Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Arkinen tappaisi minut
QR-Code dieser Seite

Arkinen tappaisi minut Hot

Heräsin myöhään tänään.Keitin kahvia ja ruokin kissat.
Päässäni ajatukset poukkoillen viskoivat viestejään. Aivan kuin pääni tilalla olisi ollut kattila, jonka kannen räminältä en voinut keskittyä. Kannen alta livahti yksi kysymys.
Mikä ihmeen proosa? Olin siihen tosin jo valmistautunut,sillä se kalvoi mieltäni aikaisemmin yöllä.Joukko ihmisiä on viimeaikoina käyttäytynyr minua ohjaten.Nämä tietyt kaunosieluiset ovat yrittäneet töniä minut arkisen proosan puolelle.
Luullakseni se johtuu kirjallisista taiteen näkökulmasta katsoen ontuvista tuotoksistani joita sinkoan nettiavaruuksiin. Minua suututtaa,sillä minä tieten tahtoen välttelen arkista ja jokapäiväistä. Pelottaa se,että jos annan periksi,niin se on merkki paikoilleen asettumisesta ja se on jo sanana myrkkyä minulle. Mitä jos sittekin rauhoittuisin asettuisin sijoilleni. Mihin minä sen kaiken mahdutan. Sen kaiken tunteen,sekä mielessäni olevan paatoksen,tuskan ja ahdistuksen.
Istun auringon lämmittävälle kivelle, täällä on taivas lähempänä.

Ylläpidon palaute

 
Arkinen tappaisi minut 2015-05-21 06:40:22 Alapo80
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 21, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Tuuli!

Joku herkempi palautteenantaja voisi vetää tästä herneen nenään :D

Nyt kuitenkin on hyvä muistaa yksi asia. Ne, jotka kirjoittavat, EIVÄT ole arkisia. Kirjoittaminen arkisesti ei vain ole mahdollista. Kirjoittaminen on aina taiteellista.

Voit arkisesti keittää kahvia, ruokkia kissoja, katsoa viettelysten saarta, lukea seiskaa, surffata facessa, lukea iltalehteä tai muuten kulkea massan perässä toistaen omia päivittäisiä rutiinejasi.

Proosa:
"Proosa tarkoittaa suorasanaista tekstiä, joka ei noudata riimejä, alkusointua tai mitään runomittaa.

Proosa voidaan jakaa taideproosaan eli kaunokirjallisuuteen ja asiaproosaan, asiateksteihin, joissa voidaan käyttää myös tieteellistä termistöä tai yleensä ammattisanastoa.

Taideproosaan luetaan suorasanainen kaunokirjallisuus, varsinkin romaanit ja novellit. Proosa voidaan määritellä suorasanaiseksi tarinaan pohjaavaksi kertomakirjallisuudeksi, joka jakautuu faktaan ja fiktioon sen mukaan, onko kirjoitus mielikuvituksen tuotetta vai tosiasioihin perustuvaa.

Fiktioon perustuvat tekstit ovat tarinoita, jotka eivät ole tapahtuneet, mutta voisivat tai olisivat voineet tapahtua. Myös fantasiakirjallisuus sekä tieteiskirjallisuus luokitellaan fiktioksi. Faktaan perustuvat tekstit ovat tosipohjaisia asiatekstejä, mutta esimerkiksi elämäkerrat voivat olla osittain kaunokirjallisia teoksia.

Asiateksti, asiaproosa puolestaan on tavallinen ilmaisumuoto sanomalehdissä, aikakauslehdissä, tietosanakirjoissa, filosofiassa, kirjeissä, esseissä, tietokirjoissa ja monissa muissa kirjoitetun kielen lajeissa. Myös taitavien toimittajien tekstit yltävät usein kaunokirjallisiin ansioihin.

Aikoinaan proosaa pidettiin tylsänä ja mielikuvituksettomana kirjoitetun kielen lajina. Silloin sana proosallinen kuvasi noita ominaisuuksia.".
Lainaus wikipediasta :D

Mainitset ontuvat tuotoksesi. Ne ovat kuitenkin vähemmän arkisia, kuin valtaosalla muista suomalaisista! :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Arkinen tappaisi minut 2015-05-17 18:22:16 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    May 17, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Koska tiedän, että kirjoittelet kännykällä, en huomioi tiettyjä kirjoituksellisia haasteita tekstissäsi. Tämä oli varsin lyhyt, mutta napakka ja minustakin tämä vaikuttaisi enemmän kuuluvan Mielipiteet -osioon. Tätä lukiessani tuli mieleeni, että mahtaako tämän tekstin inspiraatio kummuta tältä sivustolta, jonne olet nyt lyhyen ajan sisällä laittanut melko monta tekstiä... :)

Sisällöllisesti olen osittain kanssasi samaa mieltä. Arkiseen ei kannata kangistua ja uusia tuulia kannattaa kokeilla, ilman muuta! :) Varsinkin kun tehdään jotain luovaa, on hankala olla luova, jos pitää pitäytyä vanhoissa kaavoissa ja standardeissa. Taiteilijalla tulee olla vapaus tehdä taidettaan, kuten haluaa. Mutta sitten tulee se mutta. Kenelle tekee taidetta? Jos itselleen, ei ole ongelmaa, mutta jos haluaa tehdä muille, on huomioitava kohderyhmä ja sen asettamat vaatimukset. Jos ei kunnioita kohderyhmäänsä, ei välttämättä saavuta heidän arvostustaankaan... Ja se ei ole luovuudessa kovin helppo yhtälö...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Arkinen tappaisi minut 2015-05-17 16:05:35 Taruh
Arvosana 
 
3.0
Taruh Arvostellut: Taruh    May 17, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tätä lukiessa mieleeni juolahti ensimmäiseksi Muumien Pikku Myyn sitaatti "Vakiintunut elämä ei tarjoa mitään jännityksiä". Tämän novellin pointti taisi olla ymmärtääkseni kaikenlaisen stereotyyppisyyden/arkisuuden välttely etenkin silloin, kun kirjoittaa proosatekstiä.

Jos tarina oli omakohtainen, niin tämä sopisi myös Mielipiteet-kategoriaan. Joka alalla on se tietty muotti, johon ihmisiä puristetaan, jotta näistä tulisi "oikeaoppisia ja hyviä". Luovuus, jota ei olla kohdattu ennen, lytätään välillä kelvottomaksi vain sen takia, että tämä rikkoo tavallisimpia rajoja eikä tiedetä, onko se sitten hyvä juttu vai ei. Toivottavasti halusit vinkata jotain tällaista, koska minulle tuli tekstistäsi mieleen omat opiskeluaikani kriisit "sallitun luovuuden" kanssa. :D

Luin tämän muutaman kerran läpi ja päädyin analysoimaan tekstisi ylläolevaksi kannanotoksi. Olisin kaivannut tarinaan vähemmän tulkinnanvaraa ja enemmän pohjustusta. Esimerkiksi:
-"Joukko ihmisiä on viimeaikoina käyttäytynyt minua ohjaten. Nämä tietyt kaunosieluiset ovat yrittäneet töniä minut arkisen proosan puolelle". -> Ketkä ihmiset? Miksi he ohjaavat päähenkilöä? Mikä heidän pohjimmainen motiivinsa on?
-"Pelottaa se, että jos annan periksi, niin se on merkki paikoilleen asettumisesta ja se on jo sanana myrkkyä minulle. Mitä jos sittenkin rauhoittuisin, asettuisin sijoilleni. Mihin minä sen kaiken mahdutan. Sen kaiken tunteen sekä mielessäni olevan paatoksen, tuskan ja ahdistuksen". -> Miksi arkipäiväisyys ja paikoilleen asettuminen pelottaa päähenkilöä? Miksi hän kokee asian noin? Mikä on tehnyt hänestä sellaisen, kuin hän on?

Jos kertomus jää liian pinnalliseksi, niin se jää lukijalle vähän ylimalkaiseksi kokemukseksi. Pohjusta stooria lisää ja kerro enemmän syitä tarinan pointteihin. :)

Huomioni kiinnittyi myös tarinan nimeen. "Arkinen tappaisi minut". Hmm. Tekstissä mainitset, että "suututtaa, sillä minä tieten tahtoen välttelen arkista ja jokapäiväistä" ja että paikoilleen asettuminen on sananakin jo myrkkyä. Mielestäni novellin nimi on ehkä turhan rankka ja voimakas, tekstissä kun ei mainita arjen olevan sentään kuolettavaa. Vähän lievempi nimi, esim. "Arkinen risoo minua" olisi osuvampi.

Jotkut sanajärjestykset ovat pikkuisen hassunpuoleisia ja tarina lievästi kummeksuttava, mutta pidin siitä, että olit saanut tarinaan vahvaa tunnetta. Alku ja loppu ovat jollakin tavalla arkisen eeppisiä. :) Vähän lisää yksityiskohtaisempia seikkoja, niin tästä saa aikaan vaikka mitä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS