Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Varjoihmiset - osa 2
QR-Code dieser Seite

Varjoihmiset - osa 2 Hot


- Aiemman Varjoihmiset -katkelman saaman palautteen innoittamana laitan tarinalle vähän jatkoa, mutta kokonaisuudessaan tämä kertomus on niin pitkä ja vielä keskeneräinen, että pelkkä kylmäksi jättävä katkelma tämäkin on. Näkee tästä kuitenkin sen, miksi ensimmäinen täällä julkaistu osa tuntui niin irralliselta. Se todella oli osa isompaa kokonaisuutta.

XxxX

Elina oli liian heikko hautaamaan Marcusta, mutta hän peitteli ruumiin lakanalla, jonka valkoisuus oli muuttunut sameankeltaiseksi ja pellavainen tuoksu, joka niissä oli ollut silloin, kun lapset vielä käpertyivät lämmönkaipuisina äitinsä kylkeä vasten, oli poissa. Hellassa kytevä hiillos jäähtyi ja viimeinen kirkkaanoranssi kekäle tummui yötä mustemmaksi, kunnes alkuillan pimeys oli yhtä sakeaa tuvassa kuin ikkunan takana. Kylmyys työnsi kohmettavat lonkeronsa seinien läpi, ilmassa tuoksui savu ja kostea puu. Meni kauan ennen kuin Elina sai tahdottoman vartalonsa taipumaan ja sormet sitomaan auenneen kengännauhan. Hän käänsi selkänsä tuvan nurkassa lojuvalle elottomalle mytylle ja astui narahtavan kynnyksen yli. Pieniksi käyneet kengät upposivat rakeiseen lumeen.

Elina ei potenut surua, hän vain tiedosti sen. Suru oli kuin ihoon pinttynyt tahra, syntymämerkki, jonka tunsi silloinkin, kun sitä ei nähnyt. Hän oli elänyt ahtaasti surunsa vuoksi, mutta lapsen mieli oli sopeutuva ja elämäntahto kyti vahvana heikossakin sydämessä. Hän kasvoi ja oppi, vaikka suru veti häntä kasaan. Kahlatessaan pihan poikki kohti umpeutuvaa pihatien uraa, Elina kiskoi irti vihmoja, juuria, ja kahleita, jotka purivat ihoa ja raastoivat mieltä, mutta jokin hänen rinnassaan sykki voitonriemuisena ja vapaana. Puiden väliin jäävän kapean väylän yllä koko päivän jäistä vettä vihmonut taivas täyttyi tähdistä. Yöpakkanen jäädytti puut ja kovetti lumipeitteen, mutta pienet jalat puhkoivat määrätietoisesti koskematonta lunta.

Pihatie loppui leveämpään hiekkatiehen, joka kesäisin pölysi kevyenä tomuna autonrenkaiden alla. Elina muisti tuulilasin läpi paahtavan helteen ja huulilla maistuvat suolaiset hikikarpalot äidin kaasuttaessa kohti kaupungin jäätelökioskeja ja valossa kylpevää merenrantaa. Silloin taivas oli sininen ja äiti eloisa kuin perhosparvi. Veli selitti koko matkan, kuinka hän edelliskesänä hyppäsi keinusta puunlatvaan asti, ui rannan kauimmaiselle kivelle, ja poltti selkänsä niin, ettei voinut nukkua viikkoon. Veli muisti paljon asioita, joita Elina ei muistanut, mutta jotkut asioista olivat sellaisia, ettei niistä saanut puhua. Kun Marcus puhui ohi suunsa, äiti loi takapenkille varoittavan katseen, jonka vakavuus vaihtui pian nauruksi. Sellainen äiti oli, pulppuava ja iloa täynnä.

Kun Elina sinä iltana katsoi metsäisten kumpujen taakse katoavaa tietä, kesän helle ja mullan tuoksu tuntui yhtä kaukaiselta kuin kylmää valoa loistavat tähdet. Oli aikainen kevät. Lumi oli vetäytynyt soratien reunoilta ja paljastanut kasaan kaatuneet kuolleet heinät ja puoliksi maatuneet lehdet, mutta vaikka aamujen kaarevat kannet olivat kuulaat ja valkenivat varhain, yö oli pimeä ja kylmä. Iltaisin pakkanen jäädytti vesilammikot ja etäällä siintävän järven jää pidätti vettä kuorensa alla.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.7  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Varjoihmiset - osa 2 2017-02-27 19:27:50 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    February 27, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tulihan sitä jatkoa Hyvä!

Tumma sävy kertomuksessa ja kerronnassa jatkuu. Tekstin kuvaileva kieli kiehtoo minua. Tarinaan ja sen juoneen istuu hyvin vertauskuvallinen kerronta, jolla syvennetään tunnelmaa ja juonen surumielistä eteenpäin kulkua. Kaikki se, mitä Elinan tarinassa on edessä, pysyy vielä piilossa, ja juonen suunta on lukijalle täydellisesti arvoitus. Kiehtova ja kiinnostava arvoitus. Tummaa tarinankulkua valaisee hetkittäin muistelot ajasta, jolloin elämä vielä hymyili. Tämä luo kerrontaan omaperäisen sykkeen, jolla lukijaa koukutetaan tiukemmin sisään kertomuksen maailmaan.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Varjoihmiset - osa 2 2017-02-24 03:14:53 Vääpeli Y.
Arvosana 
 
4.0
Vääpeli Y. Arvostellut: Vääpeli Y.    February 24, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Minun mielestäni kuvaileva teksti ja klassikot ovat varsin kiehtovia luettavia juuri sen kuvailevan otteen takia. Tässä keikutaan siinä ja rajoilla, että eteneekö tarina mihinkään. Kuvailu on kyllä kerrassaan mainiota, se täytyy sanoa, mutta kuten boxo sanoo, Elina varsinkin jotenkin hukkuu kuvailun verhon taakse, lukija lumoutuu pelkistä sanoista. Se tosin on varmasti ainakin osa tavoitettakin, että kuvailu on keskiössä. Toki, jos teksti(t) ovat osa suurempaa kokonaisuutta, ei tarinasta kokonaiskuvaa voikaan eikä pidäkään saada kahdesta tekstipätkästä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Varjoihmiset - osa 2 2017-02-23 05:29:17 boxo
Arvosana 
 
3.0
boxo Arvostellut: boxo    February 23, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

No huhhuh..kylläpä on tunteitten ja varsinkin maisemien kielellistä maalailua.
Sanoisin että omasta mielestäni jopa 60 % liikaa. Itse tarina ja Elina hukkuvat jonnekkin lumisien ja pölyisien teiden, tuikkivien tähtien ja jäiden ym alle.
Tykkäät kuvailla noita maisemia kyllä reippaasti, ja teetkin sen kyllä ihan
mukiinmenevästi, mutta liika on liikaa. sori.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS