Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Yksi luku periferiasta
QR-Code dieser Seite

Yksi luku periferiasta Hot


Sairas, henkisesti kehitysvammainen. Väärään jonoon mennyt, vajanainen ja rikkinäinen. Bjarkan tulkitsi potilaskertomusta, jonka oli löytänyt pojan repusta, silmäili lapsen kädessä olevaa epilepsia-ranneketta. Poika nojasi tiiliseinään roskalavojen välissä, ei reagoinut mihinkään, vaikka olisi pitänyt; ympäristön löyhkä tuli läpi ihosta: roska-astiat ja ruumiit mätänivät, saasta oli kaikkialla, jokaisella kadulla, jokaisella kujalla. Kaupunki oli tippunut rikki ja sisälmykset lojuivat kaduilla, kaikkien nähtävillä. Bjarkan peitti suun kädellään ja yökkäsi nikotellen; haju ulottui mantelitumakkeeseen ja tarttui pysyvästi vaatteisiin, leijui sieraimissa päiväkausia. Hän oli sietokykynsä rajoilla, ja ainoa henkiinjäänyt hänen lisäkseen oli kehitysvammainen, alleen laskenut epäihminen. Vähemmän oikeutettu selviytymään. Bjarkan kuuli jonkun hihittävän, kuvitelma ei jättänyt rauhaa, kunnes jalan nykäistessä hän tajusi kuka se oli, ja lopetti.

Kädet kramppasivat. Viimeinen liuska oli menossa.

Hän tunnusteli housuntaskujaan, etsi Malboroa, ei ollut. Katse harhaili umpikujaan ja pysähtyi sinne, muurin juurella oli kuhisi. Värähdys lähti varpaista käski juosta pois. Pojan ei tarvinnut ymmärtää, ehkä se ei ollut hullumpaa. Bjarkan kumarsi ja oksennus poltti kurkussa. Hän turtui aina hetkeksi, mutta sitten oli ruumiis odottamattomassa paikassa: ikkunassa, autossa, ovensuussa, vedessä, sillan alla. Puussa, kerrostalon katolla, tietyömaalla, kaivurissa. Muovituolissa baarin terassilla, patsaan sylissä. Bjarkan ei tiennyt mitä olisi itse tehnyt kuollessaan, ehkä hän olisi ryöstänyt kassan, hän oli aina halunnut olla rahoissaan ennen loppua. Tippia, tippiä, kunnolla tippia kaikille. Mutta kapakassa seisovan täytevuohen päälle hän ei olisi kiivennyt; kummallista- mitä kaikkea ihmiset tekivät kuollessaan, suuressa paniikissa.

Omilla happotripeillään hän oli kuvitellut saavansa matoja keuhkoihin, luullut kuskin piikittävän takaraivoon kutimella, nähnyt vaaleanpunaisen hevosen ja katsonut sen kanssa televisiota, valvonut viisi vuorokautta putkeen. Juonut mustaa kahvia kahvilla, kiivennyt seinille ja tippunut alas kuiluun. Mutta kuolleet ihmiset, niihin hän ei kyllästynyt; paniikkikohtauksia, muistikatkoksia ja menetettyä aikaa, napanuora sairaalan parkkipaikalla, kouristuneet pariskunnat, hassut muodostelmat, joihin ihmiset olivat kaatuneet, tahattomat käsimerkit, kauhu vääristyneillä kasvoilla. Nenäverenvuotoja, verioksennusta, vessanpaperia ja sanomalehtiä kadulla. Vessanpaperia? Huomatessaan nappisilmäisen villasukkakäärmeen autotiellä Bjarkan huvittui, vaikka ei olisi saanut.

Hän katsoi poikaa.
Läpsäisi tätä poskelle.


- Hilloa, hilloa, kansalle. Hilloa! Jumalauta! Herää perkele.


Mutta lapsi ei herännyt.
Bjarkan lannistui.


Kolera, epähygeniasairaudet. Ajan kysymys, vastausta jo odoteltiin. Jos poika ei ollut vielä sairas, kohta olisi, kylän happohemmo oli keharin ainoa mahdollisuus. Armeija ei tulisi, Punainen Risti ei tulisi, kukaan ei tulisi. Koko maailmankylä meni mullinmallin. Karanteenialue oli hylätty, ehkä ei ollut enää karanteenialueita, koptereita ei näkynyt viikkoon, internetyhteys oli kadonnut, radiosta kuului vain ranskaa. Sacré bleu, niistä ei ollut mihinkään, peli oli menetetty jos ranskalaiset pantiin vastuuseen jostain. Todiste, EPR ydinvoimala, maailman kallein rakennus Suomessa, toinen Flamanvillessä. Naurettavaa, naurettavaa.



Ajatus:

Poika,

Yksi sana, yksi katse, näytä minulle, ettet ole vihannes.
Tee tästä helpompaa.


*hiljaisuus*



Hän tarttui pojan käsivarteen.


Oikein tekeminen ei kuitenkaan osoittautunut helpoksi, sillä poika reagoi kosketukseen arvaamattomasti. Lapsi ei aikonut nousta maasta tai tulla autoon, käyttäytyi agressiivisesti ja taisteli vastaan nyrkkivoimin. Hippasille ryhdyttyään pojan kanssa ei voinut neuvotella tai järkeillä, oli käytettävä voimaa. Bjarkan tattui verkkatakista, yritti vetää väkisin ylös. Liukastui ja kaatui itse. Voimankäyttö vain lisäsi vastarintaa, ja pelastukseensa väkivaltaisesti suhtautuva poika alkoi kirkua ja kynsiä, syöksyi päälle. Bjarkan perääntyi hetkellisesti. Lapsen silmät muljahtelivat, kuului sihinää, pojan sisällä oli kassillinen käärmeitä. Mielivaltaa, kiukkua ja uhmaa. Bjarkan yritti uudelleen, paremmin valmistautuneena.

Bjarkan joutui pusertamaan saadakseen otteensa pidettyä, he taistelivat, uudelleen ja uudelleen, kunnes hän sai otteen nilkasta ja kiskaisi pojan esiin roskisten välistä. Kengät lähtivät jalasta, lensivät päin konepeltiä, maa heidän ympärillään pölysi, Bjarkan yski ja tunsi hiekan silmissään. Hulluutta, hulluutta - sulaa hulluutta. Happoa, happo ja pahkasika. Mitä hän oikein teki? Olisi pitänyt tunkea poika roskikseen, survoa ruumiiden sekaan, hypätä autoon ja ajaa pois. Poika oli täysin riivattu, mielipuoli. Mutta, hän ei aikonut antaa periksi, ei tällä kertaa. Hänellä oli liikaa energiaa, ei voinut lopettaa. Tässä maailmassa hän ei aikonut olla periksiantaja, eikä hän nyt ainakaan voinut hävitä itseään pienemmälle lapselle.

Hän onnistui lopulta saamaan tukevan otteen riuhtovan pojan ympäriltä ja raahasi lapsen potkuista ja iskuista huolimatta autolle. Hiuksista lähti tukkoja, ihan sama kumman. Kamppailtuaan hän onnistui työntämään hysteerisen olennon auton takatilaan, joka oli tarkoitettu tavaroiden kuljettamiseen. Lyödessään luukun kiinni ja kuullessaan potkujen kumahtalevan vasten metallia ja bensakanistereita Bjarkan oli melko varma: tytär oli herännyt takapenkillä, nähnyt kaikki maassa lojuvat ruumiit.

Niinhän se aina oli.



*****

Meni aikanaan roskakoriin keskeneräisenä, tässä silti muutama rakenne, jota kiinnostaa testata. Hiukan teksti tekstien välillä, mutta ainakaan ei niin täynnä ylisanoja.

Arvostelut

View all user reviews

Käyttäjien arvostelu: 5 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.7  (5)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Yksi luku periferiasta 2015-09-05 17:30:16 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    September 05, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kuten peka, en myöskään minä ole tajunnanvirtakertomuksien fani. Olen lukenut niitä jonkin verran. Niissä on liikaa upottu omaan päähän ja saatu aikaan vain akuutteja ajatuksia, joka saa tekstin irrelevanttia tietoa täyteen. Vertaan niitä hieman jopa taiteeseen, jota kukaan ei ymmärrä, paitsi luoja itse. Onneksi sinun teksti ei uponnut liikaa, jolloin siitä sai jotain irtikin.

Pidän alustasi todella paljon. Sanasommitelmat ovat vakuuttavia. Sitten lipsut pyörryksiin. Et selittele mitään, kaikki on sinun armoillasi. Ehkä tämä on tarkoitukseksi, mutta valitettavasti se saa minut pohtimaan, että jos vastaan tulee pitkä teksti sinulta, jaksanko edes aloittaa lukemaan sitä.

Hyvää oikeinkirjoitusta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Yksi luku periferiasta 2015-09-01 19:43:18 peka
Arvosana 
 
3.5
peka Arvostellut: peka    September 01, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.
Mulla tulee tästä sinun tyylistä joku suomalainen kirja tai kirjailija mieleen, mutta en saa nyt päähän kuka... Tai sitten vain kuvittelen. En ole varsinaisesti kaikkein suurin fani, tälläisille tajunnanvirtamaisille kertomuksille, mutta hyvin olet tarinasi kirjoittanut. Yleensä tämän tyyppisessä kerronnassa kritisoin, oli se sitten julkaistu kirja tai muu teksti, on se että tajunnanvirta menee sanahullutteluksi. Niinkuin esimerkiksi tässä pätkässä:
"Hulluutta, hulluutta - sulaa hulluutta. Happoa, happo ja pahkasika."
Minusta tämä on vain sekava pätkä tekstiä. Joku muu nähnee asian erilailla. Jään taas miettimään miten saat tekstisi kantamaan pitempään? Ja ajattelen tätä tosiaan kysymyksenä. Lukisin mielelläni vähän pitemmänkin kirjoittamasi pätkän.
Pidin.
Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Yksi luku periferiasta 2015-08-31 13:07:37 ruokahissi
Arvosana 
 
4.0
ruokahissi Arvostellut: ruokahissi    August 31, 2015
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Terve

Tykkäsin todella paljon, voisin helposti lukea pitempäänkin. Herätti uteliaisuuden. Loppuiko maailma? Onko tuo poika autisti? pelasta se!!!! nämä kysymykset ja tuntemukset ovat nimenomaan niitä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti lukemisen jatkamiseen/ostopäätökseen. Tämä pätkä luo monta kysymystä joihin haluaisin vatauksen ja jatkaisin lukemista siitäkin huolimatta että minusta "hilloa" on jotenkin liian irrallinen huudahdus kaaoksen keskellä.

Haastaa sopivasti lukijaa eikä kerro ratkaisuja valmiiksi.

Tykkäsin ja arvostan

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Yksi luku periferiasta 2015-08-29 05:10:11 Banshee
Arvosana 
 
N/A
Banshee Arvostellut: Banshee    August 29, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiitos taas kommenteista!

Varsinainen tarinahan tämä ei ole, vain hylätty luku suuremmasta tarinasta. Eli en aio enää koskea tähän, semmoinen ns. viiden minuutin tuotos. Alunperin merkitys oli vain se, että mies löytää pojan. Mutta tässä on jo noita yhden lauseen rivejä, joista pidän.

Jos joku tietää sellaisen artistin kuin FKA twigs ja musiikkivideon Video Girl, niin sitä haluan tekstin olevan. Synkkää, raakaa, sekavaa, mutta toimivaa.Se on lopullinen tavoitteeni. Ehkä jonain päivänä osaan, aina voi yrittää.

Pilkut ja pisteet on itselle suuri tekninen ongelma. Monta monta vuotta olen kirjoittanut, lukenut ja usein puhunut pääosin englanniksi. Se ja laiskuus näkyy varmasti kieliopissa ja rytmissä.

Ps.vaaleanpunainen hevonen on tositarina, olin kerran pahassa influenssassa ja neljänkympin kuumehoureissani näin sängyn vieressä vaaleanpunaisen hevosen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Yksi luku periferiasta 2015-08-28 20:39:31 Taruh
Arvosana 
 
3.5
Taruh Arvostellut: Taruh    August 28, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Erikoinen, raskassoutuinen ja lukijan mielenkiinnon herättävä. Tunnelma on juro ja painostava. Bjarkan puolestaan on hienosti luotu, synkeä hahmo. Tyylisi on tasaisen selkeä ja hallittu, rönsyilemätön (toisin kuin palautteenantajalla :D). Tarina etenee hitaasti mutta varmasti ja avautuu lukijalle sitä enemmän, mitä pidemmälle lukee. Tykkäsin.

Pilkutuksia jäin miettimään. Esim:
"Bjarkan kuuli jonkun hihittävän, kuvitelma ei jättänyt rauhaa, kunnes jalan nykäistessä hän tajusi kuka se oli, ja lopetti".
"Mutta kuolleet ihmiset, niihin hän ei kyllästynyt; paniikkikohtauksia, muistikatkoksia ja menetettyä aikaa, napanuora sairaalan parkkipaikalla, kouristuneet pariskunnat, hassut muodostelmat, joihin ihmiset olivat kaatuneet, tahattomat käsimerkit, kauhu vääristyneillä kasvoilla".
Voisiko näissä olla enemmän pisteitä ja vähemmän pilkkuja? Joitakin lauseita voisi hioa vielä ytimekkäimmiksi, selkeimmiksi.

"- Hilloa, hilloa, kansalle. Hilloa! Jumalauta! Herää perkele." -> Tästä kohdasta tuli välittömästi mieleen Pasilan Rauno Repomies. Siis tässä kohdassa ei ole mitään vikaa, tällainen reaktio kertoo vain sen, että arvostelija on katsonut liikaa kyseistä sarjaa. :D

Vaikka mainitset tekstin olevan keskeneräinen, lopetus päättyy mielestäni hyvään kohtaan. Jättää lukijalle ajateltavaa. Kokonaisuutena olisi toki suotavaa, että tekstiä olisi enemmän, jotta tarina hahmottuisi paremmin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
View all user reviews
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS