Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Huumekuriiri (Osa 1) 2017-11-01 19:38:27 Dhanne
Arvosana 
 
N/A
Dhanne Arvostellut: Dhanne    November 01, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tervehdys,

luin aikaisemmin ensimmäisen luvun, mutta en kommentoinut kuten oli tarkoitus. Palasin takaisin ja luin ensimmäisen luvun; taas oli pakko pysähtyä siihen. Olen kranttu lukija, ja alku huumeisiin sekaantumisesta ei iske. Kirjoitat kuitenkin niin sujuvasti, että on sääli, jos kertomus jää kokonaan vaille kommentteja. Eihän sitä muuten kehity ja täällä kaipaa vertaistukea. Siispä tässä kehitysvaihtoehtoja ensimmäistä lukua silmällä pitäen:

1. Koukku. Tarina tarvitsisi vahvemman koukun, että olisin jaksanut lukea pidemmälle. Structuring Your Novel: Essential Keys for Writing an Outstanding Story -kirjoitusopas selittää koukusta hienosti. Hyvässä koukussa on luontainen kysymys, jonka lukija kysyy luettaessa; henkilöhahmosta saa oleellisen kuvan; ja miljööstä ja tarinan sävystä saa hyvän kuvan. Miljöö ja sävy ovat alussasi onnistuneet, mutta päähenkilön kuvaus ja kysymys uupuuvat. Emme tiedä hänestä ja hmotiiveista muuta kuin että hänellä on autettava narkkarisisko ja oma asunto.

2. Maininta teemasta. Vampyyrit tulivat ilmi huumeongelmien vanavedessä. Minun piti asennoitua kertomukseen uudella tavalla. Luulin alussa, että kyse on tavallisen maailman huumediileristä. Alussa olisin kaivannut selkeää vihjettä, että tarinassa on fantasiaa ja vampyyreitä, olkoonkin, että tarina on heitetty fantasiapuolelle.

3. Aloita tarinasi keskeltä. Mielestäni alussa on liikaa jaarittelua; syy miksi kävin tarinasi sivulla useasti ennen lukemista. Laurenista en ole kiinnostunut alussa, kun hänen infodumppinsa käy itsestäänselväksi asunnolla. Siirtäisin kuvailun hetkeen, jolloin Lauren makaa huoneistossaan jengiläisten ympäröimänä. Sitten karsisin paljon, koska näyttäminen on kertomista voimakkaampaa. Alottaisin tarinan näin: ensimmäinen kappale narkeista ja katujen kuvauksista muunneltuna niin, että se paljastaa tärkeimmät päähenkilöstä ja tarinan sisällöstä. Sitten siirtyisin suoraan Laurenin ovelle.

4. Enemmän kamppailua. Älä valitse päähenkilöksi munatonta perhemiestä, vaan anna Steven kamppailla ja kärsiä kamppailusta. En tarkoita, että Steven pitäisi lyödä jengiläisiä, mutta jos hän uskaltaa kävellä narkkiluolaan, hän uskaltaa sanoa vastaan. Näytä sitten kuinka kovia jengiläiset ovat.

5. Vihjeitä tulevasta. Vihjaa enemmän tulevia tapahtumia, vaikka ne eivät tapahtuisikaan. Esittele mahdollisuuksia, mitä Steve voisi tehdä huumepussin saavuttua ja miksi hän ei tee niin. Sillä tavalla voit kuvata henkilön sisintä. Mielestäni tarina alkoi putkimaisesti ja ennalta-arvattavasti. Vaihtoehdot monimutkaistaisivat yksinkertaista juonta.

6. Tee Stevestä pidettävä henkilö. Nykyisellään en tiedä hänestä mitään. Hänen ongelmansa eivät kiinnostaneet, koska hän ei ollut vetävä tyyppi. Voit googlata kuinka pidettävä henkilö kirjoitetaan.

Tuossa olivat kehityskohteet. Ei liikaa, mutta ei liian vähän.

Pisteet tarinasta annan, kun olen lukenut koko pätkän.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS