Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
VUOROVAIKUTTEISTA 2012-12-23 19:29:14 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    December 23, 2012
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Hei Naispaholainen!

Kiitos lisäyksestä! Oli mielenkiintoista lukea novelliasi!

Muutamia huomioita.

Ihan aluksi haluan sanoa, että ainakin minulle lukijana välittyi kuva, että tarina oli mietitty ja sinulla oli visio siitä, mihin ja miten tarinan tuli edetä!

Sinulla on hauska tapa kirjoittaa. Jo tarinan alku, kiroiluineen ja yhdyssanahirviöineen, toi hymyn huulille. :D

Itse näkisin suurimpana kehittymiskohteenasi turhan selittelyn vähentämisen. Tätä jatkuu läpi koko novellin ja koetin nyt kerätä tähän muutaman esimerkin ja ajatuksen siitä, miten kirjoitusta voisi hieman typistää. Kuitenkin haluan sanoa ennen kuin alan kritisoimaan, että pidin novellistasi, mutta kun palautetta on pakko antaa, niin saattaa rapakin roiskua.

Kirjoitat, "...Internet-tietokoneen...". Minulle tuli kaksi mielikuvaa. 1. oliko tietokoneen merkki Internet? 2. Miksi et vain mennyt nettiin?

Toinen esimerkki hieman liian pitkästä pätkästä on seuraava, "Liityn lyhyeen lippujonoon. ”InterAktiivi yksi paikka”, sanon kassaneitoselle, kun vuoroni tulee.". Mielestäni sanot tässä saman asian kahdesti, eli jos alusta jätettäisiin pois osio "Liityn lyhyeen lippujonoon.", olisin kuitenkin saanut käsityksen, että henkilö on jonossa, koska kerrot "..., kun vuoroni tulee.". Eli se, mitä haluan sanoa, että jätä lukijalle tilaa käyttää omia aivoja, jokaista askelta ei tarvitse kuvailla.

Otan samasta aiheesta vielä yhden esimerkin, sillä aihe oli mielestäni silmäänpistävintä tekstissäsi. Kirjoitat, "Lähettyviltä kuuluu iloinen tervehdys: Anjukka, punatukkakin on täällä. Menen hänen luokseen. Ehdin sanoa vain tervehdyksen,...". Oheisessa katkelmassa mielestäni "Menen hänen luokseen." on liikaa. Voit olla erimieltä, mutta jos dialogi olisi seuraava lause tervehdyksen kuvailun jälkeen, ei kellekään varmasti jää mielikuvaa, että keskustelu tapahtuu huutaen metrien päähän. Toivottavasti et suuttunut minulle kommentista. :D

Aina kannattaa antaa lukijalle mahdollisuus miettiä itse. Eli toisin sanoen kirjailijan tulisi antaa vain sen verran sanoja, kun on pakko, että tarina etenee. Väitän, että vaikka kuinka kuvailet ja paasaat, saa lukija juuri sen mielikuvan tapahtumista, jonka haluaa. Edelliseen kappaleeseen liittyen haluaisin vielä lisätä sen, että jos olisit halunnut kuvailla esim päähenkilön kävelytyyliä / vast lauseessa, esim "Menen hieman hämmentyneenä ja epävarmasti hymyillen hänen luokseen, en ollutkaan vielä unohtanut mielikuvaa kuristamisesta.", olisi lauseella jokin tarkoitus.

Ja nyt ennen kuin päätät, että arvostelija on nuija, enkä lue enää, laitan hyvää väliin! :D Tajusin novellistasi mitä tarkoittaa sananparsi "kiireestä kantapäähän" :D.
Kirjoitat, "Tunnen sisälläni kuplivan ilon paisuttavan sieluani ja työntävän ihoni alle virtuaalista riemuheliumia. Se nostaa minua kohti sinitaivasta ja tekee askeleeni höyhenenkeveäksi …atominkeveäksi … ei, vaan Higgsin hiukkasen keveäksi..". Tämä on mahtavaa! Jouduin lukemaan virkkeen muutamaan kertaan ja todella nautin näkemästäni! Hyvä! :D
Sitä vain hiukan ihmettelin, että miksi käytät kerronnassa ... sillä mielestäni ne sopivat hyvin ajatuskatkojen kuvaamiseen dialogissa, ei välttämättä kerronnassa. Tosin tämä ei pilannut tuota eeppistä tykitystä!

Kuten sanoit, olit selvästi miettinyt tarinan juonen. Kuitenkin jäin kaipaamaan seuraavaa: jännitys. Olit mahtavasti luonut ajatukset valkokankaalle ja nostit jännittyneen tunnelman sillä, että toit jonkun aivoista rikoksen esille. Et kuitenkaan mielestäni hyödyntänyt tuota loistavaa ajatusta, vaan loppuratkaisu jäi jotenkin laimeaksi ilman hyytävää kiirettä paljastamaan rikosta, kamppailua, kirkumista, karkuun juoksemista jne. Toit niin hyvin novellin jännittävään vaiheeseen elokuvateatterissa, että olin jopa hieman pettynyt laimeaan loppuun.
Se mitä yritän sanoa on se, että kenties poliisi ei olisi uskonut ja päähenkilö olisi mennyt itse varoittamaan ja joutunut uhkaavaan tilanteeseen / vast...noin ajatuksena vain.

Hieman mietin myös 2 osiota. Se toki avaa päähenkilön ajatusmaailmaa ja kiinnostuksen kohteita, mutta oliko sittenkään tarpeellinen kokonaisuuden kannalta?

Kaikkinensa novellisi oli nautittavaa luettavaa. Kirjoitat sujuvasti niin, että tekstiä on helppo ja jouheva lukea. Sinulla on yksityiskohtia ja mahtavasti kirjoitettuja lauseita, jotka kamppailevat tasavertaisesti vaikka Tervon kanssa! :D Olet hyvä kirjoittaja. Itse kannustaisin sinua panostamaan enemmän juoneen ja pieniin yksityiskohtiin kirjoituksessa ja siihen, että annat lukijoiden luoda vapaammin mielikuvat!

Kiitos paljon hyvästä novellista! Toivottavasti kuulemme sinusta vielä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS