Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia Täydenkuun temppeli
QR-Code dieser Seite

Täydenkuun temppeli Hot

”Olipa kerran eräs pieni kylä lumisten vuorten kupeessa. Kylä vaikutti ulkoapäin rauhalliselta ja viihtyisältä, mutta jo monta vuosisataa on eräs julma perinne hallinnut tämän kylän ilmapiiriä. Nimittäin joka seitsemäs vuosi yksi kylän nuorista neidoista uhrattiin susimiehelle. ”Susimies” oli peto, joka söi näitä neitoja ja vastineeksi suojeli kylää ulkoisilta uhilta. Perinteen mukaan, nämä tytöt, joita kutsuttiin punahilkoiksi, menivät metsään yksin ja siellä he saapuivat Täydenkuun Temppelille, jossa odotti Susimies. Sen suojelu on korvaamatonta, sillä kukaan kylän ihminen ei pysty puolustautumaan vuorten hirviöitä vastaan. Susimies oli suurin peto, jota kaikki muut hirviöt kunnioittivat ja näin kylä on saanut olla monta vuosisataa rauhassa. Tytöt, jotka uhrattiin, saivat kunniapatsaan kylän puistoon, siksi sinäkin, pieni punahilkkamme saat suuren kunnian uhrautua kylän puolesta.”

Hento, vaalea tyttö nosti päänsä ja vaikeroi.
”Isä, mi.. minä en halua..!” tämäkin lause päättyi nikotukseen ja tyttö peitti taas kasvonsa. Isä silitti lempeästi tyttärensä päätä, silmissään syvä suru, hän sanoi: ”Lily, tässä kylässä on monta miestä ja naista, jotka ovat menettäneet tyttärensä, sekä monta veljeä, jotka ovat menettäneet siskonsa. Minä vain liityn suruni kanssa heidän seuraansa. Mutta tiedä, että en unohda sinua koskaan.”
”Tämä ei ole reilua! Isosiskokin joutui uhrattavaksi seitsemän vuotta sitten!” Lily huudahti ja hänen isänsä puraisi huultaan. Se oli totta, Lilianne oli aikaisemmin saanut tuomion joutua uhratuksi, ja silloinkin hän oli kiihkeästi vastustanut heitä. Mutta säännöt olivat säännöt. Hän kuitenkin oli tuudittautunut turvallisuudentunteeseen, että ainakin Lily olisi turvassa. Miten väärässä hän olikaan ollut! Oliko tämä Jumalan rangaistus jostakin? Mikä hänen tekonsa olisi voinut aiheuttaa sen, että hänen molemmat tyttölapsensa joutuivat kohtaamaan julmimman kuoleman? 
”Isä?” Lily kysyi hiljaa.
”Anteeksi, tyttäreni”, hänen isänsä huokaisi ja halasi tytärtään tiukasti.
”Ole urhea.”Lily puhkesi taas kyyneliin ja hänen isänsä peitteli hänet vuoteeseensa. Mielessään mies rukoili, että huominen ei koskaan saapuisi.

Seuraava päivä saapui kirkkaana ja auringonsäteiden saattamana. Lily hypisteli punaista hilkkaansa ja vaaleita kiharoitaan. Hän seisoi suurten puuporttien edessä, suoraan metsään johtavan tien päässä. Hän tiedosti kyläläisten katselevan häntä ja se kiusasi häntä hieman. Hän tiesi, että kyläläiset säälivät hänen isäänsä. Mikä epäonni heidän perheellä olikaan, kun molemmat tytöt joutuvat uhrattaviksi! Toisaalta kyläläisistä saattoi nähdä myös helpottuneita katseita ja vilkaisuja, koska he tiesivät pääsevänsä taas seitsemäksi vuodeksi eroon villipedoista. Lily laski katseensa maahan, kun pappi hänen takanaan alkoi messuta jäähyväisiä ja rohkeuden sanoja. Hymni levisi väkijoukossa ja kun pappi lopetti, Lily vilkaisi taakseen ja kohtasi isänsä katseen rohkeana. Hymyillen tyttö vilkutti hänelle ja astui sitten synkkään metsään. Väkijoukon rukouslaulu kuului yhä hiljempana mitä kauemmas Lily kulki. Nieleskellen kyyneleensä tyttö asteli hitaasti tietä pitkin. Häntä pelotti. Korkeat puut peittivät auringon, joten metsässä oli hyvin pimeää ja viileää. Lily säpsähteli jokaista rasahdusta ja ääntä. Mielessään tyttö pyöritteli asioita, kuten viimeisiä hetkiään isänsä kanssa ja näläntunnetta vatsassa, punahilkalle kun ei anneta ruokaa, se menisi hukkaan suden ateriana. Juolahtihan Lilyn mieleen myös pakeneminen, mutta se kyllä paljastuisi ja saattaisi hänen isänsä häpeän alaiseksi, ja joku toinen tyttö pakotettaisiin kuitenkin menemään Lilyn tilalle.

Synkissä mietteissään Lily ei huomannut astuneensa aukiolle, ennen kuin kirkas auringonsäde sokaisi hänet. Hämmentyneenä tyttö siristi silmiään ja näki rapistuneen pienen temppelin pyöreän aukion keskellä.
”Eikä”, Lily henkäisi, ”Tuoko on Täydenkuun Temppeli?” Ja täällä hänen pitäisi odottaa surmaajaansa. Ellei sitten… Lily pyörähti vasemmalle ja hätkähti. Hänen vaistonsa ei ollut valehdellut, joku oli tosiaan tarkkaillut häntä. Se oli kookas mies, joka seisoi metsän suojissa ja jolla ei ollut mitään muuta kuin ruskeat housut yllään. Lily ei nähnyt hänestä enempää, varjot peittivät miehen kasvot. Tyttö pidätti hengitystään, hän ei tiennyt miten reagoida.
”Päivää”, tyttö sanoi viimein.
”Olen Lily, uusin punahilkka ja öh…” Mies jatkoi tuijotustaan. Sitten varjoissa välähtivät punaiset silmät ja mies murahti: ”Ikä?”
”Eh..? O.. Olen 17 - vuotta…” Sitten mies mutisi jotain joka kuulosti epäilyttävästi kiroilulta.
”Syötkö sinä minut nyt?” Lily kysyi epäröiden.
”Seuraa”, mies ärisi ja käveli reippaasti pyhäkön ohi, kapealle polulle, jota reunustivat vielä synkemmät puut.
”Odota!” Lily huudahti ja kiirehti hänen peräänsä.

Ylläpidon palaute

 
Täydenkuun temppeli 2015-02-02 20:00:49 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 02, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka REPA!

Kovin on lyhyt, on ensimmäinen ajatus, joka tulee mieleen. Kuitenkin ensimmäinen "Olipa kerran..." alkuinen novelli tällä sivustolla! Iso käsi siitä! :D

Lainausmerkit ovat kaunokirjallisessa kerronnassa tarpeettomia. Jos kerran susimiehelle uhrataan, niin susimies se sitten on, eikä lainausmerkeissä susimies.

Ja - sanan pilkutuksesta.
"Hymni levisi väkijoukossa ja kun pappi lopetti, Lily vilkaisi taakseen ja kohtasi isänsä katseen rohkeana.".
Eli kun ja - sana erottaa kaksi rinnasteista päälausetta, joissa ei ole yhteistä jäsentä (yleensä subjekti, eli tekijä), tulee ennen ja - sanaa pilkku.
"Hymni levisi väkijoukossa, ja kun pappi lopetti, Lily vilkaisi taakseen ja kohtasi isänsä katseen rohkeana.".
Kun taas tuossa "Lily vilkaisi taaksen ja kohtasi isänsä...", Lily on molempien lauseiden yhteinen lauseenjäsen, eikä pilkkua tule.

Osaat kirjoittaa! Teksti on sujuvaa ja helposti luettavaa. Kankeuksia ei ole, sillä kirjoitat yksinkertaisia lauseita, ja niin kuuluu tehdäkin, kunnes tuntee olevansa Jari Tervo :D

Kenties olisit voinut jakaa tarinaa vielä hieman enemmän, jotta olisi jäänyt parempi kuva tapahtumasta. Nyt avaat juuri ja juuri taustoja. Ja lopetat heti, kun tarina saa yllättävän käänteen.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Täydenkuun temppeli 2015-01-28 15:09:56 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    January 28, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"hiljempana" -> hiljaisempana

Alku saisi olla monisanaisempi ja laadukkaampi. Nyt se on vähän tönkkö. Myös nuo kaksi aikamuotoa sekoittivat sujuvuutta, keskittyisin vain imperfektin käyttöön. Juoni on mielenkiintoinen. Pituutta tarinaan tarvittaisiin lisää, enemmän kuvailuja ja ajatuksia. Muutoin kirjoitelma etenee hyvin eikä jää tahkomaan mitään turhaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Täydenkuun temppeli 2015-01-27 20:30:09 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    January 27, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Punahilkka-satu kirjoitettu uuteen uskoon. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että jokin vanha vakiintunut tarina tai satu tehdään jollain tapaa kokonaan uusiksi. Tässä on minusta mielenkiintoinen alku sellaiselle, keskenhän tarina tässä valitettavasti jää. Toivottavasti tälle seuraa jatkoa... Pieniä kielioppi- ja oikeinkirjoitusvirheitä oli ja jossain lauseessa oli kaksi eri aikamuotoa. Ei mitään suuria juttuja kuitenkaan. Tarina alkoi rivakasti ja eteni kiinnostavasti, mutta jäi kesken harmittavasti jännittävään kohtaan... :) Dialogi oli hyvin kirjoitettua, mutta ehkä sitä olisi voinut olla enemmän. Kielellisesti tarina oli eläväistä. Juonen pohjustusta olisi voinut kirjoittaa pidemmästikin. Kaiken kaikkiaan pidin tarinasta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS