Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Aika parantaa haavat
QR-Code dieser Seite

Aika parantaa haavat Hot

Kaikilla on ollut synkkä aika. Kaikki ovat toivoneet aikaa paremmasta. Toiset jatkavat toivomista vieläkin. Pidä uskoa yllä. Niin kauan, kun on uskoa paremmasta, on toivoa.
Minun synkkä aikani oli monta vuotta sitten. Olen itse päässyt sen yli, mutta pikkusiskolleni Madisonille se oli tuolloin kova paikka. Hän huusi joskus öisin unissaan ja sai minut ja veljeni hereille.
"Kaikki kääntyy vielä parhain päin," sanottiin minulle maanjäristyksen jälkeen suojakodissa, kuin se mitään auttaisi. Lastensuojakodista pääsimme yhdessä pois. Emme olleet enää vankeja muistojemme kanssa, jolta se minusta tuntui. Veljeni oli luvannut meille, että pääsisimme samaan taloon ja sitä taloa voisimme yhdessä kutsua kodiksi.
Veljeni oli kuusitoista vuotias, kun meidät otti huostaan vanha mummo. Madison kuiskasi korvaani mummon olevan noita, joka söisi meidät. Niin ei kuitenkaan käynyt. Mummo oli todella mukava, mutta vain hiukan hiljainen. Hänellä oli pari kissaa, joita siskoni rakasti. Veljeni Austin halusi koiran, koska kissat eivät pitäneet hänestä, mutta mummo, jonka nimi on unohtunut ajan myötä, sanoi että kissat alkavat pitämään sinustakin, jos annat heille aikaa.
Austinin täytettyä kahdeksantoista vuotta mummo antoi meille säästönsä ja sanoi luottavansa meihin. Piparmintun tuoksuinen koti jäi taakse, kun suuntasimme uuteen suurempaan kaupunkiin.
Muutimme pieneen kaksioon keskustan kerrostaloon. Austin kävi töissä ja minä ja siskoni pidimme talon puhtaana. Vuosi oli lopuillaan ja elämä näytti olevan mallillaan ja Madisonin yölliset huudotkin alkoivat vähenemään. Täyttäisin itse parin kuukauden päästä kahdeksantoista ja harkitsin muuttamista pois. Austin ei pitänyt ideasta. Hän halusi, että pitäisimme yhtä.
Madison katosi eräänä iltana. Etsimme koko huoneiston läpi, mutta emme löytäneet häntä. Päätimme pukea päälle ja lähteä ulos etsimään Madisonia. Kerrostalon viereisessä lumihangessa oli kämmenenjälki ja vieressä kengänjäljet. Austin ja minä tiesimme heti, että jäljet olivat Madisonin, sillä hänellä oli ollut tapanaan painaa kädenjälkensä kaikkialle.
Unohdimme pitkään kestäneen eripuran veljeni kanssa ja lähdimme seuraamaan jalanjälkiä. Jäljet johtivat kaupunginlaidalle eräälle maatilalle. Austin työnsi ladon oven auki. Lato oli suuri, mutta lämmin. Ilmassa tuoksui heinä ja villa, joka tuli seinän viereisestä lampaiden aitauksesta. Keskellä latoa oli suuri heinäkasa, jossa Madison makasi huopaan käyriytyneenä.
Ladon toinenkin ovi avautui ja takanamme kuului tuttu ääni. Ääni sanoi, että ladon ovet pitäisi sulkea näin kylmällä, etteivät lampaat vain paleltuisi. Kuulimme ladon ovien sulkeutuvan ja eteemme ilmestyi sama mummo, joka oli ottanut meidät huostaan neljä vuotta sitten. Halasimme mummoa, jonka hymy ylettyi korviin saakka.
Ihmettelimme miten mummolla oli maatila ja miten Madison tiesi mummon olevan täällä. Madison juoksi heinäkasasta luoksemme ja kuiskasi olevansa oikeassa, että mummo oli noita. Mummo hymyili ja sanoi, että hän oli vain puhunut haamuille. Hän näytti pelilaudan, jolla haamuille voisi puhua. Madison oli eräänä iltana kertonut maanjäristyksestä ja kuinka olimme jääneet orvoiksi. Mummo sanoi muistaneensa pelilaudan ja päätti kokeilla sitä meidän lähdettyämme. Lauta oli toiminutkin ja hän oli puhunut vanhempiemme kanssa. Mummo oli kuullut, että muutaisimme tänne ja päättänyt ostaa maatilan. Hän oli huomannut Madisonin eilisenä päivänä tarhan keinussa ja kertonut mitä hänen pitäisi tehdä.
Istuimme alas heinäkasaan Madisonin viereen. Kaikki oli hyvin. Saatoimme itsellemme rauhan. Äidillä ja isällä oli kaikki hyvin, meillä oli kaikki hyvin. Madison ei enää näkisi painajaisija ja mummo eläisi kanssamme. Voisimme vihdoin elää ilman kuvaa kuolleista vanhemmistamme.
"Kaikki kääntyy vielä parhain päin," sanottiin minulle monta vuotta sitten, kun oli synkkä aikani. Elämän iloni oli poissa. Elin vain siskoni ja veljeni vuoksi. Nyt kaikki on hyvin. Kaikki on kääntynyt parhain päin. Elämä tosiaan on kuin vuoristorata, joissakin kohdissa mennään ylämäkeä ja toisissa alamäkeä. Täytyy olla vain kärsivällinen ja huomata ympärillä tapahtuvat hyvät asiat. Sen ymmärrän nyt.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.3  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Aika parantaa haavat 2015-09-06 14:14:54 TarraLeguaani
Arvosana 
 
2.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    September 06, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyppäät asiasta toiseen vähän liian innokkaasti ja unohdat siteet niiden välillä. Alku vaikutti hyvältä, mutta sitten sinulle tuli kiire viedä asiaa eteenpäin. Ei ole tarve kirjoittaa koko juttua yhdellä istumalla. Hio paljon, muuta jos on tarve.

Miksi sisarukset muuttivat pois alunperin mummon luota, jos kuitenkin hyvin tyytyväisinä jäivät asumaan maatilalle mummon kanssa?

Tekstissä on ehkä hieman liikaakin tapahtumia ja outouksia. Otat aineksia sieltä täältä, mutta vain pinnallisesti ja selittämättä. On hienoa, että olet lähtenyt hakemaan jotain omaa, etkä tehnyt kliseistä tarinaa, joita hyvin monet ikäisesi tekevät. Siitä suuri plussa! Tämä on sinun keksimä juttusi, mutta lykkää laastia väliin, etteivät tarinan tiilet tipu pienestä tuulesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Aika parantaa haavat 2015-08-11 18:03:26 peka
Arvosana 
 
2.0
peka Arvostellut: peka    August 11, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.

Olen vähän ymmälläni tämän tarinan kanssa. Ihan kuin ajatuksesi ei olisi pysynyt kasassa kirjoittaessasi sitä. Alussa ja lopussa olevat kappaleet tuovat kehän tuntua tarinaan ja sitovat tarinaa. -> Ajatus on hyvä, mutta muu tarina ei mielestäni sovi tähän kuvioon.

Ajatus spiritismiä tms. harrastelevasta mummosta on hauska. Ihmettelen miksi et keskittynyt mummoon enemmän? Minusta toit ja veit ja toit mummon takaisin tarinaan liian monta kertaa.

Tuot tarinassa esille useita teemoja kuten riidat veljen ja siskon välillä, maanjäristyksen, pakolaisuuden, mummon, henkimaailman, jne. Mutta et tartu niistä mihinkään kunnolla. Teksti hapuilee mutta ei tartu mihinkään. Eikä ainakaan minuun lukijana.

On siellä aika monta yksittäistä lausettakin joita tekisi mieleni kommentoida mutta minusta suurin ongelma on kokonaisuudessa ei yksittäisissä lauseissa.

Niinkuin usein ajattelen palautteita kirjoittaessani. Työtä, työtä, työtä, tämä vaatii. Älä luovuta, äläkä pelkää kirjoittaa kokonaisia kappaleita uudestaan.

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Aika parantaa haavat 2015-08-11 14:03:34 Banshee
Arvosana 
 
3.0
Banshee Arvostellut: Banshee    August 11, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hei

Tarinassasi on mukava opetus: aina kannattaa katsoa niitä hyvä asioita elämästä. Sellaisia ajatuksia on aina hyvä jakaa, jos kaikki eivät sitä muista.

Ohjaisin silti miettimään vielä juonen kuljettamista.
Kertomus tuntuu nyt hieman poukkoilevalta, koska siinä on monta henkilöä, pidempi ajanjakso, tapahtumapaikkaa yms.

Esim.

"Veljeni oli kuusitoista vuotias, kun meidät otti huostaan vanha mummo. Madison kuiskasi korvaani mummon olevan noita, joka söisi meidät. Niin ei kuitenkaan käynyt. Mummo oli todella mukava, mutta vain hiukan hiljainen. Hänellä oli pari kissaa, joita siskoni rakasti. Veljeni Austin halusi koiran, koska kissat eivät pitäneet hänestä, mutta mummo, jonka nimi on unohtunut ajan myötä, sanoi että kissat alkavat pitämään sinustakin, jos annat heille aikaa."


Sinun kannattaa miettiä, mitä kerrot lukijalle ja missä järjestyksessä.

Kappaleen ketjutus on nyt seuraava: Mummo ottaa huostaan - Mummo voi olla noita - Mummolla on kissoja - sisko pitää kissoista - veli haluaa koiran - mummon nimi on unohtunut - kissat alkavat pitää, jos niille antaa aikaa.

Huomaatko, että sisältö on hiukan poukkoilevaa.

Kappaleen ketjutus olisi voinut olla:

Mummo ottaa luokseen asumaan - Mummo on erikoinen - Mummolla on kissoja - mummo tekee kummallisia asioita - joskus öisin tapahtuu kummia - mummon on hiljainen ja salaperäinen - kissat tuntuvat tietävän mummon ajatukset - Siskon mielestä mummo on noita - mutta ehkä mummo onkin hiljainen.

Mummon noituus olisi kiinnostavampaa ja olennaisempaa kuin tykkääkö veli koirista ja sisko kissoista.

Teksi menee myös helposti tajunnanvirran puolelle, jos jokainen lause siirtyy aina uuteen asiaan, eikä sidettä edelliseen asiaan ole. Tähän kannatata myös kiinnittää huomiota.

"Muutimme pieneen kaksioon keskustan kerrostaloon. Austin kävi töissä ja minä ja siskoni pidimme talon puhtaana. Vuosi oli lopuillaan ja elämä näytti olevan mallillaan ja Madisonin yölliset huudotkin alkoivat vähenemään. Täyttäisin itse parin kuukauden päästä kahdeksantoista ja harkitsin muuttamista pois. Austin ei pitänyt ideasta. Hän halusi, että pitäisimme yhtä."

Voisit harjoitella tiiviimpää ilmaisua:

"Muutimme kaksioon keskustassa. Austin kävi töissä, ja pidin siskoni kanssa talon puhtaana. Vuosi oli lopuillaan ja elämä mallillaan. Madisonin yölliset huudot vähenivät. Täyttäisin pian kahdeksantoista ja harkitsin muuttoa. Austin ei pitänyt ideasta. Hän halusi, että pitäisimme yhtä."

Onko oleellista kertoa, että kaksio on kerrostalossa, ja että kaksio on pieni?
Yleensä kaksio on pieni ja kerrostalossa, mielikuva syntyy lukijalle ilman selitystäkin.

Muuttaminen tapahtuu yleensä pois, sitä ei tarvitse selventää.

Alkaisi vähenemään = väheni.

Yksinkertaisuus on valttia, siihen kannattaa pyrkiä. Lukijan on helpompi lukea ja ymmärtää.
Se on kaiken A ja O.


Mielestäni tämä on kyllä ihan hyvä nuoren peruskouluikäisen kirjoitus. Lukiossa viimeistään tulisi jo keskittyä enemmän myös oikeinkirjoitukseen ja tekstin teemaan, joilta aikuisten maailmassa vaaditaan enemmän.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Aika parantaa haavat 2015-08-10 16:51:34 Happy
Arvosana 
 
N/A
Happy Arvostellut: Happy    August 10, 2015
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Toivottavasti arvostelette uuden tarinani. Kuulisin mielelläni palautetta, että uskaltaisin julkaista tämän koulussa. Ja tämä on yksi osainen vain eli ei huolta milloin jatkoa tälle tulee. Muita tarinoita kylläkin.
Kiitos :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS