foorumin, sähköpostin kuin käyttäjätilienkin luomisen suhteen.

Täytyypä käydä siellä hieman poistelemassa postauksia, joskin itäbotit luovat niitä melko tehokkaasti lisää. Täytyy tutkia onko asiaan pysyvämpää ratkaisua.

T "Prinssin suudelman saanut ylläpitäjä" :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 13, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka miikael123!

Varoitan jo ennalta, että en pidä liian lyhyistä pätkistä, joten tulen arvostelemaan Sinua siitä :) Älä kuitenkaan loukkaannu.

Tässä on kenties hieman kliseinen, mutta hyvin mielenkiintoinen ja helposti miellettävä miljöö. Kerrot maisemasta vähän, mutta tarpeeksi. Erityisesti kuvaat autioitumisen ja rapistumisen erinomaisesti.

Aloitan vähän nillittämällä. Kirjoita samalla aikamuodolla.
"” aikani on koittanut. Pääsisin viimein ulos. ” Olin niin innoissani etten pystynyt pukemaan sitä sanoiksi."
Eli tuo ensimmäinen on, tulisi olla oli, sillä kirjoitat imperfektissä, niin älä vaihda preesensiin.
Ja toinen esimerkki samasta:
"Väänsin oven kahvasta ja siitä kuului ärsyttävää natinaa. Se on kai oven tapa muistuttaa kuinka vanha hän itse...".
Eli tuo "Se on kai..." tulisi olla "Se oli kai...". Tarkkana näissä. Lisäksi konjunktiot, kuten kuinka, tulee lähtökohtaisesti aina pilkuttaa, sillä ne erottavat virkkeen lauseet toisistaan. Eli "...muistuttaa, kuinka...".
Ja vielä yksi esimerkki:
"Ihmisten jälki katoaa...", "Ihmisten jälki katosi...".

Kaunokirjallisessa tekstissä numerot kirjoitetaan yleensä auki, eli kolmetoista, ei 13.

Mieti ilmaisut tarkkaan, ja käytä oikeita konjunktioita. Lue kirjoittamaasi itsellesi ääneen, jos se suinkin on mahdollista, niin tiettyjä pikkujuttuja kuulee.
"Ehkä se on hyvä ihmisille niin kuin minä, ihmisille ketkä tykkäävät rakentaa uudelleen."
Ajatukseni:
"Ehkä se on hyvä ihmisille, kuten minä, ihmisille, jotka tykkäävät uudelleenrakentaa.".
Ja muista pilkut ennen konjunktioita :)

Tuo HALOO on mielestäni liioittelua. Pelkkä Haloo ja !-merkki riittää. Siitä selviää, että henkilö huutaa.

Kirjoita yksinkertaisesti. Menin kyykkyyn = kyykistyin :)

Tässä hieman harmittaa se, että ei tiedä henkilön taustoja, juonesta ei ole käytännössä mitään tietoa ja maailman historia on täysin yössä lukijalle. Ja koska pätkä on niin toivottoman lyhyt, niin tähän ei sinänsä pääse juurikaan kiinni.

Ajatusta tässä kuitenkin on. Sinulla on kyky kirjoittaa ja luoda miljöö. Juonesta en osaa sanoa mitään, mutta se käy jo alussa selväksi. Väritä kieltä hieman ja mieti, että mikä ilmaus sopii mihinkin parhaiten. Älä tyydy siihen, mitä olet ensimmäisenä saanut paperille.

Hyvää työtä! Jatka ankarasti!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
11
Report this review
Runot
 
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 13, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Tinttarella!

Tässä huokuu suru, mutta kauniisti. Tunteikasta "luettelointia", josta käy ilmi mielestäni sanoma; tuska ja suru. Pidät tunnelmasta hyvin kiinni loppuun saakka, ja tätä on kevyt lukea.

Säkeittesi pituus vaihtelee, ja mukana on pilkkuja, jotka kenties olisivat parempia, jos niitä ei olisi. En tiedä onko se runokaavallisesti oikein, mutta silmäilemissäni runoissa ei ole juuri välimerkkejä ollut. Kenties voisit hieman muokata sisältöä. Annan esimerkin.
"Millä surun surmasi,huolet huuhtelisi.
Millä murheen murtaisi,"
Ajatukseni:
"Millä surut surmaisi
Millä huolet huuhtelisi
Millä murheet murtaisi,"

Tämä on kuitenkin kokonaisuutena todella hyvä ja tunteellinen. Tässä syntyy vahva mielikuva surusta ja kaipuusta.

Hyvää työtä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Runot
 
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 13, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aleksandra!

Tämä on miellyttävä runo, ja siitä tuli minulle ainakin hyvä mieli :) Kiitos!

En ole mikään runojen asiantuntija, ja kuitenkin pisteet ja pilkut piinaavat minua runoissa, kuten myös pisteet. Kenties nuo kohdat, joissa on pilkku, voisi pudottaa omalle rivilleen. Se ehkä myös rytmittäisi runon tempoa lisää.

Sitten, vaikka runot ovatkin aika kieliopillisesti vapaita, niin viittaukset ja persoonamuodot tulisi olla oikein. Alla esimerkki.:
"Sillä tunnistan liskot ja vaarat sen syövereistä.
Erotan ne selkeästi, vaikka ne ovat näkymättömiä."
Ajatukseni:
"Sillä tunnistan liskot
Ja vaarat niiden syövereistä
Erotan ne selkeästi
Vaikka ne ovat näkymättömiä"
Nakkasin tuohon nyt vielä tuon ajatukseni pilkuista ja pisteistä

Vielä pikku huomio
"Rakastan elämääni kuin kalleinta aarretta, minkä omistan."
Tuon minkä konjunktion pitäisi olla jonka :)

Sinulla on kyky luoda toimivia ja kauniita vertauksia, kuten kulta, aurinko ja vesi.

Hyvää työtä. Tykkäsin!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
1037 kohdetta - näytetään 1 - 10 « 1 2 3 4 5 6 ... 7 104 »
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS