Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Ensimmäinen koulupäivä 2016-12-23 11:46:50 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 23, 2016
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka TuijaK!

Kirjoitat sujuvasti ja selkeästi. Virkkeet ovat ajoittain pitkiä, mutta siitä huolimatta ymmärrettäviä. Aihe on ristiriitainen, synkän ja valoisan taistelua, jonka ikävä kyllä synkkä voittaa.

Lauseen vastikkeista pikkaisen. On ihan ok, että niitä käyttää, mutta mielestäni ei liikaa.
"Elämä on ihanaa ja koulu on parasta, mitä tiedän, ajatteli tyttö itsekseen hymyillen ja kokien pitkästä aikaa pelkkää puhdasta iloa siitä, että sai elää juuri tässä ja nyt."
Tuossa on tupla lauseenvastikkeet, joista toinen seuraa konjunktiota (ja). Eli sana kokien ei ole perusteltua olla lauseenvastikkeena, vaan ihan vain "koki", sillä lauseenvastikkeita käytetään ilman konjunktioita.

Vältä liian pitkiä virkkeitä.
"Posket punoittivat ja hiukset olivat osittain avautuneet letiltänsä, muutama tummanruskea hiuskiehkura oli liimaantunut hikiselle otsalle ja tyttö puheli nopeasti niitä näitä kuin tuttavuutta tehden."
Ajatukseni:
"Posket punoittivat ja hiukset olivat osittain avautuneet letiltänsä. Muutama tummanruskea hiuskiehkura oli liimaantunut hikiselle otsalle, ja tyttö puheli nopeasti niitä näitä, kuin tuttavuutta tehden."
Laitoin tuohon myös pilkut ennen konjunktioita ja ja kuin. Ja - sana ei aina vaadi pilkkua, mutta tuossa, kun lauseilla ei ole yhteistä jäsentä (tekijät ovat hiuskiehkura ja tyttö), niin pilkku erottaa silloin lauseet toisistaan, kuin myös kuin sanan kohdalla. Siinä kuin erottaa sivulauseen ja päälauseen.

Täytyy sanoa, että olet kirjoittanut hyvän, mutta ahdistavan ja surullisen, jollain tavalla suomalaista alkoholisoitunutta perhe-elämää peilaavan novellin. Riistät alun auringon, ylpeyden ja ilon. Tämä on hyvin koskettava ja tunteikkaasti kirjoitettu. Kenties jopa mässäilet hitusen liikaa lopussa. Itse odotin, että tyttö pääsee kotiin, mutta ei joko kerro tapahtunutta tai saa tapahtuneelle tukea, mutta Sinä vedit synkkyyden ja epätoivon riman vielä muutaman asteen korkeammalle.

Surullista, mutta erinomaisen hyvää työtä! Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
TuijaK
December 25, 2016
Report this comment
Suuri kiitos arvioinnista. Kieliopilliset huomiosi olivat tärkeitä ja hyödyllisiä. Olen huomannut, että joskus lauseeni ovat turhan pitkiä ja tuo konjuktiojuttu tuli nyt uutena huomiona itsellekin, joten kiitän kovasti. Minulle on tärkeää kirjoittaa sujuvaa tekstiä, joten noista neuvoistasi on todella paljon hyötyä.

Tarinasta sen verran, että se on tositarina omasta lapsuudestani ja siksikin ehkä hyvin tunteikas. Loppukin on niin kuin se on, toki jossain vaiheessa äiti löysi tytön kellarista, mutta en muista miten sen jälkeen asiat menivät. Olisin voinut tarinan dramatisoida hiukan eri tavalla, mutta kirjoitin lopulta aika pitkälle sen niin kuin sen muistin, toki tietyt kuvailut ovat "keksittyjä", kun en niitä enää tarkasti muista.

Kiitos kun luit tarinani ja kirjoitit hyvän arvostelun.
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS