Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Forums

Kirjoittaminen

Vinkkejä ja ajatuksia kirjoittamiseen!
Public write access is disabled. Please login or register
Last post
illuusia

illuusia
3 posts
---
Location:
n.a.
03.05.2015 13:44

Historiallisen tekstin kirjoittaminen

Olen nyt työstänyt keskiajalle sijoittuvaa romaania, joten ajattelin jakaa vähän vinkkejä siitä miten luoda uskottava menneen ajan tunnelma. Tätä listaa saa ja pitää täydentää!

Taustatöitä ei voi liiaksi painottaa. Lue aikakauden kirjallisuutta, artikkeleja ja hanki tietoa mahdollisimman paljon ammateista, vaatetuksesta, ihmisten ajattelutavasta, juhlista jne.


1. Esineet

Uskottavuusongelma syntyy vähemmästäkin jos 1800-luvulle sijoittuvassa tarinassa on tahattomasti jotain, mitä silloin ei ollut vielä keksitty. Toki sitten kun aikakaudesta tietää tarpeeksi tällä voi myös leikitellä jos se sopii tarinaan.

Muista tämä myös rakennusten ja muun ympäristön kuvailun kanssa. Puu on aina turvallinen materiaali esineille historiallisissa romaaneissa!


2. Vaatetus

Vaatteiden kautta on helppo tuoda esiin, että hahmot eivät elä nykyajassa. Muista yksityiskohdat vaatteissa ja tuo niitä esiin - esimerkiksi ennen kengät olivat luksustavaraa, köyhät kulkivat paljain jaloin. Kiinnitä huomiota materiaaleihin. Tässä kannattaa huomioida myös aikakauden muotivirtaukset ja se seuraavatko hahmot niitä vai ei.


3. Hahmojen ajattelutapa

Vaikka ihmiset eivät aina tiettynä aikana ajattele tietyllä tavoilla, muista että historiallisessa romaanissa on asioita, joita hahmot eivät voi tietää ja tajuta samoin kuin nykyajassa. Esimerkiksi keskiajalla oli ihan normaalia, että lapset tekivät töitä siinä kuin aikuisetkin, koska lapsuutta ei oikeastaan ymmärretty.

Hahmojen uskomukset ovat myös tärkeä osa ajankuvan luomista. Hahmon ristiriita omaan aikaansa nähden on aina kiinnostavaa, esimerkiksi nainen joka ei sovi oman aikansa normeihin naisen roolista tai hahmo joka ei usko asioihin jotka aikakaudelle ovat ominaisia.


4. Puhetapa

Jos hahmot käyttävät nykyaikaisia ilmaisuja, historiallinen fiilis ei välity. Tutki vanhoja sanontoja, aikakauden slangia ja murteita.


5. Historialliset tapahtumat

Tärkeää on myös selvittää jos kyseisenä aikakautena tapahtui jotain mullistavaa, joka vaikuttaa tarinaan. Vaikka se ei suoraan vaikuttaisikaan tarinaan, kannattaa huomata se miten aikakauden tapahtumat ja esim. rangaistuskäytännöt vaikuttavat hahmoihin.


Kannattaa tosiaan huomata myös se, että joskus taustatöitä tekemällä voi myös saada ihan uusia ideoita tarinaan. Ja tulet varmasti lukeneeksi asioista, joista et muuten lukisi! (Itse löysin itseni mm. lukemassa keskiajan piikojen elämästä ja uunin historiasta taustatöitä tehdessäni.)

Edited by illuusia - 03.05.2015 13:03
 
Discussions v1.3
(c) 2010-2011 Codingfish
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS