Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Metsäkeijujen kuiskauksia - osa 1 2017-10-11 22:22:27 Dhanne
Arvosana 
 
4.0
Dhanne Arvostellut: Dhanne    October 12, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Lukemani aloitus oli harvoja kehityskelpoisia tarinoita kirjoittaja.fissä. Yleensä tarinassa, kuvailussa, juonessa tai muussa kirjoitusasussa on niin paljon huonoa tai kehitettävää, että en viitsi vaivautua kommentoimaan. Tämä teksti vaikutti minut; olkoon se kelvollinen kommentoinnilleni.

Ensimmäinen kappale on mukiinmevää kuvailua, tosin viimenen lause on turha; kertoo itsestäänselvyyden. Korvaisin lauseella: "Metsämaissa oli salaperäisyyden tuntua." joka antaa osviittaa siitä, millainen tarina on kyseessä. Josielle tapahtuu metsässä salaperäistä. Yleensä ensimmäisen kappaleen on hyvä tiivistää tärkein tarinasta. Muuten en voi esimerkiksi arvata, että kyse on fantasiatarinasta. Lukija haluaa ennakkoaavistuksia.

Toisessa kappaleessa ongelmaksi tulee päähenkilö: kenen tarinasta on kyse? Charlesin vai Josien? Ellet ole valinnut kaikkitietävää kertojaa, et voi hyppiä mielestä toiseen, vaan sinun tulee valita yksi henkilö ketä seuraat ja kenen mielenliikkeistä kerrot. Anna päähenkilölle tarinan alkusanat, lukija kiittää. Miten korjata: "Ulkona on todella kaunista – vaimo", Charles sanoi ja hymyili Josielle. Josie hymyili takaisin. Oli huvittavaa kuinka mies ei ollut kyllästynyt kutsumaan häntä vaimokseen. He olivat menneet naimisiin viime huhtikuussa ja miten Charles puhui, hääpäivä oli ollut Charlesin elämän onnellisin päivä. Josie oli kuulemma näyttänyt upealta –

Kolmas kappale on yhä tärkeä: haluaisin tietää henkilöistä moniulotteisesti. Periaatteessa Josien ulkonäköä kuvataan, hänen kaipuuta metsään kuvataan ja siitä kerrotaan että hän on naimisissa, muuta tarinassa ei juuri kuvata. Mikä on hänen työnsä tai muu elämäntarinansa? Kaipaisin persoonallista otetta! Voisit esimerkiksi kuvata miksi Josie haluaa maalle. Kerro jo tässä kuinka hän kaipaa metsään. Charlsin autolla ajoista voisi kuvata elävämmin, haluan lisää jännitettä kuvailun lisäksi, ja niin että siinä olisi molemminpuoleista tunnetta: mies leikittelee autolla (kerro vaikka mutkittelevasta tiestä), nainen pelkää tai tuntee epämieluisuutta (Josie ei ole varma miehensä ajotaidoista, koska mies on romuttanut aikaisemman autonsa tai vastaavaa.) Haluaisin syyn miksi kyseinen leikittely on kirjoitettu tarinaan. Oliko tarkoitus kertoa tarinan luonteesta jotakin? Siinä se ei aivan onnistu.

Neljäs kappale. Haluaisin, että Lontoon eläin ja metsäneläin vertailuun liitettäisiin voimakkaammin Josien mielipide aikaisemmin siitä kuinka maalla on kaikki paremmin. Josie voisi odottaa muutakin kuin rentoutumista, koska sitä hän teki jo autossa. Lisäisin siis sen että hän odotti metsää rakastelua enemmän.

Viides kappale. Isoisä, ukki vai Harry? Vain yksi nimi! Terävöittäisin järkestystä siitä miten Harrya kuvaillaan. Valitse hänelle yksi nimi, jolla häntä kuvaillaan koko ajan. "[Alefordwood] on läpimitaltaan kolmeakymmentä kilometriä, sanokaa minun sanoneen". Kuinka metsä voi näyttää valtavalta muutoin kuin kartasta katsottuna? On jotenkin hassua, että metsällä on selvä raja mistä se alkaa ja mihin päättyy.

Myöhemmät kappaleet. Josien eksyminen metsään on kuvattu huonosti. Syynä on ainoastaan se, että henkilö vaihtuu lennossa Josiesta Charlesiin ja takaisin. Kuvaa koko ajan Josien näkökulmasta. Lukijana en ole kiinnostunut Charlesin säntäilystä tippaakaan. Unohda Charles, hän ei ole tarinan päähenkilö. Poistaisin kaikki Charlesin näkökulmasta kirjoitetut kappaleet ja keskittyisin Josieen.

Josie on eksynyt, joten hän haluaa löytää takaisin mökille. Halut pitäisi aina kyetä kertomaan jollakin tavalla, niin että lukijalle piirtyy selvästi kuva siitä mitä tapahtuu ja mitä henkilö haluaa tapahtuvan. Tämä on tärkeää. Siispä tytön tavatessaan hän voisi suoraan kysyä ennen Kuka olet -kysymystä: "Tiedätkö missä olemme? Miten pääsen takaisin mökilleni?" Tyttö voisi vastata "Tietysti. Ensin haluan näyttää sinulle yhden asian."

Mitä jäin tarinan alusta kaipaamaan? Viitteitä siitä mihin Josie lopulta päätyy ja mistä syystä. Ja miksi juuri Josie? Miksi ei Charles? Josiella pitäisi olla jotakin miksi hän tyttö haluaa juuri hänet.

Huomioitavaa on, että lukiessa tuli harpattua kappaleita ennen kuin palasin takaisin. Alussa on siis paljon hyvää mutta myös paljon kehitettävää.

Toivottavasti jatkat kirjoittamista!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS