Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Marjatan päiväkirja (tositarina)
QR-Code dieser Seite

Marjatan päiväkirja (tositarina) Hot


Minua kiusattiin koulussa kuukautisieni alkamisesta ja seurustelun aloittamisesta. Vakuutin, että en seurustele, opintoni olivat kesken, eikä minulla ollut seurustelusuunnitelmia. Koulussa pidin yllä nailonhaalariani, joskus juhlissa mummoni vanhoja vaatteita. Olen se marjatta joka asui mummonsa luona.

Välitunnilla ehdotit seurustelua, ja suostuin. Sovittiin, että tulen taloon, taloon jonka nuoret olivat vallanneet. Perillä et ollut yksin, vaan olit ottanut mukaasi kavereita, joilla tuntui olevan hauskaa.

Ojensit alkoholipullon ja kehotit minua juomaan. Join kunnes menetin tajuntani. Aamulla heräsin sotkuisena ja alastomana. Käytitte minua hyväksenne, sinä ja kaverisi. Kehooni oli kirjoitettu spriitussilla pilkkaavia sanoja. Häpesin ja vaikenin. Koulussa haukuitte minua huoraksi ja anoitte ymmärtää, että annan kaikille.

Päätin selvitä ja unohtaa sinut. Sait minut innostumaan, että olisin seurustelun arvoinen, mutta käytit hyväuskoisuuttani hyväksesi.

Radanvartta kävellessään Marjatta tunsi houkutuksen mennä raiteille, ikään kuin olisi kuullut jonkun sanovan, tule tänne, ei sinusta kukaan välitä. Alakuloisena Marjatta meni kihisevien kiskojen väliin odottamaan. Pikajuna lähestyi, eikä hän voinut liikkua. Nopeasti Marjatta lensi päin aitaa ja juna jyskytti kolisten ohitse

Yöllä Marjatta mietti mikä voima heitti hänet vasten kiskojen välistä aitaa. Turvallinen kuun sirppi oli ikkunan kohdalla mustalla taivalla. Miksi olen elossa mietti Marjatta ja pyyhki loputtomia kyyneleitä valkoisilta poskiltaan.

Nailonhaalari kahisi koulun käytävällä ja oppilaat nauroivat Marjatan takkuisia hiuksia. Se oli yhdeksännen luokan viimeinen koulupäivä.

Valmistuin lopulta lääkäriksi, enkä ole asunut enää pitkään aikaan mummoni luona. Kauppakeskuksessa vastaan tulee usein kouluaikojen suosikkeja. Aamulla tuli vastaan se poika joka houkutteli minut talolle. Katseemme kohtasivat. Sanoin, että olen se Marjatta joka asui mummonsa luona ja jolla oli yllään nailonhaalari.

Pikajuna nosti tomua ilmaan.
Marjatan mieleen jäivät pojan sameat silmät ja niistä näkyvä epätoivo. Olin antanut anteeksi jo kauan sitten mietti Marjatta ja koki empatian ja häpeän sekaisia tunteita sisimmässään.

Siihen jäädessään miettimään, Marjatta näki kaukana kiskojen välissä hahmon ja kiskot kihisivät samalla tavalla kuin silloin, silloin kun Marjatan oli valittava elämän ja kuoleman väliltä. Marjatta huusi, että oli antanut anteeksi, mutta koliseva juna ohitti hänet, ja roskat jäivät leijumaan kuin hidastetussa elokuvassa Korson vanhan asemarakennuksen kohdalle. Marjatta huomasi, että kauempana aidan vieressä oli nyyhkyttävä poika. Sameasilmäinen poika samassa kohdassa rataa.

Ylläpidon palaute

 
Marjatan päiväkirja (tositarina) 2015-07-30 13:38:53 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 30, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka kohdataan!

Mielenkiintoinen tarina! Tässä on tunnetta ja opetusta, sellaista vanhanajan tarinaa! :D Hyvää työtä!

Sellainen juttu häiritsi, että kerrot aluksi minä - muodossa, mutta sitten vaihdat kertomuksen niin, että kertoja tuntuu kertovan itsestään kolmannessa persoonassa. En nähnyt tälle mitään järkevää syytä, ja se tuntui kankealta.

Juoni on todella miellyttävä, ja todella ikävää, jos tämä todella on jonkun omakohtainen kokemus. Mutta hyvin puet tapahtumat sanoiksi!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Marjatan päiväkirja (tositarina) 2015-07-10 04:45:45 Tuuli
Arvosana 
 
5.0
Tuuli Arvostellut: Tuuli    July 10, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvä tarina.
Onneksi poikakaan ei mennyt junan alle.
Selviydyit.Siis jätä ne asiat unohduksiin, ei menneisyydessä kannata rypeä.
Ei ne pahantekijät muista tehneensä pahaa.
Paha saa palkkansa ihan varmasti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Marjatan päiväkirja (tositarina) 2015-07-07 12:51:48 takethiswaltz
Arvosana 
 
2.5
takethiswaltz Arvostellut: takethiswaltz    July 07, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Minusta ilmaisu jäi nyt liian tiiviiksi näin kovalle tarinalle. Ajatus tulee esille, mutta tässä olisi ollut tilaa synnyttää lukijalle laajempia tunnereaktioita. Jotenkin kokonaisuus jäi minulle tiiviydestä johtuen lukiessa ulkoiseksi tai sivusta katsotuksi. Voi olla, että tuo kertojanäkökulman muutos vaikutti kokemukseen liikaakin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Marjatan päiväkirja (tositarina) 2015-07-04 08:19:40 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    July 04, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi. Lyhyeksi tarinaksi tässä on hyvä tarinankaari. Lopussa on merkitsevä käänne joka on tyypillistä hyville novelleille.

Alla kohtia jotka särähtivät silmääni lukiessa.

'Nopeasti Marjatta lensi päin aitaa ja juna jyskytti kolisten ohitse'
Nopeasti, ei kuulosta silmääni hyvältä. Ehkä olet halunnut välttää 'yhtäkkiä' sanaa ja kirjoittanut näin sen sijaan.

Tässä keskiosassa tarinaa minua häiritsi myös se, että tarina muuttui yhtäkkiä minä muodosta kertojan ääneen, sitten palaat taas minä muotoon ja lopussa on jälleen kertoja.

'Yöllä Marjatta mietti mikä voima heitti hänet vasten kiskojen välistä aitaa. Turvallinen kuun sirppi oli ikkunan kohdalla mustalla taivalla. Miksi olen elossa mietti Marjatta ja pyyhki loputtomia kyyneleitä valkoisilta poskiltaan.'
Keskellä tätä lyhyttä kappaletta hyppäät kuunsirppiin. Minusta se vaikutti irralliselta ja ylimääräiseltä lauseelta varsinkin tälläisessa tarinassa missä et muuten kuvaile kovin paljon vaan keskityt Marjatan tarinaan.

'Nailonhaalari kahisi koulun käytävällä ja oppilaat nauroivat Marjatan takkuisia hiuksia.'
Minusta 'takkuisille hiuksille' kuulostaisi paremmalta.

Lopussa tuo tupla 'silloin' särähti minun silmääni, siitä huolimatta että luulen ymmärtäväni millaista tekstin rytmitystä haet.

Tämä loppu on minulle vähän kaksijakoinen. Se on toimiva mutta jotenkin minusta tuntuu että noin intensiivisen hetken tunnelma ei välity niinkuin sen pitäisi.

Minun asteikollani arvosani olisi noussut jos tämä olisi ollut enemmän kaunokirjallinen teksti.

Kiitos aamulukemisesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS