Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Celine
QR-Code dieser Seite

Celine Hot

(Olen kirjoittanut tämän lyhykäisen novellin ollessani 13-vuotias, seitsemännellä luokalla. Nyt olen kuudentoista ja päättänyt yhdeksännen luokan. Toivon, että annatte novellistani rehellistä palautetta, jotta saan suunnilleen tietää, paljonko kirjoitustaitoni on kehittynyt ja mitä (ehkä) virheitä olen silloin vielä kirjoittanut.)

***

Sade rummutti ikkunoita ulkona niiden takana ja maisema peittyi tiheään sumuun.

Pienikokoinen, 14-vuotias tyttö istui yksinään orpokodin tyhjän olohuoneen sohvalla ja tuijotti lasin läpi mitään näkemättömin, kyynelistä kirkkain silmin. Hänen pitkät, aaltoilevat ja vaaleat hiuksensa ryöppysivät selkään kuin kultasade kehystäen samalla siroja, kalpeita kasvoja, jotka olivat harvinaisen kauniit. Silmät olivat suuret, siniset ja tummat kuin metsälampien syvyydet. Hän oli olemukseltaan niin hento ja hauras, että olisi luullut kapean vyötärönkin napsahtavan keskeltä kahtia kuin sokeriruo'on.

Tytön nimi oli Celine Star. Kauneudestaan huolimatta hän oli surullinen, säikky ja yksinäinen pieni olento. Sitä paitsi Celinellä oli vamma, jota ei voinut parantaa. Hän oli ollut mykkä syntymästään saakka jo ennen vanhempiensa kuolemaa ja oli ollut koko elämänsä ajan ollut siksi syrjitty ja hyljeksitty saamatta koskaan muuta kuin haukkuja.

Syksy oli tullut sinä vuonna aikaisin, mitä Celine inhosi yli kaiken. Hän ei ollut koskaan pitänyt vuodenajasta ja sen tultua oli hänen masennuksensa vahvistunut entisestään. Hänen päivänsä oli ollut taas aivan samanlainen kuin edelliset - yhtä yksinäinen. Celine katsoi yhä ulos ikkunasta pyyhkien kyyneleet kärsimättömänä silmistään.

Ulkona koko maisema oli yhtä harmaa, lohduton ja yksinäinen kuin eilenkin. Jokainen päivä oli tähän saakka kiduttanut Celinen herkkää itsetuntoa, sillä hän ei pystynyt vammansa tähden puhumaan kenenkään kanssa. Hänen suurin unelmansa oli aina ollut saada puhua ja kertoa jollekin murheistaan, mutta vaikka tyttö oli monesti yrittänyt, oli aina tuntunut, kuin äänihuulten edessä olisi ollut jokin kummallinen este, joka oli aina tähän saakka estänyt ääntä tulemasta ulos. Hän osasi hahmottaa sanat mielessään, mutta aina huulille päästyään ne tukahtuivat ja kuolivat hiljaisuuteen.

Celineä suoraan sanottuna raastoivat voimakkaat, surulliset ja tuskaisat tunteet. Sen saattoi huomata jo hänen silmistään ja kasvoistaan, jotka eivät koskaan olleet olleet iloiset. Tyttö ei ollut koskaan pystynyt ymmärtämään muiden suhtautumista häneen aina yhtä vihamielisesti ja syrjivästi. Kaikki hänen elämänsä aikana kokemansa suru ja menetys ystävistä olivat saaneet hänet muuttumaan hyvin ujoksi ja passiiviseksi ja aina jonkun lähestyessä pilkkaamaan Celine vetäytyi kuoreensa ja piti kasvonsa täysin ilmeettöminä ja tulkitsemattomina. Kukaan ei siten tiennyt, mitä tuskia tyttö joutui kärsimään noiden surullisten kasvojen ja suurten silmien takana.

Ei Celine silti jäänyt toimettomaksi, vaikka siltä tuntui. Koulussa hän selvisi erinomaisesti, paitsi että oli jäädä luokalleen aineista, jossa äänen käyttöä tarvittiin. Celinellä oli myös salainen harrastus, jota kaikki olisivat pilkanneet, jos olisivat saaneet tietää siitä. Hän piti hyvin paljon runojen kirjoittamisesta, joihin hän kaikkiin kirjoittaessaan purki syvimmät surunsa ja huolensa. Jollei hän olisi niitä kirjoittanut ja niillä lohduttautunut, olisi koko tyttö varmasti ajat sitten menehtynyt masennukseensa, jonka tähden Celine oli nyt jo liian laiha ja alipainoinen.

Celine nousi ylös sohvalta ja katsoi kelloa. Hän säikähti pahanpäiväisesti huomatessaan, että se oli jo reilusti yli yhdeksän. Hän myöhästyisi pian koulusta, jollei pitäisi kiirettä. Tyttö oli istunut sohvalla kokonaisen tunnin miettiessään murheitaan, joten aamiainen jäi taas väliin kuten monesti ennenkin.

Koulun pihalle saavuttuaan Celine huohotti pidellen juoksun jälkeen särkevää kylkeään. Hetken levättyään hän juoksi täyttä vauhtia sisään koulurakennukseen lennättäen lasioven auki niin, että se paiskautui vasten kiviseinää ja särkyi. Celine ei ehtinyt huomata aiheuttaneensa tuhoa, kun hän oli jo juossut musiikkiluokkaan, jossa ensimmäinen tunti oli jo alkanut. Hänen hiuksensa olivat läpimärät kastuttuaan ulkona sateessa ja päistään kihartuvat suortuvat roikkuivat sotkuisina ympäri päätä.

Musiikinopettaja katsoi Celineä ankarasti katseella, josta tyttö tiesi myöhästymismerkinnän olevan tulossa. Celine ei pitänyt opettajasta eikä tämän kylmistä, harmaista silmistä ja typerästä possunnaamasta.

"Celine Star!" opettaja mylvähti vihaisesti. "Olet myöhässä! Siitä seuraa jo viides myöhästymismerkintä tänä vuonna!"

Tyttö istuutui pulpettiinsa tuntien itsessään luokkatovereittensa syyttävän, alentuvaisen katseen.

Celine oli unohtanut laulukokeen, joka oli määrätty juuri täksi päiväksi.

"No niin", opettaja sanoi. "Pidämme nyt sen laulukokeen, josta sovimme jo viime viikolla. Jokaisen on esitettävä jotakin - erityistapaukset mukaan laskettuina. Sen mukaan määräytyy musiikinnumeronne!"

Kauhu sävähti Celinen läpi ja hän tunsi kasvojensa kalpenevan, sillä hän oli jo unohtanut koko asian. Hän ei voisi laulaa, mutta tiesi, että opettaja tunsi syvää vastenmielisyyttä oppilaistaan häntä kohtaan ja pakottaisi hänet laulamaan koko luokan edessä otettuaan hänet jo kauan sitten omaksi silmätikukseen. Celine tiesi nyt, ettei pystyisi siihen. Koska hän oli ollut koko elämänsä ajan mykkä, ei asiaa voinut muuttaa. Tyttö tiesi saavansa jälleen kärsiä pilkkaa niin kuin jokaisella musiikintunnillaan, kun täytyi esittää jotain.

"Celine Star! Tulehan sinä laulamaan ensimmäisenä!" opettajan ääni jyrähti keskeyttäen tytön mietteet.

Pelko jysähti Celineen hänen noustessaan pulpetistaan ja kävellessään luokan eteen. Sydän pamppaili hänen rinnassaan vasaran tavoin, ja hän tiesi, ettei pystyisi siihen, mutta silti jonkinlainen outo rohkeus ja päättäväisyys oli äkkiä syttynyt häneen.

Tyttö nousi luokan edessä olevalle korokkeelle vavisten kuin haavan lehti kiireestä kantapäähän. Opettaja ja oppilaat katsoivat häntä pilkallisesti kuin odottaen, että hän aloittaisi ja epäonnistuisi. Jokin kummallinen voima tuntui hetki hetkeltä kuitenkin kasvavan Celinen sydämessä sekuntien venyessä yhdeksi kärsimättömän pitkäksi hetkeksi.

"Aloita!" karjaisi opettaja raivoissaan.

Epätoivoisena ja tietoisena siitä, ettei mitenkään voisi onnistua, Celine avasi suunsa ja aloitti.

Äkkiä tapahtui jotakin kummallista ja yllättävää. Möykky, joka tähän asti oli estänyt Celineä puhumasta, siirtyi syrjään ja juuri, kun auringon valo tuli äkkiä esiin pilven takaa ja valaisi koko luokan, ilmoille kajahti kirkas, väräjävä ääni kuin heikko tuuli puitten latvuksissa. Celine tunsi iloitsevansa ensi kertaa elämässään. Hän pystyi siihen sittenkin, saamaan äänen kuuluville edes jollain keinolla! Toivo täytti hänen sydämensä.

Opettaja tuijotti tyttöä järkyttyneenä. Koskaan ennen ei Celine ollut puhunut sanaakaan, mutta tämä! Hän ei ehkä kyennyt puhumaan, mutta kuitenkin laulamaan. Mies näki tytön silmien säteilevän tähtien lailla pilvien takaa tulvivan auringonvalon kullatessa hänen hiuksensa, jotka hehkuivat auringon säteiden lailla.

***

Aika kului - kului kokonainen viikko. Ensi kertaa elämässään Celine kykeni käyttämään ääntään, jonka ansiosta hänestä oli lyhyessä ajassa tullut oikea lapsitähti. Hänestä ei ollut koskaan vielä pidetty ennen tätä ja se hämmensi tyttöä suunnattomasti. Celineä opittiin orpokodissa viimein rakastamaan ja vaikkei hän kyennytkään puhumaan, hän kirjoitti runomuodossa lauluja, joissa kertoi entisestä surullisesta elämästään kaikille hartaille kuuntelijoille.

***

Päivät kuluivat ja talvi tuli aikaisemmin kuin Celine oli odottanutkaan. Hän istui eräänä marraskuisena päivänä huoneensa ikkunalle ja katsoi siitä ulos.

Ulkona koko maisema oli peittynyt viimein valkoiseen ja marmorin lailla kimaltelevaan lumeen. Taivas oli sininen kuten Celinen silmät, joita varjostivat pitkät ripset. Hän sulki silmänsä ja alkoi yksinään laulaa vienoa, kaunista ja itse keksimäänsä sävelmää. Tuuli vei äänen mukanaan ja se kaikui kauas sinerville, kaukaisille kukkuloille kuin yksinäisen linnun laulu.

Celine oli onnellinen. Hän kohotti kauniit kasvonsa kohti taivasta ja hymyili silmien tuikkiessa salaperäisesti kuten aina. Talvinen maisema lepäsi ulkona kaikessa loistossaan kuin toivottaen rauhaa aamuiseen maailmaan.

Ylläpidon palaute

 
Celine 2015-07-12 07:34:17 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 12, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Loviisa V!

Pidän tavastasi kirjoittaa. Helppo lukea!

Igan alkuun turhan kirjoittamisesta. Tuo alku voisi olla vain "Sade rummutti ikkunoita ja maisema peittyi tiheään sumuun.".
Tosin jos sataa niin käsittääkseni sumu ei silloin nouse.

Mieti nuo konjunktiot tarkkaan. Syksy, jota Celine vihasi. Ei syksy, mitä...

Kirjoitat, kuinka pelko jysähti Celineen jne. Käytät siinä lauseenvastikkeita, jotka mielestäni eivät tuohon kohtaan sovi.
Ajatukseni: "Pelko tärisytti Celineä, kun hän nousi pulpetista ja käveli luokan eteen.".

Toistelet epätoivoa, pelkoa, uskoa, nousevaa rohkeutta ja jälleen epäuskoa ja pelkoa ennen laulua. Vältä liiallista toistoa.

Kivan miellyttävä ja lämmin tarina! Hyvin luot synkkyyttä ja draamaa, mutta luot kuitenkin kauniin, joskin hieman kliseisen lopun.

Muista pilkut ennen konjunktioita ja kun käytät vertauksellisia mielikuvia tai kuvailet jotain, niin varmista lukemalla uudestaan, että kirjoittamasi toimii :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Celine 2015-07-03 17:59:45 Liz
Arvosana 
 
4.0
Liz Arvostellut: Liz    July 03, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Celine 2015-07-02 15:45:28 Selvo
Arvosana 
 
1.5
Selvo Arvostellut: Selvo    July 02, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Tässä on ihan kiva päähenkilö ongelmineen, joka ansaitsisi ympärilleen vähemmän kömpelön tarinan ja enemmän persoonallisuutta.

Ensinnäkin, kauppalista ei toimi ulkonäön kuvauksena. Valitse mieluummin muutama seikka hahmosta, joilla on jotain merkitystä tarinan kehityksen kannalta. Vielä parempi olisi, jos keskittyisit kuvaamaan elekieltä ja olemusta, jotka varmasti ovat merkittävä osa mykän tytön viestintää.

Toisekseen, teksti on täynnä kliseisiä ja haikailevia ilmaisuja, kuten "kuin metsälampien syvyydet", "kyynelistä kirkkain silmin" ja "auringon valo tuli äkkiä esiin pilven takaa". Korvaa ne jollain uniikimmalla tai kirjoita ihan suoraa tekstiä. Lisäksi, aisteja on muitakin kuin näkö ja kuulo.

Sitten se juonenkehitys. Tyttö on onneton ja masentunut. Sitten kaikki paranee ja hänestä tulee vieläpä lapsitähti. Eikö hyvässä lauluäänessä ja rohkeuden kerääntymisessä ole jo aika paljon ilonaihetta? Lisäksi, muuttumisella täytyy olla hintansa tai ainakin siihen täytyy liittyä riskejä.

Kaiken lisäksi päähenkilön persoonallisuus on pelkkää aurinkoa. Jospa hänessä olisi edes hitunen pimeyttä? Masennus ja alakuloisuus ei riitä hahmon viaksi, ellei siihen liity kohtuutonta itsesäälissä ja vihassa vellomista.

Viimeiseksi: Show, don't tell. Näytä, miten Celine vihaa syksyä, näytä, miten hänen koulukaverinsa ovat häntä syrjineet. Masennus on vahva tunne, jota ei usko todeksi vain sanan mainitsemisesta.

Vaikka annan näin alhaisen arvosanan, älä missään nimessä lannistu. Olit vasta 13-vuotias. Itse kirjoittelin tuon ikäisenä kammottavan sekavia ja ilkeämielisiä tarinoita. Tässä on positiivinen ja selkeä fiilis. Jatka kirjoittelua!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS