Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Sanot asiat aina suoraan
QR-Code dieser Seite

Sanot asiat aina suoraan Hot

Sanot asiat aina suoraan. Se on suurin syy, miksi olet niin hyvä ystäväni.

Tämän viestin kirjoitin sinulle. Et ole vielä vastannut, eikä sinun tarvitsekaan. Oma viestini sai minut pohtimaan outoa, kieroutunutta ystävyyttämme. Olemme täysin erilaisia, täysin samanlaisia. Miksi olemme löytäneet toisemme?

Asuit lapsuuteni kodin naapurissa. Oikeastaan vain samalla lammen muotoisella tiellä, et edes suoranaisesti naapurina. Ränsistyneen leikkikentän ja metsän poikki kotejamme yhdisti polku, jonka maa oli niin kulutettu, että se oli välttämätön osa maisemaa. Kotimme olivat hyvin erilaiset. Sinun hieman sekainen, koirankarvoja löytyi ruuastakin. Kodissasi oli ääntä, eloa. Minun kotini oli siisti ja painostavan hiljainen. Perheemme olivat ystäviä keskenään, vaikkakin täysin erilaiset. Perheesi oli riitainen, yhtenäinen, rakastava ja lämmin. Minun taas luotaantyöntävän etäinen, täynnä rikkinäisiä persoonia, kaunaa ja marttyyriutta.

Rakkautesi koiriin on ollut läsnä koko elämäsi. Itse olin allerginen melkein kaikille eläimille, mutta kävin luonasi niin usein, että koira-allergiani pelästyi ja katosi. Eläinrakkautesi siirtyi minuun, mutta en uskalla vieläkään ottaa itselleni koiraa, sillä pelkään rahojen loppuvan, koiran sairastuvan vakavasti, jäävän auton alle, koulutuksen menevän pieleen. Vierailen kotipaikallani harvoin, mutta silloin pyrin aina tulemaan luoksesi kylään, katsomaan kateellisena koirasi ja sinun välistä, ehdotonta rakkautta.

Nolasit minut usein. Piirre, josta en pitänyt, ja joka synnytti minussa ahdistuksen. Löysin siskosi huoneesta tuhkakupin ja näytin sen sinulle. Huusit äidillesi, että olin löytänyt tuhkakupin siskosi huoneesta. En muista kuuliko siskosi, mutta tunsin tungetelleeni toisen alueella. En tiedä, olisimmeko edes saaneet olla siskosi huoneessa.

Saunoimme aina viimeisinä, kovassa lämpötilassa, usein pitkään ja syvissäkin aatoksissa. Kerran sanoit rintojeni näyttävän appelsiineilta, vai olivatko ne mielestäsi mandariinit? Muistoni ovat rapistuneet ajan mittaan, mutta mielikuva on tärkein, vaikkakin se saattaa olla vääristynyt. Kyselimme toisiltamme, joko sinulle kasvaa siellä karvaa. Olimme nuoria tyttöjä, kasvamassa kohti naiseuttamme.

Et koskaan yöpynyt kotonamme, etkä mennyt ullakolle. Olit silloin rikkinäisempi kuin minä olin, tosin nyt olen luultavasti enemmän hajalla kuin sinä koskaan. Pelkäsit paljon, ja pelkäät yhä. Koin suurta harmia, kun paras ystäväni ei ollutkaan aivan tavallinen, terve nuori tyttö. Kuten sanottua, perheeni oli luultavasti vaikeampi kuin sinun, vaikkakin omalla perheelläsi oli monia huolia, pieleen menneitä kasvatusmetodeja, ahdistusta luovia tilanteita. Minun olisi kuitenkin pitänyt olla se, joka pelkää -se, joka on ujo, epävarma ja hiljainen. Toisin kävi, minusta tuli dominoiva, äänekäs ja nenänsä joka paikkaan työntävä, monia ärsyttävä penikka. Jostain syystä pysyit melkein koko matkan tähän asti mukana, aina tukenani, aina läsnä.

Olen ollut masentunut pitkän aikaa elämässäni. Olet luultavasti tiennyt sen jo ennen minua, olethan aika taitava ihmistenlukija. Olet myös ainut, joka tietää kaikki sairauteni vaiheet, suurimmat tuskani, suurimmat epäonnistumiseni. Ja sinä olit se, joka painosti minua kirjoittamaan iloisemmin. En löytänyt iloa runoista, joten siirryin kirjoittamaan novelleja. Olen sinulle ikuisesti kiitollinen.

Nyt kirjoitan tätä tarinaa sinusta, meistä, ja minun täytyy myöntää, koen suurta kiitollisuutta maailmassa vallitsevia voimia kohtaan. Tapasin sinut, ehkä olosuhteiden pakosta, mutta emme ole koskaan perustaneet ystävyyttämme pakkoon. Joskus yhteydenottomme ovat päivittäisiä, joskus olemme vaiti omilla tahoillamme viikkoja. Aina, kun minulle tapahtuu jotain merkittävää, otan ensimmäisenä yhteyden sinuun. Olemme erilaisia: sinä asut maalla, samalla tiellä kuin vanhempasi, haluat maajussiksi ja pidät pinkistä väristä. Minä asun kaupungissa, haluan sisätöihin ja pidän harmaasta. Minä olen monimutkainen, vaikeasti tulkittava, sinä suorasukainen ja rehellinen. Olemme kuitenkin täysin sama, sinä olet rikki, minä olen rikki.

Ylläpidon palaute

 
Sanot asiat aina suoraan 2015-07-17 19:38:01 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 17, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka tuuka!

Kirjoitat näitä todellisuuteen pohjaavia tekstejä paremmin kuin runoja tai fiktiota.

Ilmaisusta:
"Asuit lapsuuteni kodin naapurissa.".
Ajatukseni:
"Asuit lapsuutesi kotini naapurissa.".
tai
"Asuit lapsuudenkotini naapurissa.".
Toinen esimerkki:
"...se, joka pelkää -se, joka on...".
Ajatukseni:
"...se, joka pelkää se, joka on...".

Vielä ilmaisusta yksi. Kaikki turha pois.
"Saunoimme aina viimeisinä, kovassa lämpötilassa, usein pitkään ja syvissäkin aatoksissa.".
Ajatukseni:
"Saunoimme aina viimeisinä, pitkään ja ajatuksiin vajonneina.".

Hyvää mielikuvaa ja tunnetta. Teksti on elämänkerrallista ja tukevaa. Kenties tästä jää jotain puuttumaan, mutta koska se on juoni, niin sillä ei niin kovin ole väliä.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 4 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.4  (4)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Sanot asiat aina suoraan 2015-07-11 10:02:25 TarraLeguaani
Arvosana 
 
4.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    July 11, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tästä. Osaat todellakin kirjoittaa ja käyttää sanoja ja virkkeit luovasti ja virkistävästi. Viimeiset virkkeet olivat vähän teinimäisiä ja kliseisiä, eivätkä sopineet joukkoon. Muutan miellyttävää luettavaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Sanot asiat aina suoraan 2015-07-03 10:16:26 E.
Arvosana 
 
5.0
Arvostellut: E.    July 03, 2015
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Sanot asiat aina suoraan 2015-07-02 17:01:55 Selvo
Arvosana 
 
4.0
Selvo Arvostellut: Selvo    July 02, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Aika hieno novelli. Tykkäsin erityisesti rehellisistä sanavalinnoista ja sisäisen maailman rosoisuudesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Sanot asiat aina suoraan 2015-06-30 21:16:28 Taruh
Arvosana 
 
4.0
Taruh Arvostellut: Taruh    June 30, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kaunis ja todentuntuinen novelli! Jo heti alusta sytytät lukijan mielenkiinnon ja teksti jatkuu kiintoisana aina loppuun asti. Kielioppiasiat ovat hanskassa ja kirjoitustyylisi sievää ja selkeää.

Vaikka näinkin tarina on ytimekäs, jäin kaipailemaan vielä lisää taustoitusta. Nyt jollain tavalla jäi sellainen maku suuhun, että etenet vain vähän kiireesti kappaleesta seuraavaan. Tarina on levollinen ja haikeanpuoleinen, joten mielestäni ei olisi pahitteeksi, jos sitä puolta korostaisi ja tunnelmoisi rauhaisasti enemmänkin.

Kun aiheena on pidempiaikainen ystävyys, siinä on tietyt haasteensa, mutta sinä olet onnistunut pitämään kokonaisuuden sujuvassa paketissa. Ensimmäinen sekä viimeinen lause ovat hienoja. Kyllä tällaisia kertomuksia mielellään lukee.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS