Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Tähtitikari - Osa 1 (Versio 2) (Alku) 2016-06-20 07:21:14 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    June 20, 2016
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Zarnobil!

Jätin nyt vielä toistaiseksi tuon alkuperäisen ensimmäisen osan tuonne sivuille roikkumaan. Otan sen pois jossain vaiheessa, mutta siellä oli pari arvostelua, niin ehdit poimia talteen.
Sitten asiaan :D

Ehkä tämä on kuitenkin jonkinlaista kirjailijaterapiaa, joten kysyä saa :D Olen huomannut samankaltaista motivaation hiipumista kuin sinulla. Siihen on auttanut se, että lue alusta saakka se, mitä olet kirjoittanut. Korjaile ja hio jo valmista pätkää, ja sitten kun pääset siihen osaan, jota ei ole vielä kirjoitettu, niin olet valmis jatkamaan. Käytä musiikkia ja tee muistiinpanot esim vihkoon tai kansioon, josta ne eivät pääse hukkumaan. Lue muistiinpanojasi, ainakin minulle se tuo motivaatiota kirjoittamiseen.
Älä aloita alusta ennen kuin olet saanut teoksen kokonaan valmiiksi. Lue ja hio tekstiä, mutta älä ikinä aloita alusta, sillä vasta sitten, kun tekstisi on kokonaan valmis, tiedät mitä pitää kirjoittaa uusiksi. Lue paljon muidenkin tekemisiä ja etsi niistä virheitä, joita sitten itse vältät.
Tämä sivusto ei ole sitä varten, että tänne lisätään sama teksti kolme neljä kertaa, jotta sen saa hiottua huippuunsa. Täällä haetaan palautetta, opitaan, kirjoitetaan omaa aikaansa tarjoaville arvostelijoille lisää luettavaa ja sitä kautta olisi tarkoitus saada valmista matskua aikaiseksi, jota voi sitten työntää vaikka kustantamoiden suuntaan. Kuten olet varmasti huomannutkin, niin uudelleenpostaukset eivät kerää kovinkaan paljoa palautetta.

Sitten tekstiin :)
Alku oli mainio! Tuo ensimmäinen lause, jossa Jack istuu hippibussin katolla! Hyvä! Se luo heti voimakkaan mielikuvan!

Toistosta.
"Maasto hänen ympärillään oli tummanharmaata. Koko planeetta oli tummanharmaa ja tulivuorien peitossa.".
Kirjoita yksinkertaisesti ja vältä saman kertomista. Ajatukseni:
"Maasto hänen ympärillään oli tummanharmaata ja tulivuorten peittämää.".
Eli kirjoita selkeästi, yksinkertaisesti ja niin, että tarina etenee ilman turhaa jaarittelua.
Laitan vielä toisen esimerkin :)
"...spraymaalilla maalattujen kukkien kanssa.".
vs
"...sprayllä maalattujen kukkien kanssa.".
Tuo nyt ei ole mikään iso juttu, mutta ajatuksena.

Ennen konjunktioita tulee pilkku. Tämä onkin Sinulla pääasiallisesti oikein, mutta myös ja - sana on konjunktio. Ja jos lauseilla ei ole selkeää yhteistä jäsentä, tai kyseessä ei ole luettelo, niin ja - sanan eteen tulee pilkku.
"Poro oli tämän planeetan nimi ja joku tulivuoren orja oli raksinut nimen yli. Orjia oli tämän tulivuoren juurella noin sata kappaletta ja vartijoita kaksi yhtä orjaa kohti.".
Pilkutettuna.
"Poro oli tämän planeetan nimi, ja joku tulivuoren orja oli raksinut nimen yli. Orjia oli tämän tulivuoren juurella noin sata kappaletta, ja vartijoita kaksi yhtä orjaa kohti.".
Esimerkki yhteisestä jäsenestä (yleensä subjekti, eli tekijä). Marko nousi mäelle ja katsoi horisonttiin. Tuossa Marko tekee molemmat jutut, joten pilkkua ei tarvita.

Aikamuodoista sen verran, että kun kirjoitat, niin käytä koko tekstin ajan samaa aikamuotoa. Nyt olet aloittanut imperfektissä (mennyt aikamuoto), mutta vaihdat jostain syystä preesensiin (tässä hetkessä tapahtuva).
"Työpäivät olivat raskaita ja orjat olivat hyvässä kunnossa. Paljon paremmassa kuin vartijat ja siksi kai vartijoita oli kaksi kertaa enemmän. Jos vartijoita olisi vähemmän, orjat pystyisivät mellakoimaan ja luultavasti karkaamaan tulivuoren viereiseen kaupunkiin.
Tulivuorella ei ole nimeä, mutta viereistä kaupunkia kutsutaan Roesheadiksi. Jack ei ole ikinä käynyt siellä. Tai hän ei ainakaan muista siitä paikasta mitään. Hän on ollut tulivuoren juurella orjana niin kauan kuin hän muistaa.".
Eli työpäivät olivat on imperfekti, mutta tulivuorella ei ole, on preesens. Mielestäni tuo aikamuodon vaihtaminen on iso virhe.

Vältä sulkeita kaunokirjallisessa kerronnassa. Käytä pilkkuja tai kuvaile muutoin. Esimerkiksi tuota Siveää kuvaillessa siten, että Jack näki Siveän, kirkkaan tähden joka valaisi planeettaa. Tuo kertoo jo lukijalle sen, että kyseessä on auringon kaltainen planeetta, ja jos lukija ei sitä tajua, se on lukijan ongelma :)

Ilmaisusta.
"Lämpötila meni melkein nollaan Siveän laskeuduttua.".
Vs
"Lämpötila laski melkein nollaan Siveän laskeuduttua.".
Mieti mitä olet kirjoittanut, äläkä tyydy siihen, mitä olet ensin saanut kirjoitettua. :)
Ja samaan liittyen.
"Syönnin jälkeen Jack heitti...".
vs
"Ruokailtuaan Jack heitti...".

Pohdin tuossa kun kerroit, että suunnitelma oli ostaa alus myymällä kello, että miten Jack osaisi lentää, mutta tuo rekanajokohtaus antoikin viitteitä jostain erikoisuudesta Jackissä.

Tuo takaa-ajokohtaus vuoristossa oli nopeatempoinen ja viihdyttävä!

Täytesanoista.
"Ulkona ei enää liikkunut niin paljon ihmisiä.".
Miksi "niin"? Vältä turhan kirjoittamista. Ulkona ei liikkunut paljon ihmisiä. Tuo riittää.
Samaan liittyen.
"Hän alkoi kävelemään syvemmälle...".
vs
"Hän käveli syvemmälle...".
Eikä myöskään jokaista oven aukaisua tarvitse kirjoittaa :)
"Jack meni ovelle ja aukaisi sen. Hän hämmästyi siitä kuinka siisti baari oli sisältä päin.".
vs
"Jack hämmästyi siitä, kuinka siisti baari oli sisältä päin.".
Eli on selvää että sisään on tultu avaamalla ovi, joten sitä ei tarvitse kertoa lukijalle :) Älä pidä lukijaa tyhmänä :)

Pidän lennokkaasta dialogistasi :D

Sulkeiden tavoin vältä myös lainausmerkkejä. Käytä pilkkua tai kuvaile.

Lennokas tarina! Paljon hyviä juonenkäänteitä, paljon hyviä tapahtumia, etkä todellakaan kuljeta juttua helpoimman kautta! Sinulla on hyvä mielikuvitus, ja olet selvästi miettinyt tarinaa! :D Pidin todella paljon!
Mielestäni noita etäisyyksiä voisi vielä miettiä, eli se että vuorokaudessa planeetalta toiselle. Onko se liian nopeasti? Tosin juonihan on Sinun, joten en sitä voi liikaa kritisoida, mutta ajatuksena vain.
Erityisesti pidin siitä, että normaalisti kun on juoni, niin se etenee liian suoraviivaisesti. Esimerkiksi tässä olisi voinut olla niin, että kello olisi myyty, ja heillä olisi oma alus, mutta oli kultakauppa episodia, Markin kurmootusta, baaritappelua, liian pientä alusta ja vaikka mitä! Iso käsi siitä!

Älä keskity liikaa noihin äidinkielellisiin juttuihin. Paikoin teksti on kankeaa ja jotenkin seliteltyä, mutta se ei haittaa. Juoni on hyvä ja mielenkiintoinen, joten kirjoita lisää, lue ja hio kirjoittamaasi, lue muiden kirjoittamaa ja poimi niistä itsellesi sopivia juttuja ja pysy perusasioissa!

Hyvää työtä!

Kiitos!



Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS