Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Kirjoittelemisesta
QR-Code dieser Seite

Kirjoittelemisesta Hot

Tervehdys kaikille!

Päätin hiljattain rohkaista itseni raottamaan pöytälaatikkoani tuntemattomille. Oli hienoa havaita, että kirjoitelmia kommentoivat aidosti kirjallisuuden päälle ymmärtävät, aidosti toista kirjoittajaa tukemaan motivoituneet ihmiset. Internet kun tuppaa yleensä tuottamaan heittaajia, trolleja ja muita turhia kommentaattoreita, joiden toimintaa ohjaa joko kateus tekstin julkaisijan rohkeutta/kykyä/saamaa huomiota kohtaan, tai tarve purkaa anonyymisti pahaa oloaan, ellei jopa puhdas paremman tekemisen puute.

Haluan käyttää itsestäni nimitystä kirjoittelija, osoittaakseni kunnioitusta kirjailijoiden työtä kohtaan. Olen silloin tällöin haaveillut tienaamisesta novellien, jopa roomaanien avulla, mutta sisälläni asuva inhorealisti on minut vaientanut. Täytyy todeta, että kun ihan tosissaan tekee kertomuksen, johon uppoutuu, sijaiskokemaan eri hahmojen tuntemuksia, tuntuu se jo raskaalta. Oman tekstin lukeminen synnyttää tunteen, joka vaatii peittämään kirjoittamansa materiaalin mahdollisilta ohi kulkevilta silmäpareilta. Rohkeus luetuttaa omaa tekstiä on arvostamisen arvoinen asia, aina.

Hyvä kertomus ei synny ilman, etteikö alkua, loppua, keskiosaa tai sivukäännettä tarvitsisi muuttaa. Kyllä, se on aikaaviepää. Voisin jopa sanoa, että se on työtä. Voisin luetella monia asioita, mitkä te jo tiedätte. Harrastuksena kirjoittavalle novellin kirjoittaminen tuntuu samalta, kuin romaanin kirjoittaminen ammattilaiselle. Onkohan nyt näin? Eiköhän ammattilainen ole sittenkin hyvin laaja käsite. Jokainen kokee työnsä, tai harrastuksena, niin kuin kokee.

Onko minulla pointtia? Jaa-a, lähinnä kai tarkoitus on osoittaa kunniaa kaikille, jotka ovat kirjoittaneet, kirjoittavat, tai tulevat kirjoittaneeksi.

Jotta tämä venyisi pidemmäksi, päätän palata aiheeseen, josta minun piti oikeasti esittää mielipide. Ja kun nyt tuotakin lausetta pureskelen, korjaan, että kyseessä on pohdiskelu aiheesta, ei välttämättä varsinainen mielipide.

Kirjoittajan tyyli.

Outous kiehtoo minua. Kafkan Linna oli yksi huikea kokemus. Miten on pokkaa lopettaa kirja noin, mietin. Sitten tylsä totuus paljastui. Eihän se ollutkaan tahallinen temppu ja anarkistinen keino ärsyttää lukijaa. Kirjahan jäi kesken kirjailijan tahdosta riippumatta ja hän pyysi petolliseksi osoittautunutta ystäväänsä tuhoamaan sen.

Itse leikittelin kahdessa oudohkossa novellissani hahmoilla, joilla ärsytin lukijoiden lisäksi jopa itseäni. Hahmot, joihin halusi syventyä, joiden tarinan halusi itsekin selvittää, piti hyljätä. Miksi? Ihan vain kokeilumielellä.
Entä hahmot, mistä ne ovat peräisin? Itse käytän oikeita ihmisiä. Tuntemattomia, tai tuntemiani. Yhdistelen ominaisuuksia, tai käännän ominaisuuksia päälaelleen. Stereotypia voi itsessään toimia hahmona. Nettikirjoitukset ovat hieno lähde. Minua huvitti esimerkiksi nuorisojengiä koskevien uutisten kommentoijat. Ihmiset, jotka eivät tienneet asioista mitään, kirjoittelivat mielipiteitä, joissa loivat huomaamattaan hahmoja. Jollain kasvottomalla radikaalilla mielipiteen omaajalla voisi hyvinkin olla potentiaalia kirjoitella muutakin, kuin poliittista blogitekstiä.

Tein pikanovelliini sivuhahmoiksi kuvitteellisen jengin. Esikuvana oli eräs terassilla kohtaamani henkilö, jonka paidassa oli kuva Lakupekka-hahmosta kieltomerkin sisällä. Hihittelin ajatukselle, että somali/arabi istuu terassilla päällään paita jolla ilmaisee vihaa suomalaisia kohtaan. Voiko joku kuvitella, että tuollaisia jengiläisiä on olemassa? Kyllä voi. Kaikkeahan voi kuvitella.

Pohdiskelen tässä vielä tarinankerrontaan liittyviä seikkoja. Asioiden aukipurkaminen mietityttää. Tarvitseeko lukijalle kertoa kaikkea, vai voisiko lukijalta vaatia syvällisempää pohdiskelua? Luulen, että vastaus on Vaarin Housut. Se, miten kirjailija kohtelee lukijaansa, synnyttää kohderyhmän. Joku haluaa päästä helpolla, mutta silmäilee tarkemmin yksityiskohtia. Joku kaipaa haasteita. Eihän sama lukija voi pitää kaikista tyylilajeistakaan.
Vertauskohtana käytän laulun kirjoittamista. Laulaja voi kertoa henkilökohtaisen tarinan käyttämällä outoja vertauskuvia, joita ei välttämättä yksikään kuulija ymmärrä. Kuulija voi löytää tekstistä jotain, mitä tekijä ei ole tarkoittanut. Joissain tapauksissa laulunkirjoittaja voi vuosien jälkeen ymmärtää, miksi hänen työttömyydestä kertovaa lauluaan halutaan soittaa hautajaisissa.
Tokihan lauluista valtaosa on selkeämpää kerrontaa. Tekstit saattavat olla vain tunnelman avaajia. Laulun kirjoittaja pääsee kirjailijaa helpommalla. Miljoona kuulijaa ainoastaan yhden kohtauspaikan lyhyellä kuvauksella, joka olisi vain kappale novellia.

Tätä kirjoitusta en lue ennen julkaisemista. Tämä sisältää ehkä turhaa kerrontaa. Henkilöitä on liian vähän. Varsinainen aihe jäi epäselväksi. Mitään johtopäätöstä ei syntynyt. Ai niin. Tämähän oli mielipide. Minun mielipiteeni on oikea.

Ylläpidon palaute

 
Kirjoittelemisesta 2014-11-01 16:11:36 Alapo80
Arvosana 
 
5.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    November 01, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka P.Ruhola!

Ymmärrän hyvin tuon inhorealismin kirjoittamisella ansaitsemisesta. Ei kenties helpoin polku, sillä jos ihan oikeasti haluaa maksaa laskut ja elää kirjoittamisella, se vaatii jo melkoisen menestynyttä teosta tai useaa tuotosta, jotka kaikki tuottavat jotain.
Silti aina joku menestyy, joku saa menestysteoksen markkinoille, joku kerää yleisöä kirjamessujen haastattelua seuraamaan ja joku käärii isot rahat kirjoittamalla. Miksi en minä? Jos kaikki ajattelisi inhorealistisesti, niin kenen teoksia me oikein lukisimme? :D

Luulisin, että jokainen kirjailija on käyttänyt "esikuvina" tuntemiaan ihmisiä, ja ehkä todellinen taito onkin löytää noista kohtaamistaan ihmisistä nuo uskomattomilta tuntuvat ja ne kaikkein räikeimmät persoonat. Niistä on mukava kirjoittaa ja niistä lukija kiinnostuu helpommin, kuin ihan tavallisista meistä.

Olen tämän sivuston novelleja lukiessani huomannut, että joidenkin novellien tarkoitusta on todella vaikea tajuta, mutta silti jollekin toiselle tuo sama teksti on varmasti lähellä sydäntä ja helppo ymmärtää.

Kiitos ajatuksista! :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
5.0  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kirjoittelemisesta 2015-06-30 13:57:59 peka
Arvosana 
 
5.0
peka Arvostellut: peka    June 30, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Olipa hyvä teksti. Hyvää pohdintaa ja pointteja. Lainaan alle yhden lauseen, joka pitäisi olla liimattuna jokaisen kirjoittajan seinälle.

"Hyvä kertomus ei synny ilman, etteikö alkua, loppua, keskiosaa tai sivukäännettä tarvitsisi muuttaa. Kyllä, se on aikaaviepää."

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kirjoittelemisesta 2015-03-16 16:25:14 Lil Sparrow
Arvosana 
 
5.0
Lil Sparrow Arvostellut: Lil Sparrow    March 16, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Jaan mielipiteesi. Netissä seikkaillessa törmää niin usein siihen, että mollataan toisen hengentuotosta. Kirjoittajalle itselleen teksti saattaa olla hyvinkin tärkeä, keino purkaa mieltä, keino välittää omia kokemuksia toisille proosallisessa muodossa.

Kirjoittaminen ei ole helppoa ensinkään. Siinä tulee mietittyä, miksei minun kirjojani julkaista... Mutta jos kaikki ajattelisivat niin, olisiko meillä mitään, mitä lukea? Kirjoittajan täytyy tuntea omat vahvuutensa ja heikkoitensa kirjoittajana... Kritiikki auttaa siinä, ei suinkaan vain tuhoa kirjoittajan itseluottamusta.

Heh, tästä tuli ehkä ennemmin oma mielipiteeni aiheesta kuin arvostelu. Näillä mennään. Minua nauratti tuo Vaarin Housut. :-D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kirjoittelemisesta 2014-10-23 14:19:13 Jästipää
Arvosana 
 
5.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    October 23, 2014
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvää pohdiskelua ja mielipiteesi tulee esille. Olen pitkälle samaa mieltä kanssasi ja huomaan nauravani osittain samoille asioille kuin sinäkin.

Nyt tarttuisin tuohon, mitä kirjoitit siitä tarvitseeko lukijalle kertoa kaiken ja voiko lukijalta odottaa syvällisempää pohdiskelua. Minusta vastaus riippuu täysin siitä kenelle kirjoitat ja miksi. Mikäli kirjoittaminen on tavoitteellista, silloin olennaista on ymmärtää mikä on kohderyhmä ja sen mukaan sitten sovittaa teksti.

Minusta lukijalle ei aina tarvitse kertoa kaikkea. Jotain voi jättää lukijan oman pähkäilyn varaan, mutta siihen sisältyy aina riski. Lukija ei ehkä kuitenkaan tulkitse asioita samoin kuin kirjoittaja olettaa, mutta joskus sellainen riski on hyvä ottaa.

Minusta on hienoa, että olet uskaltautunut raottamaan täällä pöytälaatikkoasi. Tee sitä lisää. Kirjoittajalla, joka haluaa julkaista tuotoksiaan, täytyy olla rohkeutta asettua alttiiksi kritiikille. Joskus kritiikki voi olla asiatonta, tarpeettoman tylyä, mutta parhaimmilaan se on kuin puhdistava sade, joka raikastaa.

En tiedä vastasinko oikeastaan mihinkään ja oliko varsinaisesti edes kysymystäkään esitetty. Tämä oli minun mielipiteeni... :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS