Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Arvostelut käyttäjältä Alapo80

1042 kohdetta - näytetään 1 - 10 « 1 2 3 4 5 6 ... 7 105 »
 
Muut
 
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 12, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka Päitsy!

Täytyypä sanoa, että en oikeen tiedä, mitä tästä pitäisi sanoa :) Selvästi tässä on jonkinlainen ajatus, mutta minulle se ei oikein auennut. Jollain oudolla tavalla pidät tämän kuitenkin tiiviinä kokonaisuutena alusta loppuun. Ajan vääjäämätön kuluminen ikään kuin hallitsee kirjoitusta.

En tiedä millä kirjoitat, mutta lukijana minua häiritsee, jos pisteen tai pilkun jälkeen ei ole välilyöntiä. Pahoitin siis mieleni :) Vähän samaa on se, että tekstin muotoilu näyttää siltä, että olisit naksutellut kaiken putkeen.

Poispääsyä kirjoitetaan erikseen.

MIelestäni tekstin selkeys, jopa psykooseista kertovissa tarinoissa on tärkeää.
”Lukitut ovet ja sielu olisi niin vapaa, lentääkseen pois.”
En ymmärrä tätä. Lukitut ovet ja sielu olisivat vapaat lentääkseen pois? En usko että tarkoitat sitä. Kenties näin?
”Lukitut ovet. Ilman niitä sielu olisi vapaa lentämään pois.”
tai
”Ilman lukittuja ovia sielu olisi vapaa lentämään pois.”
En ole varma mitä ajat tuossa takaa. Eli selkeitä ajatuksia, vaikka kirjoitatkin ne epäselvästi.
Esimerkki:
”Täällä huoneessa valvominen on yhtä kuin yö.”
Yllä ajatus on epäselvä, mutta kirjoitettu selvästi.

Henkilökohtaisesti pidän tarinoista, ja tarinoissa on aina juoni. En löytänyt sitä tästä, joten jäi minun aivoissani hieman laihaksi. Eniten häiritsi väleistä, kappalejakojen puutteesta ja hitusen sekavasta välimerkkien käytöstä syntyvä kaoottinen tunnelma, joka häiritsi lukemista.

Yhtä kaikki. Olisi kiva jos avaisit ajatustasi tämän takana :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Muut
 
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 10, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka LiljaMaria!

Ehkä tämä olisi enemmän jopa romantiikka, mutta eipä sillä väliä.

Tämä on lyhyt, mutta tässä on paljon, jopa valtavasti asiaa! Tässä on monta tartuttavaa juttua. Nainen, joka takertuu, ja on rakastunut (jopa pakkomielteisesti). Se häiritsee miestä, mutta tämä soittaa silti takaisin. Ja nainen saa lisää polttoainetta.

Tässä on syvää yksinäisyyttä, kaipuuta ja epätoivoa. Helppo lukea ja samaistua.

Mahtavaa, että joku osaa noin mainiosti sanoa paljon kirjoittamalla vähän.

Sitten pikkuinen negatiivinen juttu. Tämä oli jonkinlainen ajan jaksollinen kuvaus ilman juonta. Minä pidän juonista. Pidän taustoista, juonen muotoutumisesta ja siitä, kun jokin käänne lyö ällikällä. Tässä ei ollut tuosta mitään. Siitä otin yhden tähden pois.
Minunkin on syytä ymmärtää, että myös tilannekuvaus voi olla taidetta :)

Osaat kirjoittaa! Hyvä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Romantiikka
 
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 10, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka matttilda!

Tapasi kirjoittaa kerronnallisesti toimii hienosti. Mua, sua ja muut puhekielen termit ovat juuri tyyliisi sopivia! :) vaikkakin se, että ajoitan aloitat pisteen jälkeen pienellä kirjaimella, ärsyttää :)

Vältä täytesanoja, kuten kauhean erilaisen. Mieti mitä adjektiiveja todella tarvitaan, kun seuraavassa virkkeessä tarkennat mitä tarkoitat.

”...ja en pitänyt...” vs ”...enkä pitänyt...”.

Tuossa 21.7 -kohdassa jäin odottamaan, että tuo yhteydenotto repisi pahemmin vanhat haavat auki. Että loppu yö olisi jotain kaoottista, mutta se vain loppui.

Tästä tekstistä on todella vaikea poimia mitään virheitä, koska niitä on aivan helvetisti, mutta samaan aikaan ei ole :) Kirjoitat hyvin.
Hillitsen nyt hitusen tätä palautetta koska ajoittain minusta tuntui, että tässä on jotain todella henkilökohtaista, kenties itse koettua. Joudun kuitenkin sen verran sanomaan, että alku oli hyvä, tapasi kirjoittaa veti mukaansa, mutta juoni puuttui. Mitä pidemmälle päästiin, sitä vahvemmin minusta tuntui, että olen lukenut tämän monologin jo. Se häiritsi ja siitä pudotin myös pongoja pois.

Osaat kirjoittaa hyvin, mutta juoni tästä uupui. :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Fantasia
 
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 10, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka QT32!

Tässä on mainioita fantasiallisia elementtejä. Riimuja, haltioita, lumottuja aseita, lohikäärmeitä, valkoinen velho (oletan ainakin) ja koira :) Perusfantasiaa. Mainiota!

Kirjoita yksinkertaisesti:
”Eudia päästi hiljaisen kirouksen kompastuessaan...”
”Eudia kirosi hiljaa kompastuessaan...”

Käytät aika paljon lauseenvastikkeita. Malttia niiden kanssa. Ennemmin hyvää peruskieltä ja sopivissa kohdin isket lauseenvastikkeella.

Tarkkana sijapäätteissä ja pilkuissa.
”Edes kirjaimet eivät olleet samat kuin yleisessä kielessä.”
”Edes kirjaimet eivät olleet samoja, kuin yleiskielessä.”

Vältä myös turhia täytesanoja ”...sen ajatuksen...” vs ”...ajatuksen...”.

Lisäksi vältä kankeuksia.
”Hän ei kuitenkaan saanut heitä kiinni ennen kuin vasta takaisin kivipaaden luona.”
”Hän tavoitti nämä kuitenkin vasta kivipaadella.”

Kirjoita selkeitä ja perusteltuja ajatuksia.
”Hiljentyminen oli parantanut hänen oloaan todella paljon,...”
En huomannut mikä olisi pahentanut oloa. Eli muista kertoa, jos jokin ahdistaa, masentaa, vaivaa tms. Nyt olo paranee, mutta mistä?

Kirjoitat hieman hätäillen. Muista yksinkertaiset ja selkeät virkkeet ja selkeä sisältö. Eli kun on jokin merkittävä tapahtuma, niin mieti tarkasti mitä haluat kuvailla ja kerro se sen jälkeen selkeästi. Nyt lohikäärme ilmestyi hitusen liian nopeasti, ilman Devonin huutoa tai vastaavaa, vaikka tämä oli jo hutkimassa hirviötä kylkeen.

Käytä riittävästi aikaa ja malttia kerrontaan. Kiire ei ole :)

Kiitos! :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Scifi
 
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 10, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka iBOB!

Scifi-hommille on tosi vaikea keksiä nimiä. Ja tässäkin tuo nimi ei kenties täysin vastaa sisältöä, mutta pian sen lähde selviää. Sinulla on selvästi mielikuvitusta ja visioita.

Väritä hieman kieltä. Tuossa alussa kaikki tuntuu mekaaniselta pakkopullalta. Esimerkiksi:
”Leo heräsi herätyskellon pärinään. Hän hieroi kasvojaan, nousi puhisten sängystä ja raahautui vessaan. Aamupuuro oli limaista. Leo huuhteli sen vedellä alas kurkustaan, pukeutui laiskasti ja poistui pienestä asunnostaan.”
En tiedä oliko Leon fiilikset tuollaiset, mutta esimerkkinä vain :)

Muista oikeat sijapäätteet:
”... alkoi ilmestyä harmaaseen pukeutuneita miehiä kivääri kädessä.”
”...alkoi ilmestyä harmaisiin univormuihin pukeutuneita miehiä kiväärit käsissään.”

Otin tästä pointseja pois, koska mielestäni oiot hieman liikaa. Väritä kieltä ja kuvaile tapahtumia tarkemmin.

Miljöö on mitä mainioin. Kaupunki on sellainen, jonka kykenee sielunsa silmin näkemään, ja todella pidin tuosta mielikuvasta.
Enemmän olisin toivonut kuvailuja mahdollisista aidoista, joilla peilejä suojataan, asumusten kuvailua, ajoneuvojen ja teknologian kuvailua yms. Lisäksi taisteluita voisi kuvailla tarkemmin, sotilaiden ja roistojen varusteita ja sitä, mitä nämä haluavat varastaa. Eli vähän sellaista Mad Max -kuvailua :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Mielipiteet
 
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 03, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aloittelija!

Aika erikoisia haasteita Sinulla :) Täytyy kyllä sanoa, että itse olen nykyisin suunnittelukirjoittaja. Näin ei ollut aina, joten voisin koettaa hitusen jeesata.

Itse kirjoitin ensimmäistä kirjaani juurikin noin, että en suunnitellut kovinkaan tarkkaan. Toki minulla oli selkeä ajatus siitä, mistä juoni alkaa ja miten se päättyy, mutta mitään kappaleiden suunnittelua en tehnyt. Tämä riippuu paljon myös siitä, että minkälainen juonesi on. Kuljetatko monta juonta rinnan, vai kirjoitatko vain yhtä. Jos kirjoitat vain yhtä, niin en näe tuossa tavassasi mitään ongelmaa.

Ihan ensimmäisenä sanoisin, että kirjoita paljon muistiinpanoja samalla kun kirjoitat. Toisin sanoen kirjoita ylös kaikkia mageita juttuja, jotka on tärkeää muistaa myöhemmin, ja joita voit myöhemmin hyödyntää kirjoittaessasi. Esimerkiksi kun keksit dialogissa jotain, joka voisi liittyä tulevaan, tai luot jonkin komean sivuhahmon. Kirjaa kaikki ylös, ja selaa noita muistiinpanoja aika ajoin. Tee myös tarkkaa luetteloa hahmoista ja taustoista, jotta varmasti muistat kaikki, ja voit jatkaa ihmissuhdekiemuroiden laadintaa lennossa.
Samoin, kun saat kirjoittaessasi jonkun ajatuksen, joka ei kenties istu juuri siihen, mitä sillä hetkellä kirjoitat, ni kirjaa se ylös, jotta et unohda.

En usko, että on kovinkaan helppoa kirjoittaa itseään umpikujaan, mutta yllä olevalla se pitäisi olla ihan vältettävissä :) Sanon siis, että jatka kirjoittamista.

Toinen tärkeä asia silloin, kun kirjoittaa lennosta on se, että ottaa riittävästi aikaa tarkastuslukemiseen. Suhtaudu äärimmäisen kriittisesti kirjoittamaasi. Erityisesti kysy itseltäsi jatkuvasti, että miksi tässä kävi näin, ja miksi tuo ajatteli noin. Kyseenalaista jokainen juonenkäänne ja pohdi, onko se linjassa sen kanssa, mitä olet tuon kohdan jälkeen kirjoittanut. Ja taas kun korjausluet, niin kirjoita asioita ylös, jotta voit vertailla epäselvyyksiä jälkikäteen, etkä unohda niitä.

Kukaan ei sano, että kirjoittamisen täytyy mennä näin ja näin. Kirjoitat miten kirjoitat, mutta miten ikinä kirjoitatkin, on tärkeintä, että pääset eteenpäin. Ja jos huiskiminen ilman suunnitelmaa sopii Sinulle, niin huiski menemään vain. Muista kuitenkin, että jos haluat painaa käsikirjoitusta kustantamoihin saakka, niin panosta viimeistelyyn. Ja se syntyy kriittisyydestä omaan valmiiseen tekstiin.

Paperia koneeseen vain :)

Kiitos :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 16, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aloittelija!

Minulla ei hetkeen ole ollut aikaa lukea täällä novelleja, mutta teoksesi nimi oli kovin kiinnostava :)

Alku on hyvä. Menet kovaa asiaan, ehkä vähän liiankin kovaa :) Yhtä kaikki. Kiinnostavaa matskua!


Koko ITT:n johtaja = ITT:n pääjohtaja. Vältä tuollaisia koko -tyylisiä täytesanoja.

Keskustelu ei pysähdy, vaan loppuu tai katkeaa :)

Muista kirjoittaa selkeästi. Mainitset Mikaelin kerran ja sitten kaikki kääntyvät katsomaan häneen. Eli häneen on Mikael.

Hieman samaa, kuin yllä. Selkeytä dialogia. Kutsuitte, Mikael sanoi. Niin, pääjohtaja vastasi ja nousi seisomaan.
Eli selkeästi se kuka puhuu ja tekee dialogissa.

Mitä tarkoittaa, että siitä huolimatta oli voimissaan? Kuvaile tarkemmin voimakasta vartaloa, notkeita liikkeitä ja terävää katsetta. Ei sellaisia, että joku oli jonkin oloinen, vaan se, mitä hän oli. Kuvaile, älä käytä adjektiiveja. Joku ei ollut häijy, vaan tappoi kissanpennun hukuttamalla.

Tuossakin, kun tietääkö pojan isä tästä, hän kysyi. Kuka on Hän?
Tarkkana selkeän dialogin kanssa.

Kerro lukijalle asioita. Miksi hallitus menettäisi luottamuksensa? Ja kenen silmissä? Kansan? Se on jo mennyt :) Kerro tarkemmin, kun "väität" jotain, tai laita joku dialogissa kyseenalaistamaan väite.

Muista pilkut ennen konjunktioita.

Tämä on hyvää matskua! Heti tulee sellainen dekkarimainen fiilis. Hyvä!

Nyt mitä kaipasin, on syvyyttä väitteille, selkeyttä dialogiin ja vähän vauhtia pois. Tässä on mahdollisuuksia vaikka mihin!!! :)

Kiitos! :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Mielipiteet
 
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 16, 2019
#1 Arvostelija  -  

Moikka vesajohannes!

Alkuun haluan sanoa, että näillä taustatiedoilla on hitusen paha suoraan sanoa, miten tarina pitenee. Mutta...

Juonen perusrakenne on yleensä seuraava:
Alku (hahmojen esittely, taustat ja se, miten alkutilanteeseen).
Nouseva jännitys (juoni alkaa rakentua, lisää hahmoja tulee kuvioihin ja näiden merkitys juonelle tarkentuu).
Käännekohta (tilanne, joka kääntää homman päälaelleen ja vaikuttaa siihen, mihin juoni lähtee kulkemaan).
Laskeva jännitys (juoni alkaa selvitä käännekohdasta ja tavallaan rakentuu uusille urille)
Loppuratkaisu (tapahtumat, jotka johtavat lopputilanteeseen ja itse lopputilanne).

No nyt sitten. Kuten sanoin, en tiedä juonta tarinaa tai mitään. Olen lukenut aika paljon eri kirjoittajien tekstejä, ja pääosin seuraavat asiat on kuvattu liian nopeasti:
1. Menneisyys, eli asiat, joiden takia hahmot toimivat, kuten toimivat. Usein viitataan menneeseen, mutta se ei kertaakaan aukene kunnolla lukijalle.
2. Hahmojen ajatukset, eli se miksi nämä toimivat kuten toimivat. Tämä jää monesti pinnalliseksi ja liittyy osittain menneisyyden puutteelliseen avaamiseen.
3. Maailma (miljöö). Maailman tapahtumat, ympäristö ja se, miten se vaikuttaa hahmoihin. Tämän kuvailu unohdetaan monesti. Yhteiskunnan luomat paineet, tasa-arvo, infrastruktuuri, valtarakenne jne. Eli asiat, joihin ideologinen hahmo voi nojata jne.
4. Juonen etenemisen selventäminen, eli ikään kuin se, että joku hahmo tekee jotain, mutta lukija ei tiedä miksi. Eli se, mihin pyritään, mitkä ovat haasteet tällä matkalla ja miksi jotain tehdään.

Kuitenkin kuten sanoin, niin en tiedä mitään käsikirjoituksestasi, joten en oikein osaa ottaa kantaa kunnolla.
Neuvoisin kuitenkin seuraavaa:
Mieti jokainen kappale siten, että miksi olen kirjoittanut tämän kappaleen? Mitä haluan sillä kertoa lukijalle, miten tämä vie juonta eteenpäin ja mitä tästä kappaleesta voisin hyödyntää tulevaisuudessa.
Mieti jokainen tärkeä hahmo kunnolla. Mitä haluan lukijan hänestä tietävän? Onnistuinko antamaan hänestä sellaisen kuvan, kuin halusin? Olenko kertonut tarpeeksi taustoista, tunteista, suhteista jne?
Mieti mikä Sinun maailmassasi on sellaista, joja vaikuttaa hahmoihin, ja minkä haluat lukijan tietävän? Varmista myös, että maailman historian mahdolliset vaikutukset juoneen aukeavat kunnolla.
Tee lista ristiriidoista, konflikteista, joita juonesi hahmoilla, organisaatioilla ja valtioilla on. Vedä nämä hahmoihin syventääksesi ja luodaksesi jännitteitä hahmojen välille.

Toivottavasti saat tästä jotain irti. Kysy tarkennuksia tai heitä spostia aapo.leisio@kirjoittaja.fi

Paperia koneeseen! :)

Ps. Jotain apua juoneen ja muuhun voi löytyä www.nettikirjoittaja.blogspot.com

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 15, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Aleksandra!

En tätä sen kummemmin arvostele, sillä englanninkielen kielioppini ei ole sillä tasolla, että olisi kompetenssia alkaa arvostelemaa. En myöskään ole juuri englanniksi lukenut, joten luin vain pätkiä sieltä täältä.

Minun silmääni tuo näyttää hyvältä. Kuvailet hyvin, ja tilanteissa on tunnelmaa!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Jännitys & toiminta
 
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    September 15, 2018
#1 Arvostelija  -  

Moikka Zanza!

Tässä on paljon hyvää. Juoni ja miljöö ovat hyviä. Tässä on paljon selviä ja mainioita dekkarin ominaisuuksia! Olet hyvin suunnitellut tämän.

Otin tähän alkuun kirjoittamasi pätkän, jossa on muutama minua häiritsevä juttu. 1. Vältä se-sanan, ja sen eri muotojen, käyttöä. 2. Kun käytät jotain aikamuotoa, niin käytä sitä koko ajan, älä vaihtele imperfektin ja preesensin välillä. 3. Vältä toistoa 4. Kirjoita yksinkertaisesti.
Kirjoitat:
"Sateinen ilma oli vallannut Kuusamon sekä sen vanhahtavan keskustan, joka näytti aivan 60-luvun Neuvostoliitolta. Sen pääkatu, Kitkantie oli hiljainen ja harmaa. Kuin koko kaupunki olisi ollut hiljainen. Sitten kuuluu huudahdus, joka on veren pysäyttävä. Kaupunki ei ole enää hiljainen. Hiljaisuus on nyt rikottu heittämällä hiljaisuutta kuvaavan lasi lattialle."
Ajatukseni:
"Sateinen ilma on vallannut Kuusamon, sekä sen vanhahtavan keskustan, joka näyttää aivan 60-luvun Neuvostoliitolta. Kaupungin pääkatu, Kitkantie, on hiljainen ja harmaa, kuin koko kaupungissa ei olisi yhtään ihmistä. Silloin kuuluu huudahdus, joka on veret seisauttava. Kaupungin yllä leijunut vaitonaisuuden verho väistyy. Kaupungin rauha on särjetty, kuin lasi lattialle.".

Seuraavasta kirjoittamastasi pari asiaa. 1. Sitten-sana on hieman kankea ja ala-astemainen, mutta helposti korvattavissa. 2. Kirjoita mahdollisimman yksinkertaisesti.
"Sitten pihaan kurvaa punainen Volvo, jonka sisästä nousee mies.".
Ajatukseni:
"Samassa pihaan kurvaa punainen Volvo, josta nousee mies.".

Kirjoitat:
"Näin kun Eero ja Anna menivät lentokentälle ja koneeseen, mutta miten Eeron ruumis voi olla täällä?"
Tämä on tosi hyvä! Dekkarimainen, selittämätön ja hienosti luotu! :) Hyvä!

Otan vielä yhden esimerkin yksinkertaisesta kirjoittamisesta.
"Saga saapuu tänne toisen poliisin, Antin kyydillä, joka on myös mukana tutkimuksessa.".
Ajatukseni:
"Saga saapuu rikospaikalle toisen murhaa tutkivan poliisin, Antin, kyydissä.".

Vaihdat preesens kerronnan imperfektiin tästä dialogista alkaen.
""Antti kirjaa ylös: taskussa...".
""Saga, herää" Saga kuulee ensimmäisenä.", ja tässä vaihdat jälleen preesensiin.
Muistaa pitää sama aikamuoto läpi novellin, läpi koko kirjan.

Muista pilkut.
"Antti sanoi kun lopulta sai katseensa taas vitotiehen jota he ajoivat...".
"Antti sanoi, kun lopulta sai katseensa taas vitotiehen, jota he ajoivat...".

Mielestäni juoni, hahmot, tarina, taustat ja ympäristö ovat mainioita! Tässä on selkeä ajatus, suunta, konfliktit menneessä ja potentiaalia vaikka mihin! Isoin korjattava asia on mielestäni tekstin ajoittainen kankeus. Kirjoitat kyllä sujuvasti, ja kuitenkin paikoin aikamuotojen vaihtumiset, kankeat ilmaukset ja täytesanat haittaavat lukukokemusta.
Lue kirjoittamaasi itsellesi ääneen ja lue paljon muiden kirjoittamia dekkareita, ja kaikkea muutakin, mitä saat käsiisi. Hyvä siitä tulee!

Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
1042 kohdetta - näytetään 1 - 10 « 1 2 3 4 5 6 ... 7 105 »
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS