Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Katseet
QR-Code dieser Seite

Katseet Hot

Meaza istuu ruokalassa yksin omassa pöydässään. Muut oppilaat varovat tulemasta hänen lähelleen ikään kuin hän olisi jotenkin viallinen, vääränlainen. Saastunut ja likainen, jota kaikki karttavat.
Mutta mitä väärää minussa muka on? tyttö miettii. Hän on aivan tavallisen näköinen: ohuet, vaaleanruskeat hiukset, laihat kasvot, normaali vartalo ja aivan tavalliset harmaat silmät. Yllä perushuppari, perusfarkut ja jaloissaan Conversen mustat lenkkarit kuten useimmilla muilla hänen koulussaan.
Vaikka Meaza ulkoisesti paikallaan ja istuessaan näyttääkin aivan tavalliselta tytöltä ja on niin vaatimattoman näköinen, että kukaan kiinnittäisi häneen huomiota, häneen täällä kohdistuvat koulukiusaajien pistävät katseet. Terävinä kuin neulat kohdatessa hänen oman katseensa.
Sisältä hän on kuitenkin toisenlainen kuin muut, sillä hänellä on vamma, jota muilla saman ikäisillä ei ole. Totuuden hän tietää kyllä itse, mutta ei halua myöntää sitä itselleen, sillä koulukiusaajista jokainen tietää ja näiden tietoisuus ja sitä myöten pilkka koskee kipeästi hänen sydämeensä. Se on kuin läimäys suoraan vasten kasvoja.
Järjeltään Meaza on muita yksinkertaisempi, ja hänen kehonsa jokainen vika ja puutteellisuus paljastuu hänen noustessaan ylös ruokalan penkiltä ja viedessään ruuan lähes koskemattomana roskikseen. Hän on kauhistuttavan laiha ja vääräsäärinen: juuri raajojen hentous ja helppo väsyminen paljastavat sen, minkä kohtalo on jo syntymässä määrännyt hänen osakseen. Liikuntavammaisuuden.
Syynä hänen ruumiilliseen heikkouteensa ja älyn vajavaisuuteensa on se, että vanhemmista kummatkin olivat alkoholisteja ja äiti poltti lähes jatkuvasti tupakkaa häntä odottaessaan. Myrkylliset aineet imeytyivät istukan kautta sikiöön, jolloin Meazan ruumiillinen kehitys hidastui, jäi vajaaksi ja vaurioitui aivoja myöten.
Alkoholistivanhemmistaan hänet erotettiin jo hyvin pienenä ja asetettiin kasvamaan sijaisvanhempien luokse, sillä hän oli saanut jatkuvasti kärsiä ruumiillista väkivaltaa ja henkistä nöyryytystä.
Meazan elämä on onnetonta. Lähes jokainen hänenlaisensa on aina ollut kiusattu ja hyljeksitty. Tämä sama kohtalo voi kohdata tulevaisuudessa kaikkia hänen kaltaisiaan, jollemme itse puutu jollain tavoin erilaisiin nuoriin kohdistuvaan koulukiusaamiseen tai lopeta sitä itse. Jokainen voi siis omilla valinnoillaan vaikuttaa jopa tiedostamattaan useitten ihmisten elämään.

Ylläpidon palaute

 
Katseet 2015-08-27 08:00:12 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    August 27, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Liz!

Tästä tuli paha mieli, noin niin kuin hyvällä tavalla. Todenmukainen, ahdistava ja sellainen, joka saa raivon heräämään vanhempia kohtaan.

Vältä toistoa. Eli noita perus se ja perus tää.
Oikeastaan muuta en halua tähän sanoa.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta, joka kaikessa ällöttävyydessään on ikävä kyllä hyvin totuudenmukainen.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.8  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Katseet 2015-09-06 09:06:58 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    September 06, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Olen samaa mieltä pekan kanssa, että kuvailet hänen erilaisuutensa olevan sisäistä (ja se on myös sitä), mutta paljastat pian, että myös ulospäin näkyy paljon. Tätä ennen lukija on jo kliksauttanut mielessään lukkoon sen, että se on vain sisäistä. Sitten tuot ristiriitaista tietoa. Pieni kohta, nopeasti korjattavissa.

Tekstisi on selkeää, mutta välillä teet liian pitkiä virkkeitä, jolloin lukija ei voi olla varma mihin mikäkin lauseenosa liittyy lukiessaan virkehirviötä. Eli ehkä vähän lisää pisteitä tai sitten tiivistystä niiden pitkien virkkeiden kohdalla.

Juoni on hyvä. Tuot esiin epäkohdan (vammaisuus, vanhempien teot), mutta vaadit mielestäni ratkaisua toiseen asiaan (koulukiusaaminen). Jos haluat tuoda nämä molemmat asiat esille, yhdistä ne. Viittaa siihen, että näitä vanhempia pitäisi rankaista, eikä heidän lastaan.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Katseet 2015-08-26 16:22:53 Lea
Arvosana 
 
3.0
Lea Arvostellut: Lea    August 26, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Katseet 2015-08-26 09:48:57 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    August 26, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.

Tekstisi alkaa tarinamaisena Meazzan mietteineen ja muuttuu sitten jonkinlaiseksi valistukseksi loppua kohden. Ajatukseni tästä on, että ehkä olisi kannattanut valita jämäkämmin tyyli jolla tekstisi kirjoitat. Tässä lyhyessä tekstissäsi tyylin muuttuminen ei vaikuta suunnitellulta(vaikka se sitä olisikin ollut).

Tähän tekstiin liittyy kiinnostava ajatus siitä, että päähenkilö ymmärtää poikkeavuutensa ja tietää syyn kiusaamiseensa johtuvan jostain jota ei pysty muuttamaan. Päällimäisenä minulle tulee mieleen avuttomuus. Tälläisen vakavan aiheen pohtiminen ja kehityshäiriöisen asemaan asettuminen on haastavaa kirjoitettavaa. Huomasit sen ehkä itsekkin kirjoittaessasi koska loppu onkin kirjoitettu melko saarnaavaan sävyyn. Vähän turhankin alleviivaten.

Jos voisin haastaa sinua kirjoittamaan tämän uudestaan niin toivoisin, että kirjoittaisit tarinan uudelleen kokonaan Meazzan näkökulmasta. Ei mikään helppo tehtävä ja luultavasti kokisit epäonnistuvasi siinä. Mutta samalla se on erinomainen kirjoitustehtävä hahmoon samaistumisessa.

Muutamia kohtia jotka särähtivät silmään lukiessa:

", häneen täällä kohdistuvat koulukiusaajien pistävät katseet.
Terävinä kuin neulat kohdatessa hänen oman katseensa."

Eka rivillä on täällä ja häneen vaihtaneet paikkaa. Toka rivi on oikeastaan kokonaan turhaa toistoa ja dramatisointia. Lue tekstiä ääneen niin pääset näistä eroon.

Tekstissä annat ymmärtää ensin että Meazzan erilaisuus on sisällä. Myöhemmin kuitenkin paljastuu että merkit ovat myös ulkoisia.

"Liikuntavammaisuuden." Dramatiikka on vaarallinen ase kirjoittajalle. Kun kirjoitat sanan Liikuntavammaisuuden erikseen, alleviivaat sitä jopa liikaa jolloin on vaarana että teksti livahtaa koomisuuden puolelle. Varovasti siis tälläisten kanssa.

Onnea ja vaivannäköä tuleviin kirjoituksiin!

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS