Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Uni Hot

Iryn on aina houkutellut luokseen unia. Ne tulevat hänen luokseen täysin kutsumatta – toiset lempeinä kuin unelma, toiset raivoisina kuin vihollinen. Nukahdettuaan hän joutuu aina alttiiksi niiden kutsulle, mutta on aina osannut ennen pitää varansa.
Tyttö itsekin elää unessa, on osana sitä aina nukkuessaan ja suojattomana. Hän on vankina oman mielensä sisällä eikä pääse vapaaksi, vaikka kuinka yrittää.
Uni Irynin ympärillä on kuin yhtä tukehduttavan mustaa, pohjatonta ja aaltoilevaa vettä. Hän kelluu tuossa aineettomuudessa aavistaen lukemattomien ajatustensa hennot kärhet ympärillään. Ne häivähtelevät silloin tällöin mustuuden seassa kuin värikkäät kalat tai niiden kangastukset pimeässä, valottomassa vedessä.
Irynillä ei ole ruumista. Silti unen langat koskettavat häntä kuin varoen, tunnustellen: hän tuntee niiden seittimäisten, läpikuultavien rihmojen kietoutuvan ympärilleen kuin jonkinlaiseksi ihmeelliseksi peitoksi, joka muodostaa eräänlaisen kalvon hänen ympärilleen.
Iryn kelluu nyt unien kuplassa ja alkaa tuntea siirtyvänsä unten rajamaille – sinne, missä tavallisilla ihmisillä ei ole koskaan ollut asiaa ja jonne on vaarallista joutua ikuisiksi ajoiksi pääsemättä koskaan takaisin. Mutta unten houkutus ja niiden salaperäisten näkyjen kiehtova ja vetoava kutsu on liian voimakas ja tenhoava, ja hiljalleen tyttö tuntee liukenevansa unten säveleen ja hajoavan osaksi sen ihmeellistä laulua.
Hän ei ole enää Iryn, vaan unensa ihmeellinen laulu, jonka tuntee virtaavan ja jossa itse tuntee virtaavansa: kohoavansa ja laskevansa suloisesti kuin merten aalloilla.
Mutta äkisti polveileva rytmi pysähtyy ja hän tuntee vajoavansa alas mustaan kuiluun, jossa kieppuu villisti unten valheellisia ääniä ja valoja, joita hän nyt luulee todellisuudeksi.
Iryn huutaa tuskissaan tajutessaan liian myöhään joutuneensa ansaan, johon juuri hänenlaisillaan haaveilijoilla on vaarana joutua. Unten näyt ovat nyt liian sanoinkuvaamattoman ja sietämättömän kauniita ja ihania katsella, että hän luulee tulevansa hulluksi.
Juuri, kun Iryn on ikuisiksi ajoiksi joutumaisillaan uneen, sen pimeä verho raottuu ja ylhäältä alkaa kajastaa heikkoa, valkoisenkarvaista valoa kuin auringon kiloa meren pinnan läpi sen pohjaan.
Hän kuulee äänen huutavan nimeään. Nousee kohti vapautta, pois unesta jättäen sen taakseen.
Valveen valo häikäisee. On aika herätä.

Ylläpidon palaute

 
Uni 2015-08-27 19:02:24 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    August 27, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Liina!

Jokseenkin sekava, mutta teemaa seuraileva ajatus. Varsinainen juoni tästä puuttui, kerroit vain jostain henkilöstä. Eli tämä on jännittävä pintaraapaisu jonkin henkilön sisään.

Vältä toistoa. Alussa muun muassa luokseen sana. Keksi synonyymejä! Käytät jäljempänä myös kelluu sanaa paljon.

Puhut ensin Irynistä ja sitten tytöstä, joka itsekin. Tuo tarkoittaisi että tyttö on kertonut Irynistä ja nyt on itsekin. Tarkkana.

Kirjoita samassa tilanteessa, eli johdonmukaisesti. Kirjoitat, kuinka joku kelluu nyt kuplassa ja sitä ennen kellui jossain muualla. Liian samankaltaista ja hitusen jopa sekavaa.

Mietin tuossa, että onko jotenkin outoa, että Iryn vetää unia puoleensa? Minäkin vedän...öisin. Tästä puuttuu se erikoisuus, omituisuus joka tekee tästä todella kirjoittamisen arvoisen. Jännitys ja odotus siitä, mitä unessa voikaan tapahtua, puuttui. Odotin jotain Freddie Kruger tasoista unien todeksi tulemista, mutta tuntui, että tyttö vain näki unta.

Kirjoitustyylisi on selkeä ja hyvä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 4 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.9  (4)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Uni 2015-09-07 12:02:29 KirjoittajaNevá
Arvosana 
 
3.0
KirjoittajaNevá Arvostellut: KirjoittajaNevá    September 07, 2015
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moikka Liina!!

Mukava tarina vaikka juonta periaatteessa ei ollut. En itse paljoa pidä fantasiasta mutta kunhan luin.
"
-

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Uni 2015-08-26 16:20:41 Miara
Arvosana 
 
3.0
Miara Arvostellut: Miara    August 26, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Juu, vähän vajavaiseksi ja sekavaksi tämä kyllä mun makuun jää, mutta hyvää ja kuvailevaa tekstii joka tapauksessa. Ensikertalaiseks oot hyvä kirjottaja ja osaat aika hyvin tiivistää tarinan yhteen lyhyeen pakettiin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Uni 2015-08-26 10:31:59 peka
Arvosana 
 
2.0
peka Arvostellut: peka    August 26, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.
Parhaimmillaan tekstisi on todella kaunista ja luot jänniä mielikuvia lukijalle. Potentiaalia kirjoittaa kiinnostavia ja luettavia tarinoita tulevaisuudessa kyllä on. Tämä kehuista, listataanpa sitten sitä parannettavaa.

Tarina on parhaimmillaan päähenkilön siirtyessä syvemmällä ja syvemmälle unimaailmaa. Seuraa kirjoittajalle haastava kohta. Mihin nyt? Päätät herättää päähenkilön unesta. Päätös ei ehkä ole kaikkein kiinnostavin lukijalle ja jotenkin tekstisi antoi ymmärtää, ainakin minulle, ettei se enää olisi edes mahdollista, mutta herätys on ihan ok vaihtoehto. Toteutus sen sijaan töksähtää. En pitänyt. Olisipa päähenkilö jäänyt unimaailmaan.

Eräänlainen. Vältä tätä sanaa tai käytä hyvin harkiten. Eräänlainen sana kuulostaa siltä kuin kirjoittaja olisi luovuttanut kuvailun suhteen koska ei tiedä mistä kertoo.

Kuin-vertaus. Käytät tekstin alkupuolella useita kuin-vertauksia. Taisi olla viisi kahdessa ensimmäisessä kappaleessa.
Esim. "kuin jonkinlaiseksi ihmeelliseksi peitoksi"
Vältä käyttämästä kuin vertausta kovin tiiviissä ryppäässä. Siitä tulee helposti toistoa ja se saa tekstin vaikuttamaan koomisen dramaattiselta tai muuten vain ylidramaattiselta.

Kun muutat tunnelmasta toiseen, harkitse miten teet sen jouhevasti. Millä muulla tavoin voisit kirjoittaa alla esimerkiksi kohdan joka alkaa.
"Mutta äkisti polveileva rytmi pysähtyy..."

Kirjoitat: "Iryn huutaa tuskissaan tajutessaan liian myöhään joutuneensa ansaan"
Lukija ihmettelee: Miksi tuskissaan? Aiempi teksti ei perustele miksi päähenkilön pitäisi tuntea kipua. Mieti kirjoittaessa oletko kirjoittanut tekstiisi logiikan jota lukija voi seurata.

Tulet kirjoittamaan parempia tekstejä kuin tämä. Olen siitä varma.

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Uni 2015-08-25 19:36:23 Taruh
Arvosana 
 
3.5
Taruh Arvostellut: Taruh    August 25, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielenkiintoinen vaikkakin hivenen sekava kuvaus unien atmosfääristä. Aloitus on hyvä ja kiintoisa, tarinan tajunnanvirtauskerronta etenee sopivan psykedeelisesti ja tekstin tunnelma on sopivasti kauniin unenomainen.

Kirjoitat hyvin ja stoorin rakenne on kohdillaan, mutta ongelmana on se, että tekstin pitäisi olla mukaansatempaavampaa. Tavallaan tarinasta puuttui se ns. koukku. Lisäksi henkilökohtaisesti muuttaisin loppua joksikin muuksi. Lopetuksesi on hyvä näinkin, mutta vähän ehkä kliseinen.

"Iryn kelluu nyt unien kuplassa ja alkaa tuntea siirtyvänsä unten rajamaille – sinne, missä tavallisilla ihmisillä ei ole koskaan ollut asiaa ja jonne on vaarallista joutua ikuisiksi ajoiksi pääsemättä koskaan takaisin". Tämä oli jännä, tästä olisin toivonut lisää tekstiä!

Hieno novelli, jota voisi pohjustaa enemmän ja jatkaa lisää.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS