Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Dalits (luku 6)
QR-Code dieser Seite

Dalits (luku 6) Hot

Andrius

Quein makasi sairaalasängyllä ja hiki virtasi pitkin hänen kasvojaan. Ryoo kaiveli pinseteillä hänen pohkeestaan luotia. Sydäntäni kivisti katsoa hänen tuskaansa. Lupasin itselleni, että hän ei tulisi enää ikinä noutamaan vettä.
Veri virtasi Queinin pohjetta pitkin valkoiselle pyyhkeelle, joka oli asetettu jalan alle. Vihdoin pitkän kaivelun jälkeen Ryoo tiputti verisen luodin astiaan. Hän otti sideharson ja sitoi haavan. Hän antoi muutaman antibiootti tabletin ja antoi lopuksi Queinille vielä jäykkäkouristus rokotteen. Mietin kuinka kalliiksi minulle tämä reissu tuli.
Kaikki Ryoon lääkkeet ovat laittomasti hankittuja, lahjoituksia sairaalan lääkäreiltä jotka pitävät Ryoon työstä. Quein nousi istumaan ja Ryoo ojensi hänelle nenäliinan. Quein pyyhki hikiset kasvonsa ja auttoi Ryoota putsaamaan paikat. Nousin ylös auttaakseni ja saimme sairaalasängyn puhtaaksi nopeasti.
-Quein, menisitkö ulos odottamaan niin minä hoidan maksun, sanoin. Quein nyökkäsi ja kinkkasi ulos ovesta. Varmistin, että hän oli poistunut kysyin varovasti:
-Paljonko olen velkaa?
-Olet jo valmiiksi palveluksen velkaa, ja nyt olet toisenkin. Tämä on kallis maa ystäväiseni.
-Tiedän sen, sano vain hinta.
-10 000e
Irvistin, mutta tiesin että näin tulisi käymään.
-Paljonko minulla on aikaa?
-Tasan seitsemän päivää, ei yhtään enempää.
Nyökkäsin ja nielaisin salaa kauhuni.
-Mutta miksi edes välität siitä tytöstä? hän kysyi.
-En tiedä, hän on jotenkin niin haavoittuvainen. Hän muistuttaa minua kovasti äidistä.
Ryoo tuhahti ja viittilöi ovea kohti. Minun oli lähdettävä.
Quein istui rappusilla pitäen sidottua jalkaa ilmassa. Hän kääntyi epävarmana katsomaan minua, vaikkei kehdannut kohdata katsettani. Ojensin käteni ja kiskoin hänet ylös portaita. Hän kiskaisi kätensä takaisin heti, kun oli pystyssä.
-Mikä on? huolestuin.
-Paljonko hoitoni sinulle maksoi? hän kysyi hiljaa, jalkojaan katsellen.
Myötätunto tulvahti lävitseni ja kuiskasin hänen korvaansa.
-Älä murehdi siitä, minulla on homma hallussa.
Hän työnsi minut kauemmaksi.
-Älä valehtele, paljonko hän pyysi?
-En halua kertoa sitä sinulle.
-Mikset?
-Koska tuntisit syyllisyyttä.
-Niinhän minä jo tunnen.
-Nimenomaan, enkä halua pahentaa asiaa.
-Sinä pahennat jo, mikset voi vain kertoa minulle?
-Minähän sanoin jo, että miksi ja nyt mennään kotiin. Sinut on saatava lepäämään.
Yritin vetää Queinia kädestä, mutta hän ei hievahtanutkaan. Ärtymys levisi ruumiiseeni ja katsoin Queinia kyllästyneesti. Hän tuijotteli taas jalkojaan. Huokaisin.
-Mitä nyt taas?
-Miksi sinä teet näin?
Rypistin kulmiani.
– Miten?
-Sinä otit minut majaasi asumaan, opetat minua metsästämään, ruokit minua ja maksat itsesi kipeäksi minun vuokseni. Miksi?
Nyt oli minun vuoroni tuijotella jalkojani. Mietin kuumeisesti mitä sanoa. En halunnut tunnustaa vielä rakastavani häntä. En halunnut säikäyttää häntä.
-Minä… aloitin.
-Sinä mitä? hän intti.
-Sinä muistutat niin paljon äitiäni, tunnustin. Se ei ollut kokonaan valhe, vaan osa totuutta.
-Äitiäsi?
-Niin, äitini oli nuori saadessaan minut. Muistan kuinka hänkin kävi hakemassa vettä, rakensi majamme yhä uudestaan jokaisen myrskyn jälkeen. Hän muistuttaa kovasti sinua. Kun olin kymmenkesäinen, äiti lähti metsästämään. Ne aseet mitkä minulla on veneen alla, ne ovat äidin. Äiti oli metsästämässä, ja hän otti minut mukaani. Äiti valitsi väärän kohteen, ja joutui gnu lauman jalkoihin. En pystynyt pelastamaan häntä, vaikka yritin parhaani. Hänen kallonsa murskautui sorkkien alle.
Suljin silmäni ja olin taas äitini vieressä.
–Andrius! hänen soiva, kutsuva ääni, kun hän kutsui minua luokseen.
-Mitä äiti? kysyin kummissani.
Äiti lähti johdattamaan minua veneelle. Hän otti jousipyssyn veneen alta.
–Andrius, olen menossa metsästämään. Haluatko tulla mukaan? hän kysyi.
Silmäni säihkyivät pyynnöstä ja sain vaivoin pihistyä ulos: -Tottakai haluan.
Äiti hymyili herttaista hymyään ja lähti kulkemaan kohti tasankoja. Hän jätti minut pensaan suojaan ja nosti sormen huulilleen. Nyökkäsin innokkaana. Äiti kulki vielä vähän matkaa ja kiipesi sitten puuhun. Edessä oli gnu lauma, josta äiti aikoi kaataa meille lounasta. Äiti istui puussa tarkkailemassa. Meidän välissämme oli parikymmentä metriä leveä polku, josta gnu lauma on kulkenut hetki sitten.
Katson puuhun jossa äiti istuu ja tarkkailen hänen puuhiaan. Äiti lataa jousen ja arvioi etäisyyttä. Hän näyttää tulleen siihen päätökseen, että gnut ovat liian kaukana, sillä hän viittilöi minulle. Hän käskee ääneti minua heittämään kivi gnu laumaa kohti. Liikun varovasti pensaan taakse ja nappaan kämmenen kokoisen kiven käteeni. Ryömin takaisin pensaaseen ja heitä kiven. Gnut pillastuivat ja laukkaavat suurena mustana aaltona äidin puuta kohti. Koko tanner jyrisee ja äiti näyttää kauhistuvan. Tajuan että äidin puu heiluu ja huojuu uhkaamasti, kun gnut juoksevat sen ympäriltä. Äidin ote lipeää oksasta ja hän tippuu gnu lauman sekaan.
-Äiti! minä kiljun ja olen ryntäämäisilläni pelastamaan äitiäni. Äidin kirkaisut kaikuivat savannilla ja minun teki mieli peittää korvani.
Havahduin muistelmistani, kun tunsin Queinin ruumiinlämmön. Quein halasi minua.
-Olen pahoillani, hän kuiskasi.
Hän irrottautui ja katsoi silmiini. En edes tajunnut itkeväni ennen kuin hän pyyhkäisi suolaisen kyyneleen poskeltani.
-Mennään, hän sanoi.
-Me kumpikin tarvitsemme lepoa.

Ylläpidon palaute

 
Dalits (luku 6) 2014-04-24 11:46:21 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    April 24, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moi Kati Rinne!

Kiva tapa kirjoittaa henkiöiden näkökulmasta! Muista pitää huoli, että mietit tarkkaan mitä haluat sanoa, jotta saat kunkin henkilön ajatuksista tuotua esille kaiken sen, minkä haluat!

Muista pilkku ennen ja - sanaa! :) Ja - sana on konjunktio, ja monessa tapauksessa myös selvästi vahvin konjunktioista, joka syrjäyttää muun muassa että - sanan pilkutuksessa, sillä lähekkäin olevia konjunktioita ei ole kaikkia syytä pilkuttaa. Esimerkki. Laiva saapui satamaan, ja mies näki että nainen oli häntä vastassa. Eli pilkku erottaa lauseet toisistaan, paitsi ennen että sanaa, ja sen takia että lukeminen on helpompaa.

Antibioottitabletti on yhdyssana :)

Huomioi sellaiset asiat, että tekstisi sijapäätteet ovat oikeat. Kirjoitat, että nousin ylös auttaakseni ja saimme sairaalasängyn puhtaaksi nopeasti. Eli auttaakseni viittaa siihen, että hänen apuaan ei kuitenkaan tarvittu, ja monesti tuon "seni" päätteen jälkeen tuleekin mutta - sana :)
Ajatukseni. Nousin auttamaan, ja saimme sairaalasängyn nopeasti siivottua, tai nousin auttaakseni, mutta Andrius käski minun istua odottamaan.

Tuo euro hieman pisti silmään. Intiassa kun ollaan, niin ehkä rahayksikön voisi jättää kokonaan pois. Pelkkä 10 000. Tuo hyvin kuvailemasi irvistys kertoo kyllä että nyt oli iso raha kyseessä.
Tämä oli todella mahtava käänne! Tämä luo jännitteen ja konfliktin! Hyvä!

En ole varma, mutta luulisin etttä ärtymys leviää tai syntyy aivoissa :) Kenties ärtymyksen kasvaminen ilman ruumista olisi parempi.

Muistelu oli mainio! Käytä vielä ennen tuollaisia selkeitä kokonaisuuksia kappalejakoa vaikka jättämällä kokonaan tyhjän rivin väliin.
Tunnelma ja kuvailu tempoivat minut mukaan, ja saatoin sieluni silmin kuvitella tilanteen, jossa äiti kuolee. Siitä kirjoittamisessa on kysymys! Erittäin vaikuttavaa työtä! Hyvä! :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Ei arvosteluja

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS