Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Ajatelma
QR-Code dieser Seite

Ajatelma Hot

Mistä syntyy hyvä teksti? Tämä.seikka on pyörinyt ajatukissa jo jonkin aikaa. Onko tosiaan niin, että kirjallinen lahjakkuus saadaan geeniperimänä ja äidinmaidosta. Aivan kuten musikaalisuuus, jolloin toisilla on rytmiveressä jo syntyessään, kun taas toisilla ei, vai voiko kirjailijaksi tulla ainoastaan kirjoittamalla ja harjoittelemalla, ja käymällä kirjailijakursseja.

Lukihäiriöiselle henkilölle tilanne on vielä haastavampi. Tahtoa ja halua olisi, mutta ne kielioppivirheet, joiden vuoksi lukihäiriöinen kouluvuosina joutui tukiopetukseen ja saattoi käydä jopa saman luokan useaan kertaan.

Millä mitataan tekstin hyvyys? Kieliopilliset seikat on tietenkin itsestäänselvyys, mutta, mutta, syntyykö tällöin tilanne, että kirjoittaminen on ainoastaan kielenhuoltoammattilaisten ns.heiniä.

Vai mahtuuko siihen joukkoon mukaan tavalliset ihmiset, joilla on halu ja tarve tuoda hengentuotoksiaan julki, puutteineen ja virheineen.

Ymmärrämmekö luetun oikein? Osaammeko lukea luetun taakse? Ns.rivien väliin

Teksti on kliinistä, vailla visuaalista vaikutusta, jolloin kirjantarinan ilmeikkyys ja vivadekkuus luodaan muilla keinoin, mikä puolestaan luo omat haasteet.

Kritiikin antaminen
Lukihäiriöinen henkilö ei suinkaan tee kieliopillisia virheitä tietoisesti eikä tahallaan, vaan niitä tulee. Mikä saattaa johtua monista eri seikoista.

Tällöin henkilö saattaa ottaa kritiikin hyvin henkilökohtaisesti ja pahimassa tapauksessa luomisvimma ja palo haihtuu samantien.

Ei liene epäselvää, että itse kärsin lukihäiriöstä. Silti aion kirjoittaa omaksi ilokseni virheineen ja puutteineen.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.7  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Ajatelma 2015-09-06 13:45:23 TarraLeguaani
Arvosana 
 
2.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    September 06, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

On totta, että kirjoitusvirheet vaikeuttavat tekstin ymmärtämistä. Mutta siihenkin saa apua, kuten sinä olet saanut. Jos sinun on vaikea huomata virheet, joku muu auttaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Ajatelma 2015-08-19 19:58:25 E.
Arvosana 
 
2.5
Arvostellut: E.    August 19, 2015

"Mistä syntyy hyvä teksti?" Kysymys on hyvä.

Lähdet käsittelemään aihetta kirjoittajasta käsin, mikä on minusta nurinkurinen järjestys, sillä lukija ei tiedä yleensä kirjoittajasta mitään eikä se häntä kiinnostakaan. Lukija näkee ainoastaan tekstin, ja tekstejä maailmassa on valtavan paljon. Se, että joku lukee tekstin, on jo jonkinlainen voitto, mielestäni, sillä suurin osa teksteistä jää lukematta. Eikä lukijan "tuomiosta" valitettavasti ole valitusoikeutta.

Kielioppi on siinä mielessä jopa tärkeintä, että kirjoitusta ei pysty ymmärtämään kirjoittajan tarkoittamalla tavalla, jos siinä on virheitä. Lukija jättää usein kesken jo ensimmäisen kappaleen jälkeen, sillä kielioppivirheitä sisältävä teksti on erittäin raskaslukuista. On totta, että lukihäiriöinen joutuu käyttämään oikolukuun enemmän aikaa kuin muut, siksi sinäkin ansaitset kirjoitusharrastuksestasi erityisen hatunnoston.

Banshee kirjoitti hyvin kaikesta muusta, mitä kirjoituksesta tuli mieleen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Ajatelma 2015-08-14 11:08:09 Banshee
Arvosana 
 
3.0
Banshee Arvostellut: Banshee    August 14, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kukaan ei tee kirjoitusvirheitä tahallaan. Lukihäiriöinen tekee niitä vain enemmän, ja sille ei voi mitään, ei lukija tai lukihäiriöinen. Teksti ei vain valitettavasti tule lukihäiriön varjolla paremmin ymmärrettäväksi, se on karu totuus, johon surkuttelu ja itseäsääli ei auta. Surkuttelu kannattaa nipsaista heti alkuunsa ja keskittyä työstämään asiaa, koska surkuttelun seuraava askel on turhautuminen ja lopettaminen.

Toiset ovat luovempia kuin toiset. Toiset hahmottavat paremmin asianyhteyden kuin toiset. Mutta kukaan ei osaa kirjoittaa valmiiksi kuin ammattilainen. Se vaatii vuosien työtä. Jos on luova ihminen, niin kirjoittamaan pitää vain opetella. Luovuutta ei valitettavasti voi oppia. Mutta sitäkin voi jäljitellä, toisin kuin nuottikorvaa.

Jos lohduttaa, niin silloin, kun minä olin nuori, postasin kirjoituksen Aukeaan, ja se raadeltiin kirjoitusvirheiden takia. Poistin tunnukset ja olin vihainen. En kirjoittanut kahteen vuoteen.

Mutta fakta on se, että tekstejä arvostellaan tietyin mittarein. Kieliopilla on väliä, koska kieli itsessään pohjautuu yhteiseen pohjaan, koko sivistyksemme on sen varassa, että ymmärrämme toisiamme. Kukaan ei tule säälimään kirjoituksiasi hyviksi. Oikeinkirjoituksen ja luovuuden perustein mitataan kaikki. Se tekee kipeää, joka kerta. Sinulle ja minulle. Kaikille. Arvostelu ei ole kivaa, mutta siitä voi syntyä jotain kivaa. Parempaa kirjoitusta.

Palaute ei ole henkilökohtaista. Palautteen antaja saattaa jopa haluta auttaa sinua. Kertoa virheet, joita et ole huomannut, koska muuten jatkat samaa rataa, etkä kehity. Palautteen antaja haluaa antaa sinulle mahdollisuuden kehittyä, ei jakaa henkilökohtaisia loukkauksia. Itse en ainakaan kuluta 30-40 min omasta kiireisestä elämästäni pilatakseni toisen ihmisen päivän. Annan palautetta, koska joskus joku antoi palautetta minulle ja potki eteenpäin, vaikka se ei aina kivalta tuntunut.

Päähäntaputtelu ei kenestäkään tule parempaa kirjoittajaa.

Lukihäiriö ei ole este kirjoittamiselle. Lukihäiriöstä ei pidä tehdä marttyyrin viittaa, johon suojautuu "en pysty parempaan." Itse heitin kerran tämän viitan niskaan ja hukkasin vuosia harjoittelusta.

Jos se on este, kierrä se. Asenne ja tahto ratkaisee tässä pelissä paljon. Sinulla oli tekstissä ehkä 10 kirjoitusvirhettä, muuten teksti ei poikennut mitenkään erityisesti muusta täällä olevasta materiaalista.
Et ole luuseri. Älä anna typojen kasvaa virtahevoiksi, älä ota kritiikkiä liian henkilökohtaisesti, älä ala sääliä itseäsi, vaan laita päälle kirjoitusohjelman virhetunnistin.

Kukaan palautteen antaja ei ota vastuuta toisen ihmisen luovuuden sammumisesta. Se vastuu on kirjoittajalla, meillä kaikilla on vastuu itsestämme. Mitä tulee tekstin hvyyteen, niin se riippuu kuka lukee. That simple. Kenen vain kirjoitus on hyvää, jos löytyy oikea lukija.
Pitää miettiä, mikä on se taso, jolle itse haluaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
40
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS