Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
M 22 2021-11-21 23:08:39 Oriodion
Arvosana 
 
3.5
Oriodion Arvostellut: Oriodion    November 22, 2021
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Oikein mielenkiintoinen "avaruusseikkailu" - tai miksi tätä kutsuisikaan, eihän tässä ihan hirveän paljon oikeastaan avaruudessa käyty. Marsissa ja täysin vieraalla planeetalla toki.

Joitain selvästi aika nopeasti kirjoitettuja, ei ehkä täysin loppuun mietittyjä kohtia toki oli, kuten lukeva mainitsikin, mutta ainahan niitä jää. Jotkut kohdat menivät vähän erilailla kuin itse olisin toivonut. Esimerkiksi olisi kovasti kiinnostanut miten tuo Nasan selvittelytyö Curiosityn "hakkerin" suhteen päättyy! Pystyykö he hyväksymään sen että Emerson todella kävi Marsissa, vai jäikö se heille ikuiseksi mysteeriksi? Tämä juonikuvio jäi vähän kesken. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä miten Emerson laukoo uskomattomalta kuulostavia totuuksia pöytään, ja nähdä miten he siihen suhtautuvat. Jotenkin tuo visiitti Voharrilla ei tuntunut yhtään niin kiinnostavalta kun tuon väliin jääminen jäi kaivelemaan mieltäni... mutta nojoo, ymmärrän toki että monille muille varmaan tämä oli kiinnostavampi valinta tarinan fokukselle. Ja sentään pieni vihje Jinkeosta, kun tuo kivi oli ilmeisesti jäänyt sukuun perintökalleutena. Myöskin ehkä Voharr tuntui sen verran samanlaiselta kuin maa, ettei ehkä siksi noussut ihan niin jännittäväksi. Samoja ongelmia yhteiskunnan ja ilmaston kanssa kuin täälläkin, vaikka mielenkiintoinen skenaario siitä miten nämä oli ratkaistu.

Myöskin nuo viitteet ilmastonmuutoksesta, vaikka painavaa asiaa ovat ja kiintoisia näkemyksiä sinänsä siitä mihin se voi johtaa, niin täällä maassa kuin Voharrilla, niin jäi tässä vähän irrallisen tuntuisiksi. Sitä olisi mielestäni voinut käsitellä vähän syvemminkin kun se tuotiin mukaan.

Sitten pohdiskelin sitä että miten paljon heillä on samoja käsitteitä käytössä kuin meillä. Sosialismi ei ollut tuttua, mutta yksityinen omistusoikeus kuitenkin oli. Mutta keksinkin, että ehkä tuo alkukieli, jota puhuttiin, selitti ainakin osittain sen että yhteisiä käsitteitä löytyi, vaikka sitten ei kuitenkaan aina kaikkiin tilanteisiin... ehkä silläkin on rajansa. Kai sosialismi on kuitenkin sitten käsitteenä sen verran kaukana heidän yhteiskuntajärjestyksestä ettei telepaattinen alkukieli yllä niin pitkälle. Ihan hauska pohdiskella tuon kielen voimaa.

Vielä yksi kohta joka jäi vähän vaivaamaan. Tuskin haittaa kaikkia lukijoita, mutta itselläni on sen verran tieteellistä taustaa että tällaisiin tulee kiinnitettyä huomiota:
"- Oletetaan avaruusaluksen kulkevan tasan valonnopeudella ja sen sisällä pilotti astuu askeleen menosuuntaan. Eikö hän silloin kulje valoa nopeammin?"
Tuo ei nimittäin oikeasti ole yhtään noin. Suhteellisuusteoria menee tuossa jo aika monimutkaiseksi. No, eihän scifin siis missään nimessä tarvitse olla tieteellisesti täysin tarkkaa, mutta omalta osaltani tuo lausahdus nakersi vähän sitä uskottavuutta siitä että tässä olisi ylivertaista teknologiaa käyttävän sivilisaation meihin nähden huippuälykäs vierailija.

Nojoo, tässä tuli ehkä turhankin paljon kritiikkiä esitettyä. Hyvä tarina tämä silti oli, viihdyin sen parissa, ja sehän on tärkeintä! Joskus tulee näitä scifijuttuja ehkä luettua turhankin tarkkaan yksityiskohtia syynäten.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
Arska
November 22, 2021
Report this comment
Kiitos antamastasi palautteesta Oriodion.

Tämä M22 on ollut minulle eräänlainen "ikuisuusprojekti", joka oli vanhenemassa käsiin. Kuten aiemminkin olen todennut, on tämä korona-aika ollut siinä määrin haastavaa tälle harrastukselle, ettei kunnollista kirjoitteluaikaa oikein ole pystynyt itselleen irroittamaan.
M22 olisi antanut varmasti aiheita pitkäänkin tarinaan, mutta sellaista en tästä halunnut. Mikäli aiheiden perusteellisempi käsittely olisi toteutunut, olisi tästä helposti saanut ainakin tuplamittaisen. jopa paljonkin mittavamman.

Tarinan faktapitoisuus on hyvinkin ohuella pohjalla, kuten olet palautteessasi todennut. Pelkästään oman mielikuvituksen tuotteet eivät taida kestää lähempää tieteellistä tarkastelua, enkä sellaisiin faktoihin ole pyrkinyt.

Antamasi palaute on perusteellista ja hyvin perusteltua ja pidän sitä erittäin suuresa arvossa. Kritiikki on aina tervetullutta, sillä se ohjaa parhaiten kirjoittajaa eteenpäin. En siis omalla näkemykselläni aseta huomioitasi kyseenalaiseksi, päin vastoin. Esim. kommenttisi osa, jossa käsittelet lyhyesti valonnopeuden ja suhteellisuusteorian yhteyttä, on varmasti monen muunkin näkemyksiin varsin valaiseva. Onneksi en sentään suoraan väittänyt asiaa, vaan esitin sen kysymysmuodossa:)

Suuri Kiitos perusteellisesta palautteestasi Oriodion.
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS