Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Translain mahdolliset seuraukset 2023-02-13 18:22:58 Oriodion
Arvosana 
 
2.0
Oriodion Arvostellut: Oriodion    February 13, 2023
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Itse olisin pikemminkin sitä mieltä, että koska pyrimme kaiketikin olemaan tasa-arvoinen yhteiskunta, niin esim kaikkien lakien pitäisi olla samat sukupuolesta riippumatta. Tällöinhän sillä mikä sukupuoli jossain rekisterissä lukee ei pitäisi olla mitään merkitystä, eli miksei vain poistaa koko turhaa pykälää sieltä. No ihan näin ei toki ole, lain puitteissa esim asevelvollisuus ei ainakaan ole kovin sukupuolineutraali.

Mutta jokainen on biologisesti mitä sukupuolta on, kokee olevansa mitä on, olkoon nämä samat tai ei. Ja jos todella eläisimme tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, niin eihän sitten olisi mitään tarvetta vaihtaa sukupuolta johonkin rekisteriin, kun eihän sillä kuitenkaan pitäisi mitään väliä olla. Eli pointtini on se, että JOS todella olisimme tasa-arvoinen yhteiskunta, niin ei pitäisi olla mitään väliä mikä sukupuoli jossain rekisterissä lukee, eikä siten pitäisi olla tarvetta vaihtaakaan sitä (siis sinne rekisteriin).

Nostamistasi pointeista en itse olisi huolissani kuin ehkä urheilun suhteen, koska siinä biologinen sukupuoli merkitsee aika paljon, niin voisihan se johtaa epäreiluihin tilanteisiin, jos todella miesurheilijat (tai sellaisen fyysisellä suorituskyvyllä varustetut) pääsisivät helposti kilpailemaan naisten sarjassa.

Enkä siis ole oikeasti hirveän syvälle aiheeseen paneutunut, tämä nyt vain mitä ajatuksia se herättää. Enkä siis ole trans-ihminen itse niin mitään henkilökohtaista kosketusta lailla ei minuun ole, enkä siksi myöskään koe että sanallani olisi hirveän isoa painoarvoa siihen. Mutta mielestäni laki tuntuu kuitenkin pääosin positiiviselta asialta, trans-ihmisille varmasti iso edistysaskel, vaikkakin yllä kuvaamastani syystä keskustelu on tavallaan turhaa kun eihän sukupuolen PITÄISI lakipykäliin kuitenkaan vaikuttaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Järjestys 
Arska
February 15, 2023
Report this comment
Ihan hirveästi en ole tähän aiheeseen kiinnittänyt huomiota, mutta luettuani Oriodionin kommentin, voin olla hyvin pitkälti samaa mieltä aiheesta. Toisaalta, miksi ylensä pitäisi edes reksiteröidä kansalaiset nykyisin miehiksi tai naisiksi? Neutraali sotu voisi siis pysyä samana, vaikka välillä haluaisikin suuttua naapurinsedästä naapurintädiksi, eli Kyösti Urmas lähteä uimarannalle bikineissä.
In reply to an earlier comment
Vesku
February 19, 2023
Report this comment
Tarkennuksena nyt sanottakoon vielä toisen kerran, että suurimpana vaarana tässä asiassa näen todellakin sen, että translaki ulotetaan pian myös alaikäisiin kansalaisiin. On aivan eri asia, jos kypsässä iässä oleva aikuinen ihminen päätyy korjaamaan sukupuoltansa leikkauksilla ja hormonihoidoilla. Mutta se on mielestäni hyvin arveluttavaa, jos esim. 10-vuotiaalle tytölle tai pojalle se oikeus suodaan. Kuka siitä sitten ottaa vastuun, jos tämä henkilö katuu katkerasti prosessiin lähtemistä 10 tai 20 vuoden päästä? Ja on tullut pysyvästi lisääntymiskyvyttömäksi? Nuo muut translain uudistamiseen sisältyvät riskit eivät liene niin suuria.
2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS