Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Jumalan syliin
QR-Code dieser Seite

Jumalan syliin Hot

Tänään se viimein tapahtuisi. Säätiedotukset olivat luvanneet lähestyvän matalapaineen tuovan ukkosrintaman lisäksi ulkosaariston edustalle vihdoin myös mahdollisuden tornadoihin. Mahdolisuuden tosin, ei varmuutta. Sen olisi nyt riitettävä. Luojani, anna sen riittää. Olen odottanut tätä päivää jo vuosia. Olen käyttänyt viimeiset kolme vuotta valmistautuen, odottaen, toivoen. Kolme vuotta sielua syövää odottamista. Odottamista ja epävarmuutta. Epävarmuus vuorotellen varmuuden kanssa. Tulisiko se tänä keväänä? Entä seuraavana? Entä jos se ei koskaan tule? Nyt se on täällä. Mahdollisuus siihen ainakin. Tämä on ensimmäinen kerta kun säätiedotukset koko tänä aikana edes vihjaavat sen mahdollisuuteen. Koko tänä aikana, kaikkina näinä odotuksen ja ahdistuksen päivinä. Jumalan sormi on tullut. Nyt se viimein on tullut. Sen on tultava.

Kertaan vielä mielessäni lähtövalmistelut, vaikka tiedän että muistaisin kaiken jo unissanikin. Olinhan harjoitellut tätäkin jo lukemattomia kertoja. Mutta valmistelujen kertaaminen rauhoittaa mieltä, joten annan itselleni luvan käydä kaiken vielä kerran läpi. Postit on käännetty menemään laituriosuuskunnan toimistolle, viime vuosieni eniten lähiomaista muistuttavalle taholle. Sähkösopimus ja puhelinliittymä on katkaistu. Vakuutukset ja sen sellaiset joutavat jäädä. Siinähän perkeleet yrittävät periä vielä jotain. Ajatus laituriosuuskunnalle tulvivista häirikkökirjeistä nostaa väkisinkin synkän hymyn suupielille.

Samalla kun yritän työntää kättäni läpi myttyyn jääneestä takin hihasta, painan toisella kädellä etuoven kiinni. Oven kolahdus tuntuu jotenkin lohduttomalta. Se hieman yllättää minut. Jään hetkeksi katselemaan ympärilleni talon kuistilla. Katsellessani pienen rintamamiestaloni pihalla kasvavia, huolella vaalimiani omenapuita, en voi olla tuntematta pientä haikeutta siitä, etten todennäköisesti enää näkisi tätä kaikkea. "Noniin uuno, nytkö ajattelit sitten ruveta sentimentaaliseksi!" puuskahdan itselleni ääneen. Haluaisinko todella muka jatkaa tätä pientä ja merkityksetöntä turhien rutiinien sarjaa, jota ne kuuluvat nimittävän arjeksi? Haluaisinko istua tässä nyhertämässä omenapuideni kanssa, kun ulapalla odottaa kohtalo? En tietenkään, nyt on lakattava miettimästä turhia ja lähdettävä, mikäli lähteä aikoo. Ja minähän aion.

Hädintuskin edes tiedostan aina tarkkaa sijaintiani ajaessani autolla aamuhämärissä kohti pienvenesatamaa. Reitti on niin tuttu, niin monasti autoni valokeilojen viitoittama, että ratin pyörittely sujuu mekaanisella automaatiolla. Aivoissani kummittelee kerta toisensa jälkeen sen vanhan juopuneen merikarhun sanat. "Kun sukellat avokantisella puuveneellä läpi koko kevään vimmalla huutavan myrskyn, joka kerta uuden aallon lyödessä laidan yli niin että olet varma hukkuvasi, silloin, päätyessäsi pyörremyrskyn silmään hukkumaisillasi ja hulluna, silloin olet tullut Jumalan syliin." Silloin olet tullut Jumalan syliin. Nuo sanat. Nuo lähtemättömät sanat eivät sen koommin ole suostuneet laskemaan irti aivoistani. Kyseisestä keskustelusta on jo kolme vuotta aikaa, mutta nuo sanat ovat vainonneet minua aina siitä lähtien.

"Siis ootsä jumalauta mennyt aivan lopullisen hulluks?!" huusi tyttöystäväni Anna minulle kun kotiin pilkun jälkeen tultuani esittelin hänelle ajatukseni. Tai noh, huusi ja huusi, pikemminkin lähes kirkui. "Siis kun mä sanoin sulle etten aio tuhlata elämääni saamattoman vätyksen kanssa jolla ei ole mitään suuntaa elämässä, niin TÄÄKÖ on nyt sit sun suunnitelmas? Ajaa sun säälittävällä pikkuruisella vitun paatillas MYRSKYN SILMÄÄN? Mitä nyt jätkä hevonvittua oikeesti?"

Se oli yksi viimeisistä kerroista kun keskustelin Annan kanssa. Tai siis Annalle, hänen osuuttaan ei ehkä voinut enää kutsua keskusteluksi. Ymmärränhän minä toki Annaa, tai siis sitä, ettei hän ymmärrä. Anna oli aina ollut niin liikuttavan huolissaan elämänsä suunnista, oikeanlaisesta urasta, oikeanlaisista vaatteista ja kaikesta sen semmoisesta. Tiesinhän minä ettei hän ymmärtäisi. Tiesin ettei hän todellakaan hyväksyisi. Mutta tiesin myös, etten voisi enää tehdä hänen paheksunnalleen mieliksi. Tiesin, etten voisi enää kuunnella. Mitä on yhden naisen ääni meren pauhun rinnalla?

Kyllähän minä itsekin ymmärsin, kuinka typerä ja vaarallinen suunnitelmani oli. Mutta Anna oli ollut oikeassa. Minulta oli todellakin tehtaan yt-neuvottelujen jälkeen ollut suunta hukassa. Mikä vielä pahempaa, minulta oli usko hukassa. Usko elämään, usko itseeni. Olin alkanut yhä useammin käydä yksin istumassa satamakuppilassa yllyttämässä alati kasvavaa ahdistustani juomalla.

Siellä minä lopulta siihen merimieheenkin törmäsin. Tai siihen "hulluun vanhaan mursuun" kuten Anna oli häntä kuvaillut. Olin sinä iltana vielä tavallistakin synkemmällä tuulella. Istuin yksin nurkkapöydässäni tuijottamassa tuoppiini ja mietiskelin jo kotiinlähtöä, kun tuo vanha ja peseytymättömän näköinen, sekavasti mongertaen puhuva miekkonen lupaa kysymättä istui pöytääni minua vastapäätä. Jostain oudosta syystä päätin jäädä pitämään hänelle seuraa vielä yhden tuopin ajaksi, kai minun kävi häntä hieman sääliksi. Jos minä olin ainut juttuseura jota hän itselleen löysi, mahtoi hänen elämänsä olla vielä kurjempaa kuin minun, ajattelin kai. Yksi tuoppi vaihtui ensin toiseksi, ja hiljalleen muutamaksi seuraavaksikin, ja jokaisen uuden tuopin myötä myös puheenaiheemme etenivät yhä raskassoutuisemmiksi. Lopulta jossain kohden yötä, ehkä jossain aamukahden ja deliriumin välisellä vyöhykkeellä seilatessamme, kysyin häneltä oliko hän koskaan kohdannut Jumalaa. Silloin hän kertoi tarinansa, joka osui minuun johonkin niin syvälle, etten itsekään sen merkitystä aluksi ymmärtänyt.

Hän kertoi todellakin kohdanneensa Jumalan, ei mitenkään läsnäolonomaisena levollisuuden tunteena kuten yleensä kerrotaan, vaan silmästä silmään. Jumala oli hänet kesken tavallisen verkoilla käynnin yllättänyt ensin melkein hukuttamalla, ja sitten pelastamalla hänet. Hänen kertomustaan olisi kenen tahansa ollut helppo pitää vain vanhan hullun horinoina, mutta hänen silmistään näkyvä rauha loi niin merkillistä kontrastia hänen kuvailemansa myrskyn raakuudelle, etten voinut olla lumoutumatta hänen kokemuksestaan. Hän käytti tornadosta puhuessaan järjestelmällisesti siitä nimitystä Jumalan sormi, ja se sai ihoni kananlihalle kauttaaltaan. Tuo mies oli kohdannut Jumalan silmästä silmään, ja se jotenkin näkyi hänestä. Sitä ei voi selittää, se vain näkyi. Tuo rauha hänen silmissään. "Silloin olet tullut Jumalan syliin".


Aamu tuo valjetessaan hieman sumua veden pinnalle kun työnnän venettäni irti laiturista. On vielä aivan tyyntä, mutta sadetutkan piippaus kajuutassa kertoo ettei minulla ole enää aikaa viivytellä. Minun olisi saatava itseni mahdollisimman ulos selälle ennen kuin myrsky iskisi. Muutoin haaveeni jäisivät armotta täyttymättä mikäli olisin vielä niin lähellä rantaa että myrsky purttani paiskoessaan heittäisi sen säleiksi rannan kivikoihin. Vain avomerellä olisi suunnitelmallani mahdollisuus toimia. Kaikki muu oli hoidettu vastaamaan mahdollisimman tarkasti vanhan merimiehen kertomusta, paitsi että veneeni ei tarkkaan ottaen ole avokantinen kuten hänellä oli ollut, vaan pienellä kajuutalla varustettu kolmimetrinen meriläismalli. Huomaan toivovani että Jumala antaa anteeksi tämän pienen virheeni, sillä en millään raaskinut luopua omasta rakkaasta veneestäni ostaakseni sen tilalle jonkin tympeän avokantisen purkin. Enhän voisi ikiomaa venettäni myydä jonkin silakalta ja tervalta haisevan satamaduunarin käsiin.

Soudan ripeästi päästäkseni mahdollisimman äkkiä luotsikopin ohi mahdollisten katseiden ulottumattomiin. En uskalla käyttää vielä konetta sillä sen säksätys kuuluisi rannalle. Sieltä joku saattaisi soittaa vaikka merivartiostolle että tulisivat pysäyttämään minut, jos näkisivät että joku on lähestyvään myrskykeliin lähdössä näin pienellä aluksella.

Päästyäni ohi aallonmurtajasta uskallan viimein käynnistää moottorin. Tuuli alkaa jo yltyä ja lokit näkyvät leijailevan kiljahdellen mantereen suuntaan. Nekin tietävät mitä on tulossa, ja etsiytyvät turvaan kuivalle maalle. Tarkistan vielä kerran kurssin sadetutkan ruudulta, ja sitten vain annan keulan halkoa vapautta ja vesiroiskeiden pärskähdellä. Hymyilen leveästi, annan tuulen puhaltaa suolaisena kasvoilleni. Nauran ääneen, kuinka uskomattoman hyvältä tuntuukaan löytää jälleen uskonsa. Löytää jälleen suuntansa.

Ylläpidon palaute

 
Jumalan syliin 2015-05-04 07:25:21 Alapo80
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 04, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka J. Sulkamo!

Jännittävä ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Hyvä miljöö ja kerronta!

Toistosta ja ilmaisusta.
"Odottamista ja epävarmuutta. Epävarmuus vuorotellen varmuuden kanssa.".
Ajatukseni:
"Odottamista ja epävarmuutta, joka vuoroin vaihtelee varmuuden kanssa.".
tai
"Odottamista. Epävarmuutta ja varmuutta.".
Eli älä tyydy siihen, mitä saat ensin kirjoitettua.

Vältä kaunokirjallisessa kerronnassa kolmoispisteitä, caps lockia, sulkeita ja lainausmerkkejä. Noista ainoastaan kolmoispisteitä voi käyttää...dialogissa :D

"Se oli yksi viimeisistä kerroista kun keskustelin Annan kanssa.".
Miksi yksi viimeisistä? Miksei vain viimeisiä tai viimeinen?

Homma jää kesken. Prkl. Miksi niin? Lukijana minua harmittaa, että kirjoittaja, tarinan kertoja, antaa jotain, mutta ei kaikkea. Tarinan voi lopettaa "kesken", mutta lukijalle täytyy antaa tarpeeksi viitteitä. Tai no...ei tarvitse, sillä kirjoittajana voit tehdä mitä haluat, mutta silloin kannattaa todella miettiä miksi haluaa edes kirjoittaa. Itse koen, että kirjoittamisen tarkoitus on antaa ihmisille elämyksiä.
Puhut jumalan löytäneestä merimiehestä. Vihjaat myrskystä ja odotuksesta. Kerrot yt neuvotteluista ja kadonneesta suunnasta. Annat ymmärtää, että takaisin ei olla tulossa. Ja sitten...mitä sitten tapahtuu. Löytyy suunta ulapalle. Ei mitään muuta. Suunta myrskyn silmään...ei mitään muuta. Pelkästään esimerkiksi seuraavanlainen lisäys olisi jo antanut paljon: "Aallot nousevat jylhinä edessäni, salamat piiskaavat mustana vellovaa merta ja tuuli yltyy. Heiveröinen veneeni heiluu luonnon armoilla, mutta minä tiedän, että suuntani on oikea. Tiedän, että se mitä haluan, on lähellä. Jumalani kuva piirtyy veneeni yli pyyhkäisevään aaltoon.".
Tuo antaa kuvan, että henki lähtee, mutta kun kirjoitit merimiehestä, joka oli kohdannut jumalan, annat mielikuvan, että päähenkilö hakee samaa. Eli jääkö hän sittenkin eloon? Löytyykö jumala? Herääkö hän rannalta? Mitä mitä mitä???!!!

Pidin kirjoittamastasi, mutta loppuratkaisun puuttuminen raivostutti.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Jumalan syliin 2015-05-12 08:57:22 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    May 12, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Minä pidin tästä avoimesta lopusta, koska tekstin tarkoitus ei ollutkaan päästä tornadon ytimeen asti. Alku oli hyvin konkreettista lähtöä ja suunnittelemista ja loppu taittoi sitten tuohon kuvaannollisuuteen, häivytit hyvin tätä väliä tekstissäsi.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Jumalan syliin 2015-05-01 20:27:35 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    May 01, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiehtova tarina. Hyvin kuvailtu ja hahmot uskottavia. Kirjoitat hyvin. Juoni etenee sujuvasti. Vanha merikarhu on ehkä hieman kliseisesti kuvattu, mutta ei ehkä kuitenkaan häirinnyt lukukokemusta kuitenkaan. Ainoa mikä tarinassa jää häiritsemään on se, että ainakaan minulle ei ihan avautunut se perimmäinen syy, miksi tarinan päähenkilö päätti lähteä myrskyn silmään. Tarinassa toki kerrotaan, että mies löysi uskonsa ja suunnan, mutta miksi ne olivat kateissa ja mikä merimiehen kertomassa sai päähenkilön löytämään uskon ja suunnan uudelleen? Ja tietenkin, miksi sinne myrskyn silmään meno oli nimenomaan se uusi suunta... Joskus avoin loppu toimii hyvin ja se on hyvä tapa lopettaa tarina, mutta tässä jutussa jäin hieman kaipaamaan enemmän selityksiä.

Oikeinkirjoituksen ja kieliopin suhteen tekstissä on korjattavaa, joten se kannattaa oikolukea vielä pariin kertaan läpi.

Ensimmäisestä kappaleesta muutama esimerkki:

"Mahdolisuuden" -> Mahdollisuuden

"Epävarmuus vuorotellen varmuuden kanssa." -> Tämä on mielestäni turha lause. Epävarmuus tavallaan jo sisältää tuon ajatuksen eli kun on epävarma silloin epäilee varmana pitämäänsä asiaa, joten silloin tasapainoillaan sen varmuuden kanssa.

"Olen odottanut tätä päivää jo vuosia. Olen käyttänyt viimeiset kolme vuotta valmistautuen, odottaen, toivoen. Kolme vuotta sielua syövää odottamista. Odottamista ja epävarmuutta." -> Tässä mainitaan odottaminen neljässä lauseessa peräkkäin. Kannattaa välttää tällaista toistoa, sillä se tekee lukukokemuksen tönköksi ja pidemmän päälle ärsyttää lukijaa. Kannattaa käyttää synonymejä, pronomineja ja kiertoilmaisuja.

-----

Pilkkusäännöt kannattaa kerrata.

Kaunokirjallisessa tekstissä ei yleensä kirjoiteta capslockilla mitään. Repliikeissä ei kannata korostaa isoilla kirjaimilla sanojan viestiä, se tulisi tehdä kirjoittamalla ja kuvailemalla.

Kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus ja kiehtova tarina. Kiitoksia!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS