Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Forums

Kirjoittaminen

Vinkkejä ja ajatuksia kirjoittamiseen!
Public write access is disabled. Please login or register
Last post
Alapo80

Alapo80
23 posts
---
Location:
n.a.
10.08.2012 16:36

Palautetta!

Koska tämän sivuston yhtenä tarkoituksena on tarjota kirjailijoille palautetta, siis rakentavaa ja kehittävää, ajattelin listata muutamia ajatuksia, mitä minulla on palautteesta.

Lähtökohtaisesti palautteen tarkoitus ei ole lytätä kirjailijaa niin, että tämä ei enää koskaan kirjoita mitään. Sanotaan myös, että taitelijan tulee osata suodattaa saamaansa kritiikkiä ja palautetta, osata noukkia siitä se, minkä tarvitsee kehittyäkseen, ja jatkaa eteenpäin.

Oma ajatukseni palautteeseen on seuraavanlainen:

- Alkuun jotain positiivista, sellaista, josta taitelijalle tulee hyvä ja vastaanottavainen mieli.

- Tarinasta; eli asioita, jotka häiritsivät tai miellyttivät sisällössä. Henkilöhahmot, tarina itsessään, tapahtumapaikka tai vaikka tunne, joka lukijalle on noussut päällimäisenä mieleen.

- Teksti; äidinkielinerot puuttuvat tässä kohdin isolla kädellä pilkkuihin, kappalejaotteluun, yhdyssanoihin jne. Jos olet kuin minä, etkä moisesta ymmärrä mitään, voit näppärästi kritisoida vaikka sanavalintoja, jotka olivat mielestäsi vääriä. Saa tietysti myös kehua.

- Yleinen osia. Jos tarina herätti sinussa muunlaisia tunteita, ajatuksia, muistoja, negatiivista värinää tai puistatuksia, niin kerro siitä kirjailijalle. Nämä kokemukset voivat osoittautua taitelijalle kultaakin kalliimmiksi.

- Loppun vielä kohokohdat hyvässä ja pahassa, sekä viimeinen kehu. Eli aloitetaan positiivisella palautteella, lytätään kritiikillä, ja nostetaan taiteilija lopuksi taas jaloilleen ja taputetaan selkään.

Palautteen ei välttämättä tarvitse olla pitkällistä saagaa ja kaiken kattavaa analyysiä. Joskus pelkkä mielipide siitä, minkälaisia tunteita teos herätti, voi olla enemmän, kuin mitä taiteilija tarvitsee ja kaipaa.
Jos vaikka kirjailija halusi luoda synkän tunnelman, ja joku kertoo saaneensa tekstistä hivin synkän kuvan, on palaute ollut hyvin rohkaisevaa.

Jos unohdin jotain, tai olette kanssani erimieltä, herättäkää toki keskustelua. Se olisi vähän kuin palautetta palautteeseen :D.
 
TarraLeguaani

TarraLeguaani
11 posts
---
Location:
n.a.
30.11.2014 19:48
Re: Palautetta!
Tässä kirjoitelmien arvioinnista Katri Sarmavuoren kirjasta Opi ja ohjaa kirjoittamista.

Arviointikriteerejä:
Työn pitäisi näyttää ajattelua, luovuutta ja sisältöä.
- Kirjoitus etenee pehmeästi, lauserakenteet vaihtelevat.
- Työ paljastaa vaihtelevan sanavaraston js välttää sanojen toiston.
- Siinä on hyvin valittu sanasto, kuvaus, yksityiskohdat ja kirjallisia tehokeinoja, kuten metaforia.
- Se välittää teeman ja viestin tehokkaasti.
Lukijoiden pitäisi voida ymmärtää ja seurata kirjoittajan kommunikaatiota.
- Kappaleet eivät ole liian lyhyitä eivätkä liian pitkiä.
- Siirtymät kappaleiden välillä ovat pehmeitä.
Kirjoituksen pitäisi olla vapaa häiritsevistä virheistä.
- Oikeinkirjoitus on korrekti.
- Isot kirjaimet ja välimerkit ovat oikein.
- Lauseet ovat täydellisiä; ei fragmentteja.
- Verbinmuodot ja aikamuodot ovat oikein ja johdonmukaiset.
- Kaikkialla on oikea kielioppi ja rakenne.
Kirjoitelmasta voi takastella erikseen sen luovuutta ja mielikuvituksellisuutta.

Kaisa Kantolan keräämät positiiviset piirteet kirjoituksista:
- Osuva, epätavallinen tai yllätävä juoni, otsikko, alku tai loppu. Mielikuvituksellinen, omaperäinen, eloisa, dramaattinen, jännittävä käsittely.
- Havainnollisuus, voimakas eläytyminen.
- Kieli hauskaa, kuvailevia tai osuvia sanontoja ja nimiä. Kirjoitus on humoristinen, hassunkurinen, hauskalla tavalla liioitteleva tai mahdoton.
- Rakenne on omaperäinen, osat muodostavat eheän kokonaisuuden. Esimerkiksi lopussa palataan alkuun, jokin osa tai teema toistuu muuntuneena.


Nämä siis vinkkeinä niin arviontiin kuin omaan kirjoittamiseenkin!
 
nick53

nick53
3 posts
---
Location:
n.a.
03.04.2015 12:05
Re: Palautetta!
Minua kiinnostaisi palaute. Eli minua kiinnostaisi saada tietää mikä vaikutelma ja tunnelma lukijalle kirjoituksestani tulee, ja nimenomaan sen kirjoituksen ansiosta.

Mutta jos palautetta joskus harvoin saa niin siihen on jopa tahattomastikin miksautunut myös niitä vaikutteita jotka palautteen antajalle on tullut muista syistä.

Luulen että tällaisella nettisivustolla voi pilata maineensa heti kättelyssä ja sitten saada vain huonoa palautetta, tai sitten voi päinvastoin saada jonkinlaisen gurun tai tietäjän tai osaajan viitan ja sitten saada vain myönteistä palautetta.

Tunnettu esimerkki "palautteen" antajista on Esa Pakarisen kertomus että kun ensin päälehden arvostelija antoi murska-arvostelun niin sitten vähäisemmät arvostelijat alkoivat keksiä uusia ja uusia ilkeyksiä, Esan sanoin kalusivat kuin joulukalaa. Tämä on itsellenikin tuttua, vaikka harvoin ja harvoista tuotoksistani olen palautetta saanutkin. Jos pääjehu peukuttaa alaspäin niin pikkunilkit perässä. Sama pätee toiseen suuntaan. Jos joku on nostettu jalustalle niin ei saa sanoa että keisarilla ei ole vaatteita (tai tulee lyttäys ja sakinhivutusta).

Kirjoittelin jo alkuinnostuksessa pari arvostelua (en huomannut että ne olivat arvosteluja, tarkoitin ne palautteeksi siitä millainen vaikutelma minulle tuli). No, jokuhan heti näyttikin peukkua alaspäin. Se hänelle suotakoon kun kerran kyseessä oli arvostelu, ei palaute. Palautetta ei mielestäni joku ulkopuolinen voi tuomita vääräksi, minulle tulee kirjoituksesta se vaikutelma mikä tulee. Arvostelun voi ehkä tuomita, että on väärin perustein, tai jotain...

Torjuvasta palautteesta tulee paha mieli jos on herkkä ja tunteva ihminen, kuten esim. minä. Asiallisen mutta torjuvan palautteen osaan uskoakseni käsitellä. Tahallisen ilkeä, kirjoitustani halventava palaute on sitten asia erikseen.

Edited by nick53 - 03.04.2015 11:40
 
Jästipää

Jästipää
22 posts
---
Location:
n.a.
09.04.2015 17:11
Re: Palautetta!
Olen ladannut tänne yli sata tekstiä ja lähes jokaiseen olen saanut kommentteja/palautetta/arvosteluja. Sitä on tullut laidasta laitaan, on kehuttu, mutta on myös esitetty kritiikkiä ja eriäviä mielipiteitä. Kaikista näistä yhteensä sadoista vastauksista mitä teksteilleni on tullut, tiedän vain yhden, joka on ollut omasta mielestäni asiaton. Kaikki muut ovat olleet omasta mielestäni varsin asiantuntevia ja fiksulla tavalla kirjoitettuja kommentteja/palautteita/arvosteluja. Tämä on juuri se syy, miksi itse olen niin runsaasti tänne tekstejäni laittanut, koska täältä saadut kommentit/palautteet/arvostelut ovat olleet minulle suureksi avuksi kirjoittajana.

Tietenkin on ymmärrettävä myös se, että kun kyse on tällaisesta nettisivustosta, minne kuka tahansa pystyy tekstejään lisäämään ja kuka tahansa voi niitä kommentoida/arvostella/antaa palautetta on aina otettava myös se riski, että voi saada osakseen asiatontakin kuraa niskaan. Siitä ei pidä välittää ja sellainen kannattaa jättää omaan arvoonsa. Pitää myös hyväksyä se, että asiallisesti ja aiheestakin annetut kommentit/palautteet/arvostelut, voivat joskus satuttaa, mutta se riski on otettava, jos julkisesti tekstejään tänne laittaa, niillä säännöillä on pelattava.

Itse pyrin antamaan kommentteja/palautetta/arvosteluja rakentavassa hengessä. Kyse on kuitenkin aina minun henkilökohtaisesta mielipiteestäni, joten ilman muuta minun kanssa saa olla eri mieltä, varsinkin jos olen ymmärtänyt kirjoittajaa/tekstiä väärin. Myös minun tekstejäni kuka tahansa saa kritisoida, arvostella, haukkua, kehua yms. kunhan ei mennä asiattomuuksiin.

Itse en ole huomannut, että täällä kukaan olisi leimautunut kirjoittajana tai palautteen antajana suuntaan tai toiseen. Tämä on juuri yksi parhaista puolista tällä sivustolla. Toivon hartaasti, että tämä myös tällaisena pysyy jatkossa. Täällä on mielestäni hyvä, tasapuolinen, reilu ja avoin yhteisö, joilla on aito halu auttaa ja tukea toinen toistaan. Näin ainakin minä olen kokenut tämän sivuston.
 
liskomies

liskomies
23 posts
---
Location:
n.a.
09.04.2015 20:25
Re: Palautetta!
Enpä voisi olla Jästipään kanssa vahvemmin samaa mieltä.

En ole havainnut, että tällä foorumilla joku olisi "menettänyt maineensa" ja leimattu joidenkin arvostelijoiden/kommentoijien toimesta ikuiseksi huonoksi kirjoittajaksi. Paremminkin olen pannut merkille, että täällä kyllä huomataan aloittelevan kirjoittajan edistyminen niin ylläpidon kuin muiden sivuston käyttäjienkin kommenteissa.

Palautteen vastaanottaminen on välttämätön taito, jos aikoo päästä eteenpäin kirjoittamisen saralla. Siihen törmää jokainen viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa saada tekstejään julkaistua painetussa muodossa. Itse työstän tällä hetkellä novelleja parinkin eri antologian toimittajan kanssa, ja olennainen osa tuota yhteistyötä on juurikin kirjoittajan saama palaute. Palautteen, kriittisenkään, tarkoitus ei ole lytätä ketään kirjoittajana, saati loukata, vaan auttaa kirjoittajaa huomaamaan tekstinsä mahdolliset heikkoudet ja pääsemään niistä yli. Samasta mielestäni on kyse myös tämän sivuston kriittisissä palautteissa. Edelleen voin rehellisesti sanoa, että eniten itseäni on auttanut eteenpäin juurikin saamani kriittinen palaute.

Palautteen vastaanottamisen taitoon kuuluu myös se, että osaa erotella tyhjänpäiväisen haukkumisen asiallisesta ja aiheellisesta kritiikistä. Kannattaa myös muistaa, että jokainen arvostelu tai kommentti on ainoastaan yhden henkilön mielipide. Tosin jos tuo mielipide on kustannustoimittajan tai antologian toimittajan, kannattaa siihen suhtautua erityisen vakavasti jo siitäkin syystä, että sekä toimittajan että kirjoittajan intressi on yhteinen, eli saada aikaiseksi mahdollisimman hyvää tekstiä, jolla on myös kaupallista potentiaalia.

Aloittelevankin kirjoittajan kannattaa myös muistaa, että julkaistu teksti on aina kriittisen arvioinnin kohteena. Olipa sitten kyse esim. tästä nettisivustosta tai vaikkapa omasta julkaistusta kirjasta. Negatiivistakin palautetta on opittava kestämään. Ellei kestä, on väärällä alalla.

Edited by liskomies - 09.04.2015 19:26
 
illuusia

illuusia
3 posts
---
Location:
n.a.
16.05.2015 21:35
Re: Palautetta!
Omasta mielestäni vilpitön rehellisyys ja tietynlainen säälimättömyys on palautteessa paras asia mitä kirjoittajalle voi antaa. Itse olen käynyt sinänsä kovan koulun kirjoittamiseni kanssa, että olin pitkään jäsenenä eräällä nyttemin kuopatulla foorumilla, jossa palaute oli todella tylyä ja viiltävää. (Aluetta jonne tekstejä laitettiin kutsuttiin tuttavallisesti "piinapenkiksi" ja se oli erittäin aiheellinen nimi sille.) Ihmiset eivät todellakaan säästelleet sanojaan ja jos tekstissä oli haukuttavaa, sitä myös haukuttiin ja kunnolla.

Toisaalta sitten ainakin tiesi, että jos joku jotain positiivista tekstistä sanoi, sitä todella tarkoitettiin. Eihän se mukavalta koskaan tuntunut, mutta toisaalta osasin jo silloin arvostaa sitä, koska se oikeasti kehitti minua kirjoittajana todella paljon. Ja kyllä, se kasvatti selkärankaa, nykyään minulla on todella paksu nahka mitä tulee tekstieni ruotimiseen. (Toleranssini hölynpölyn sen sijaan on aika alhainen.)

Toki palautteen pitää olla rakentavaa, pelkkä haukkuminen ei johda mihinkään. Mutta ei myöskään yletön kehuminen ja selkääntaputtelu, varsinkaan jos siihen ei ole mitään aihetta. Jos teksti on huonosti kirjoitettu, minusta se pitää sanoa suoraan, eikä pelätä loukkaavansa jotakuta. Itse olenkin pyrkinyt omassa palautteessani noudattamaan näitä kahta ohjenuoraa. Olen armottoman rehellinen, kerron suoraan jos en pidä tekstistä yhtään ja jos en jaksanut lukea sitä ja kerron miksi tai jos joku juttu meni minulta ihan ohi. Jos pidän jostain, sanon myös sen. Ilkeä en halua olla, mutta en myöskään liian kiltti. Olen sitä mieltä, että jos joku ei kestä kritiikkiä tekstistään, ei niitä kannata laittaa esille. Pyrin yleensä aina myös antamaan parannusehdotuksia ja konkreettisia ideoita tekstin parantamiseksi, käytän oikeasti aikaa palautteeseeni.

Samanlaista suhtautumista toivon omiin teksteihini. Jos joku ei jaksa lukea sitä tai se on hirveää p*skaa, toivon ihan vilpittömästi että se kerrotaan minulle suoraan, ja näillä sanoilla, koska sitten ainakin itse tiedän sen ja voin tehdä asialle jotain. Kestän paljon paremmin rehellisen murskakritiikin kuin aiheettomat kehut, mutta tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni.

Ainakin minä olen kokenut että sivuston palautteesta on ollut todellista hyötyä, vaikka ylläpitäjä taitaakin olla ainoa joka on minulle pidempiä palautteita kirjoittanut. ;) Osaan todella arvostaa sitä, että joku käyttää aikaa niin tekstin lukemiseen kuin palautteeseenkin. Toivottavasti myös minun palautteistani on oikeasti apua.
 
takethiswaltz

takethiswaltz
12 posts
---
Location:
n.a.
10.06.2015 22:36
Re: Palautetta!
Hyviä viisauksia olette kirjoittaneet, kollegat. Ainoa lisäys, joka tulee mieleen on, että ainakin minusta on pitkällä tähtäimellä mukavampaa saada palautetta tällaisella suhteellisen turvallisella forumilla kuin julkaista teksti kansien väliin ja huomata sitten itse jälkikäteen, etten olekaan siihen tyytyväinen. 
matilda

matilda
1 post
---
Location:
n.a.
16.06.2015 14:28
Re: Palautetta!
Tuli ihan vain mieleeni yhtäkkiä, että aika harvat uskaltavat/viitsivät/ehtivät antaa täällä palautetta. Lukijoita teksteillä saattaa olla useitakymmeniä, mutta palautetta antaa vain 1-2 henkilöä ja nekin ovat aika usein samat aktiivit. Olisi tosi mukavaa, jos yhä useammat edes muutaman sanan lukemastaan kirjoittaisivat. Eihän palautteen tarvitse olla ammattimaisen oloista, riittää kun kertoisi pitikö tarinasta vai ei tms. 
Selvo

Selvo
3 posts
---
Location:
n.a.
02.07.2015 21:32
Re: Palautetta!
Itselläni on huonoja kokemuksia liian hyvästä palautteesta. Kun olin lapsi, melkein kaikkia tarinoitani kehuttiin, vaikka niissä ei useimmiten ollut päätä eikä häntää. Kusi nousi päähän. Sitten kun myöhemmin on lukenut noita vanhoja kirjoitelmia, on suorastaan hävennyt itseään ja menettänyt innon kirjoittamiseen. Rehellisyys on mielestäni siis aikamoisen tärkeää.

Omat arvostelukriteerini ovat kirjoituksen kielelliset ja ilmaisulliset ansiot sekä novelleissa tarinan eheys, riittävyys ja syvyys. Jos rivien välistä on luettavissa, ettei kirjoittajalla ole tekstinsä kanssa erityisempiä tavoitteita, saatan antaa paremman arvosanan, sillä kaikki eivät haluakaan olla mestarikynäilijöitä. Lisäksi kirjoitan pidemmät arvostelut, jos on paljon paranneltavaa ja kirjoittajalla on jotain suurempaa tavoitteellisuutta. Kuitenkin yritän sanoa jotain positiivistakin.

Tietenkin nämä ovat subjektiivisia asioita.

Edited by Selvo - 03.07.2015 07:21
 
Discussions v1.3
(c) 2010-2011 Codingfish
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS