Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Romppanen, sitikka ja pommi
QR-Code dieser Seite

Romppanen, sitikka ja pommi Hot

Hän näki unta. Unessa oli Romppanen ja tämän rättisitikka. Se oli hairahtunut ojaan ja se oli nyt hyvin kaltevassa asennossa, vasemmat pyörät ojan pohjalla ja oikeat ojan penkalla. Siinä oli poikkeuksellisesti ratti oikealla ja Romppanen itse istui yhä ratin takana. Punainen niska, se oli Romppasen tavaramerkki muutenkin kuin tässä erikoistilanteessa, kyyryssä ja kädet rattiin puristuneina.

Väkijoukko suoritti toistuvia yrityksiä siirtää kottero takaisin tielle. Mutta aina kun se aloitti siirtoyrityksen painoi Romppanen jarrua. Näinollen auto ehti siirtyä kullakin kerralla vain puolisen metriä ennenkuin väkijoukon voimat ehtyivät ja auto luisui takaisin. Romppanen sabotoi siirtoyritykset tahallaan koska autossa oli takapenkin jalkatilassa jatkosodan aikainen pommi. Romppanen pelkäsi että jos auto saataisiin ylös tielle niin kaikki näkisivät pommin ja nousisi hirmuinen äläkkä, siitä pitäisi etenkin paikalla pasteeraileva palopäällikkö huolen.

Lopulta väkijoukko päätti luovuttaa ja hajaantui, kukin lompsi taholleen.
"Perkeleenkö konstilla sen ois nostanu kun tuo halavatu Romppane kyrmötti tuolla katiskassaa lisäpainona!" ryöpytti muuan pojanjulli kaverilleen vetäytymisvaiheessa.
"Ja paino vielä jarruva aina kun siirrettii.", säesti toinen.
"Hittojako se jarrun painamine vaikuttaa sivuttasessa siirrossa?" ärähti ensimmäinen.
"Vaikuttaapaha vuan.", urahti toinen.
"Ristiriitane juttu jotta sillä Romppasella on ratti oikijalla vaekka ranskalaine auto.", jatkoi ensinnäpuhunut keskustelua.
"Mitenkä nii?"
"No kahoppa kun Napolejon keksi oikijanpuoleise liikentee jotta tykkijä voitii kuskailla sutjakkaasti. Ja oikijanpuoleise liikentee käytössäollessa pannaa ratti vasemmalle niinku tiijät."
"Nii on."
"Van elähä mittää..." tehosti kertoja.
"En."
"No engelsmannit piätti heti perää jotta heillä on siinä tapauksessa vasemmanpuoleine liikenne. Ja sen käytössäollessa pannaa ratti oikijalle. Romppasella on fransmanniin tekemä rättisitikka ja siinä on engelsmanniloihen tapaa ratti oikijalla."

Romppanen istui edelleen sitikassaan, yli kymmenkiloinen pommi perseen alla. Kojelaudan takaa tuli vähän kitkua, oli tullut siitä alkaen kun keula oli tömähtänyt penkkaan ojaanmenovaiheessa. Romppanen ajatteli että ainahan näissä vanhemman ikäpolven autoissa pienimuotoisia oikosulkuja ja muita sähkökipinöintejä esiintyi, ei pikkujutuista kannattanut pillastua. Hän oli hyvillään ettei hänen vauhkona pitämänsä palopäällikkö ollut noteerannut pientä savunmuodostusta moottoritilassa. Hän piti ilmiselvänä että tämä olisi sen havaittuaan oitis hälyttänyt paikalle säiliöauton ja hukuttanut koko sitikan kaikkine Romppasineen veteen tai vaahtoon tai molempiin. Ilta alkoi hämärtyä ja Romppaselle tuli mieleen että olisi ehkä aika tehdä jonkinsorttinen toimintasuunnitelma. Mutta silloin unennäkijä julmasti herätettiin.

Ylläpidon palaute

 
Romppanen, sitikka ja pommi 2015-05-04 06:06:51 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 04, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka nick53!

Erikoinen unikuvaus :D Kivan kevyesti kirjoitettu.

Se - sanan käytöstä sananen. Vältä sitä :D Etsi synonyymejä.
"Se oli hairahtunut ojaan ja se oli nyt hyvin kaltevassa asennossa, vasemmat pyörät ojan pohjalla ja oikeat ojan penkalla.".
Ajatukseni:
"Auto oli hairahtunut ojaan ja oli nyt kaltevassa asennossa, vasemmat pyörät ojan pohjalla ja oikeat ojan penkalla.".
Valitsin nyt rättisitikan synonyymiksi auton, joka ei ehkä sovi, mutta... :D Jätin myös tuon sanan hyvin pois, sillä mielestäni se on turhaa täytettä. Jos haluat kuvata sitä, että auto on kaatumassa, niin kenties seuraavasti: "...oikeat ojan penkalla. Näytti siltä, että auto voisi kellahtaa kyljelleen hetkenä minä hyvänsä.".

Kan,keasta ilmaisusta.
"Väkijoukko suoritti toistuvia yrityksiä siirtää kottero takaisin tielle.".
Ajatukseni:
"Väkijoukko yritti toistuvasti siirtää kotteroa takaisin tielle.".
Mietin myös tuota siirtää verbiä, että olisiko siihen jotain kuvaavampaa sanaa. Esimerkiksi työntää tai puskea?

Pilkuista tuolla onkin mainittu. Nostan pari esimerkkiä.
"Hän piti ilmiselvänä että tämä olisi...".
"Ilta alkoi hämärtyä ja Romppaselle tuli mieleen että olisi ehkä...".
Eli lähtökohtaisesti aina ennen konjunktioita, kuten kuten, että, jotta, vaikka, sillä jne tulee pilkku. Myös ennen ja - sanaa tulee pilkku, paitsi silloin, jos lauseilla on yhteinen jäsen, joka on useimmiten tekijä. Ajatukseni:
"Hän piti ilmiselvänä, että tämä olisi...".
"Ilta alkoi hämärtyä, ja Romppaselle tuli mieleen, että olisi ehkä...".
Tuohon ja - sanan pilkutukseen vielä sellainen esimerkki, jolloin pilkkua ei tule.
"Mies katsoi auringonlaskua ja kaivoi tupakka-askin taskustaan.".
Eli ilta ja Romppanen ovat eri tekijöitä, kun taas minun esimerkissä mies on molempien rinnasteisten päälauseiden jäsen eli tekijä.

Kenties unen sekavuutta olisi voinut korostaa jollain tavoin, esimerkiksi sillä, että dialogi pois ja kuvailuun, kuinka keskustelu etenee, ja mukaan jotain sellaista, että Romppanen kuuli kaiken, kuin olisi kävellyt pois vaikka istui autossa tms.

Pidin kuitenkin noista pommihommista ja auton työntämisistä, joihin on helppo samaistua :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 4 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.9  (4)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Romppanen, sitikka ja pommi 2015-05-12 08:51:22 TarraLeguaani
Arvosana 
 
2.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    May 12, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Minusta tämän pätkän merkitys jäi sumuun. Tuntui myös hassulta kertoa jonkun uni, joka ei edes päättynyt mitenkään, hän vain heräsi. Miksi se oli edes uni? Miksei se voinut olla totta? Mikä idea oli pommilla, kun ei se edes räjähtänyt Romppasineen taivaan tuuliin?

Käy katsomassa miten repliikki ja johtolause kirjoitetaan.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Romppanen, sitikka ja pommi 2015-05-03 20:52:45 Taruh
Arvosana 
 
3.5
Taruh Arvostellut: Taruh    May 03, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mainio ja kepeä tarina. Viskisiepppo ja Jästipää mainitsevat hyviä pointteja tekstin hiomista varten, joten kannattaa kiinnittää niihin huomiota.

Itse kaipailin tähän vähän lisää draamaa. Murredialogi on jouheva ja mukava mauste, mutta koska stoorissa on mukana pomminhajuista uhkaa, olisin toivonnut Romppaselta enemmän tuskanhikeä ynnä muuta epätoivoa.

Koska koko tarina on unta, niin loppu ei sinänsä kyllä yllätä. Plussaa tulee siitä, että mainitset heti tarinan alussa, että "hän näki unta". Tarinat, jotka päättyvät fraasiin "...ja kaikki olikin vain unta", lässähtävät poikkeuksetta. Koska mainitset heti, että kyse on unesta, samanlaista lässähdystä ei tapahdu. Kertomuksen absurdius ja tunnelma osuvat kutiinsa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Romppanen, sitikka ja pommi 2015-05-02 21:28:38 viskisieppo
Arvosana 
 
2.5
viskisieppo Arvostellut: viskisieppo    May 02, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Joo. Keksitty tosi mielenkiintoinen tilanne. Mieleeni tuli vanhat Suomi filmit, joka voisi mennä överiksi.

Jotenkin silti tuli sellainen tunne, ettei tässä lähdetty viemään sitä tarinaa eteen päin ollenkaan vaan kuitattiin kaikki vain, että joo unta oli.

Idea silti hyvä. Kannattaa työstää rohkeammaksi.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Romppanen, sitikka ja pommi 2015-05-01 19:52:27 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    May 01, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mukava pikku teksti. Pilkkusäännöt kannattaa kerrata, sillä tässä puuttui lähes jokaisen sivulauseen edestä pilkku. Oikoluku muutenkin olisi tarpeen tälle tekstille nimenomaan oikeinkirjoituksen kannalta. Murteella kirjoitettu dialogi oli hyvää ja uskottavaa. Pidän aina, kun murretta osataan käyttää teksteissä. Tarina antaa hyvän lähtökohda ja herättää lukijassa kiinnostuksen. Lähtötilanne on herkullinen, jääräpäinen ukko autonsa kanssa jumissa, jossa on sisällä pommi. Tästä syystä koinkin lopussa pettymyksen, kun tarina ei ratkennutkaan. Oliko kaikki siis vain kertojan unta? Siinä kohtaa matto vedettiin alta. Mielestäni loppu kannattaisi miettiä uusiksi ja tästä saisi kyllä aikaan erinomaisen pidemmänkin tekstin, sillä alkutilanne on todella hyvä ja tarina on kerrottu hienosti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS