Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Perästä kuuluu
QR-Code dieser Seite

Perästä kuuluu Hot

Olin yllättynyt. Minua pyydettiin esiintyessäni lausumaan Eino Leinoa. Lopulta ajattelin, että olihan näitä tehty. Voisi olla myös hyvä osata esittää vähän erikoisempaakin materiaalia. Toki oli riski liikaa muuttaa ohjemaa liikaa ja monesti fanit pettyivät, jos meni materiaalin kanssa turhan pitkälle.

Harjoittelin paljon tilattua keikkaa varten. Syvennyin melankolisiin säkeisiin ja huomasin kuinka runot toivat mukavan kontrastin omalle toiminalleni. Homma saattoi joka tapauksessa toimia, se toisi katselijoille unohtumattoman ja iloisen hetken.

Päätin kuitenkin ensin testata esitykseni koeyleisön edessä. Runonlausunta oli kuitenkin jotain sellaista, mitä en tehnyt ikinä esiintymisen aikana. Tämä oli merkittävä muutenkin, sillä minut yleensä tilattiin polttareihin ja pikkujouluihin, mutta ensimmäinen kerta hautajaisiin.

Koeyleisöksi kelpasivat Styge ja kahvila Kaarimaljan Irma. Järjestin pienimuotoisen esityksen olohuoneessani. Päästin todellakin tulemaan ihan täysillä, sillä lailla kuin sen oikeassa esityksessä tekisin.

Esityksen jälkeen Styge varmisti, että olihan ne hautajaiset minne oli menossa. Hän piti esitystäni hieman jopa sopimattomana, mutta mitä hän taiteesta ymmärsi. Ei mitään. Styge oli hieman epävarma, muttei uskaltanut sanoa minulle enempää poikkipuoleisia sanoja, sillä minä saatoin löydä naamaan.

Odotin Irman mielipidettä. Hän oli aina kovin hiljainen, eikä puhunut koskaan kuin yhden sanan kerallaan. Eikä kukaan tietenkään muuten puhunutkaan, mutta häneltä ei toista sanaa tullut ollenkaan. Lopuksi Irma vain sanoi, että väsyttää.

Koe-esityksestä jäi ristiriitainen tunnelma, vaikka odotukseni olivat korkealla. Ehkä Styge ja Irma eivät olleet ihan kohderyhmää. Tekemäni taide oli kuitenkin pienen porukan juttu ja se vaati hieman sulattelua. Styge ja Irma olisivat silti voineet olla kohteliaita ja kehua minua.

Joka tapauksessa esitys olisi huomenna ja tarvitsin kunnon unet enenen henkisesti vaativaa koitosta. Käskin Stygen ja Irman painua kodistani ulos ja jättämään minut rauhaan. Styge kysyi, että pitikö aina olla niin vihainen ja puhua rumasti. Minä sanoin, että älä mussuta siinä, senkin pelle ja paiskasin heidät rappukäytävään.

Näin yöllä unta kolisevista peräkärryistä joiden takalamput eivät olleet rikki. En tiedä miksi se unessa tuntui merkittävältä tiedolta. Se kuitenkin unista, ne eivät kiinnostaneet minua paljoa. Unistaan kertominen oli samanlaista kuin puhuisi omasta ulosteestaan. Ketään ei kiinnostanut.

Otin kaapista mustan pukuni, kiristin solmion ja näytin hyvältä. Kertasin vielä mielessä Leinon tekstejä, vaikka ne olivatkin jo hyvin muistissa.

Minun piti esiintyä viimeisenä, kuitenkin ennen adressien lukemista. Minun ei siis tarvinnut olla koko seremonian ajan paikalla. Se riitti, että saapuisin ajoissa paikalle.

Minut otti vastaan seurakuntatalolla sama mies joka tilasi esityksen. Hänen nimensä ei jäänyt mieleeni. Hän oli tavallinen suomalainen keski-ikäinen mies. Jotenkin tylsä, enkä viitsinyt katsoa häntä silmiin.

Käytin esityksessä yleensä musiikkia. Koska kyseessä oli hautajaiset, sovimme, että jokin Sibelius tai Beethoven olisi hyvä. Päädyin Beethoven viulukonserttiin D duurissa. Se oli rauhallinen, muttei liian synkkä, tavallaan jopa toivoa antava. Siinä oli lämmintä ja kaunista rupsutella.

Musiikki alkoi. Minä astui yleisön eteen.

Ensimmäinen töräyksen kohdalla ihmiset katselivat toisiaan kummastuneena. Seuraavaksi päästin kunnon sarjan tuhnua ja samalla lausuin että haihtuvi nuoruus kuin vierivä virta, sekä muita Eino Leinon ikivihreitä säkeitä. Yleisö muuttui hysteeriseksi. Lapsien korvia tukittiin, mummot pyörtyivät ja miehet käärivät hihojaan taistelun merkiksi. Päätin silti vetää settini loppuun, vaikka minua heiteltiin elintarvikkeilla.

Lopuksi minulle buuattiin, mutta kumarsin silti yleisölle ja poistuin paikalta.

Jäin odottamaan seurakuntatalon aulaan tavallisen näköistä suomalaista miestä. Hän saapuikin melko nopeasti, mutta oli tuohtunut. Minä odotin palkkaani, sillä ei tämä mikään ilmainen esitys silti ollut, vaikkei yleisö ihan pitänytkään taiteestani.

Mitä tuo oli? Mies kysyi minulta. En ymmärtänyt mitä hän tarkoitti, halusin vain rahani ja lähteä kotiin. Juhlasalista tuli ihmisiä eteiseen ja minua osoiteltiin sormella. En pitänyt siitä. Etkö vain voinut lausua runoja niin kuin sovittiin. Miksi sinun piti piereskellä niin kovasti?

Minä sanoin hänelle suoraan, etten ollut mikään runonlausuja. Mitäs palkkasit erehdyksissäsi flatulistin surujuhliin. Le Pétomanen, etten paremmin sanoisi.


Mies suostui lopulta maksamaan minulle keikkataksani, varmasti halusi minusta eroon ja tajusi, etten lähtisi ilman rahoja. Hän kysyi kuitenkin miksen kieltäytynyt kun tiesin, että tilanne oli arvokas. Sanoin hänelle, että olihan näitä tehty.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 5 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.4  (5)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Perästä kuuluu 2015-07-30 19:02:10 Taruh
Arvosana 
 
3.5
Taruh Arvostellut: Taruh    July 30, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Jee, uusi Styge-tarina!

Vallan mainio kertomus, omaperäinen, viihdyttävä ja erinomaisesti otteessaan pitävä.

Tarinan nimestä ja varsinkin kohdasta "Päädyin Beethoven viulukonserttiin D-duurissa. Se oli rauhallinen, muttei liian synkkä, tavallaan jopa toivoa antava. Siinä oli lämmintä ja kaunista rupsutella" ounastelin jo, millainen päähenkilön esitys olisi. Flatulisti oli kuitenkin hyvä ja tarpeeksi yllättävä ajatus lopun yllätyskäänteeksi.

"Yleisö muuttui hysteeriseksi. Lapsien korvia tukittiin, mummot pyörtyivät ja miehet käärivät hihojaan taistelun merkiksi" on kohta tekstissä, josta pidin kovasti. Vinkeää! Ja Le Pétomanen mainitseminen oli myös hauska ja yleissivistävä juttu.

Muuten letkeään tekstiin jään kaipailemaan samoja juttuja kuin takethiswaltz.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Perästä kuuluu 2015-07-29 08:51:51 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    July 29, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Minäkin odotin koko ajan miesstripparia ja osittain olisinkin halunnut lukea, miten hautajaisväki esitykseen reagoi. Flatulisti oli yllätys, ihan hyvä sellainen. Mutta miksi pierutaitelija käyttää esityksessään musiikkia? Jotenkin luulisi, että se upottaa äänet alleen...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Perästä kuuluu 2015-07-28 13:35:03 peka
Arvosana 
 
3.0
peka Arvostellut: peka    July 28, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.
Pelkäsin viimeiseen asti että kertoja on miesstrippari. Välittömästi olisi piste lähtenyt pois. Lopussa olin vihainen itselleni kun en ollut ottanut onkeeni otsikossa mainittua vihjettä... olisihan tämä pitänyt tietää. Tarina on hyvä. Kerronta on hyvää. Jotenkin vain jäin odottomaan jotain enemmän. En ole varma annanko nyt liian vähän pisteitä tästä tarinasta. Saattaa olla että olisi pitänyt antaa puoli pistettä enemmän... :)

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Perästä kuuluu 2015-07-25 10:24:30 Arska
Arvosana 
 
3.5
Arska Arvostellut: Arska    July 25, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämä on hauskasti omaperäinen,ja oivaltava. Tähän olisi ollut mahdollista laatia mittavampi kokonaisuus, muuttamatta tarinaa yhtään pitkäveteisemmäksi. Luultavasti olisi käynyt päinvastoin. Oikeastaan minäkin jäin kaipaamaan syvällesimpiin yksityiskohtiin upottavaa herkuttelua. Uskon, että olisit pystynyt revittämään aiheesta vieläkin maukkaamman kuvaelman.
Teksti on lennokasta ja helppolukuista, ja tuo lukijalle mukavan fiilistelevän lukunautinnon.

Hienoa työtä. Olisin lukenut tätä paljon pidempäänkin. Tämä oli, kuin herkkukaupan maistiasnen.

Kiitos

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Perästä kuuluu 2015-07-25 04:19:50 takethiswaltz
Arvosana 
 
3.5
takethiswaltz Arvostellut: takethiswaltz    July 25, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Hauska teksti, joka ainakin minulle onnistui säilyttämään salaisuuden riittävän pitkään. Minusta tästä olisi vonut kirjoittaa pidemmänkin kokonaisuuden, nyt monet kappaleet vaikuttavat kiirehdityiltä. Esimerkiksi koe-esiintymistä ja sen jälkeisiä tapahtumia olisi voinut laajentaa, ottaa Stygen ja Irman vahvemmin mukaan tarinaa. Miksi juuri heidät kutsuttiin esitykseen? Samatenvarsinaisesta esiintymisestä olisi ollut hauska lukea enemmän.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS