Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Sirumalja, luku 1: Beldil 2017-06-10 08:40:30 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    June 10, 2017
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka AndreBushe1

Olet selvästi miettinyt maailmaa, henkilöitä ja juonta. Hyvä! Paljon perinteisiä fantasiaelementtejä ja mahtipontisia nimiä, kuten Rautaparoni. Pidin myös vieraastaa kielestä ja tavasta, jolla avasit maailmaa lukijalle osana dialogia, etkä aloittanut sivun mittaisella maailman kuvailulla.

Mikä on vanha ajatuspolku? Jos polulla on jokin nimi (ja tämä pätee erityisesti scifi ja fantasia ympäristöihin), niin se kannattaa avata lukijalle. Esim polku, joka kulki Ikimetsän halki, tunnettiin ihmisten keskuudessa ajatuspolkuna.

Vältä täytesanoja, kuten yksinkertaisesti tuossa kohdassa "...yksinkertaisesti hakemaan...". Vai onko mahdollista lähteä hakemaan jotain monimutkaisesti? :) Eli pelkkä hakemaan olisi tuossa riittänyt.

Kustannustoimittaja sanoi minulle kerran, että jokaista oven avausta ei tarvitse kertoa. Mieti siis mitä sanot.
"Beldil avasi suuren ulko-oven ja hengitti keuhkoihinsa raikasta ja kosteaa aamun ilmaa.".
Tässä avataan siis suuri ulko-ovi. Miksi kerrot, että ovi on suuri? Miksi kerrot, että ovi avattiin? Eikö olisi vain voinut kertoa, että hengitettiin? Eli nyt ainakin minä jäin odottamaan, että tämä oven kuvailu johtaa tulevassa johonkin. Esim joku yrittää myöhemmin murtaa ovea ja muistan että hei, sehän oli iso, eli varmaan myös tukeva. Jos näin ei ole, niin sitä on turha kertoa, anna lukijan itse luoda mielikuvia, vaikka ne poikkeasivatkin omistasi.

Tummanpunainen, vaaleansininen jne toimivat ehkä paremmin yhteen kirjoitettuna. Ajatuksena vain.

"Beldil sanoi valehdellen.".
Ajatukseni, "Beldil valehteli.".
Eli älä kirjoita liian monimutkaisesti. On selvää, että kun tuo on dialogin kuvauksena, että Beldil puhuu, eli sanoo. Vältä muutoinkin turhia lauseenvastikkeita.

Edelleen yksinkertaisesti kirjoittamiseen. Harakan rakentama pesä on harakanpesä. Eli hylätystä harakanpesästä. Paitsi jos harakka oli rakentanut sen jollekin muulle, niin silloin tuo tapasi oli oikein, paitsi että vaatisi kyllä siinä tapauksessa lisäselvityksen, että kenelle harakka sen oli rakentanut ja miksi. :)
Sama kuin lähtö voi olla välitön, eli voimme lähteä heti.

Juoni lähtee nopeasti liikkeelle, ja kaikki tarpeellinen tieto on lukijalla hanskassa. Paljon tulee dataa maaailmasta, mutta jatkoa ajatellen kannattaa kerrata noita hallitsijoitra, paikkoja ja nimiä.

Muista kirjoittaa yksinkertaisesti ja selkeästi, ilmaan lauseenvastikkeita ja täytesanoja. Juoni ja tarinankerronnan taito sinulla on erinomaisesti hallussa! Hyvää työtä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS