Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Enkeli
QR-Code dieser Seite

Enkeli Hot

Seison lietealtaan kivisellä reunuksella. Känni ja viha suhisevat päässä. Mitä vittua? Mä hyppään tuohon altaaseen ja hukun sinne. En halua enää elää. En tämän jälkeen.

Ilta alkoi metsäbaarista. Sisko oli tullut koulukodista kesälomille ja lähdimme juhlimaan sitä. Jengiä alkoi kokoontua myrskyn kaatamille puunrungoille hengailemaan ja juomaan pullonsuusta. Enim-mäkseen mun kavereita, koska siskon kaverit olivat siellä pohjoisessa. Koulukodin koviksia. Mun kaverit olivat tavallisia Kalliomäen yläasteen nuoria. Tavallisista perheistä, valkoisista tiilitaloista. Onnellisista perheistä. Mukana muutama meitä, joiden kotona ei paistettu pizzaa perjantaisin ja katsottu leffoja videolta lauantaisin. Joiden kotona remusi kännijengi. Joiden isät istui vankilassa ja äiti kävi viikot töissä ruotsinlaivalla ja ryyppäsi vapaat.

Sisko istui syrjemmällä, nyppi siideripullon etikettiä.

– Onko siellä pohjoisessa komeita poikia? Kovia jätkiä? Miisa uteli siskolta.
– On joo, tosi hottiksia, sisko myönteli.

Tosi komeita. Joo. Yhdellä lomalla sisko toi kotiin Peten. Sillä on vauvana hylätyn vanhan miehen silmät, kummia arpia käsivarsissa ja se imppasi liimaa. Ja sytkäristä. Mistä vaan pää meni sekaisin. Bensaa se ei enää haistellut, kun oli kuulemma nähnyt niin rumia paljaita perseitä bensapäissään ja melkein polttanut itsensä.

Me istuttiin Peten kanssa meidän kerrostalon parvekkeella ja juteltiin. Puhuttiin, miltä tuntuu olla vieras omassa elämässään. Katsoa leffaa tutunnäköisestä tyypistä, jolla on oma ääni. Tunnistamatta itseään aina. Tietämättä mitään niistä ihmisistä, jotka pyörivät siinä ympärillä ja väittivät olevansa perhettä.

Peten silmät katsoivat suoraan silmiin. Se ei väistänyt yhtään. Mä laskin katseeni ensin. En voinut katsoa sitä, kun sen silmissä oli niin paljon rakkautta. Eihän se mun ollut, vaan siskon. Me imettiin coltit filtteriin.

– Hyvä, kun tulin tänne, se sanoi.

Sisko repäisi parvekkeen oven auki.

– Mitä vittua te puuhaatte täällä? se kysyi.
– Jutellaan, mä vastasin. Pete ei sanonut mitään, katsoi vain. Katse oli sulkeutunut nyt, ei enää avoin jäämeri, niin kuin mulle.

Yöllä ne tappeli ja aamulla Pete oli poissa. Sisko kyräili alta kulmiensa.

– Tais rakastuu sunhun. Mutta mä sanoin painu vittuun täältä, äläkä ikinä tuu tänne. Mun pikkusisko on liian hyvä sulle, sisko sanoi karheasti.
– Mitä se sanoi? kysyin ynähtäen.
– Kai mä sen tiedän, oli Pete sanonut.

En mä halunnut ajatella sitä. Taisi se vähän koskettaa mun sielua, en uskaltanut enempää. Mutta siitä oli jo kauan, monta kuukautta.

Silti sisko imutti mun kundikaverin kanssa männyn takana. Se tiesi tasan tarkkaan, että olen sairaan rakastunut Jakkeen. Silti se nauraa paskaiset naurut ja kähmii Jakkea. Jakke on aika sekaisin ja antaa kaiken tapahtua. Mä nousen kankeasti rungolta ja lähden kävelemään sikalan takaisille jätevesialtaille.

Päätän, että nyt tää paska elämä riitti. Astun askeleen eteenpäin betonilta, mutta joku painautuu mua vasten ja työntää takaisin niin rajusti, että lennän selälleen ruohikolle. Päässä on yhtäkkiä ihan kirkasta. Mikä se oli?

Sisko juoksee rööki toisessa kädessä ja siideripullo toisessa kädessä paikalle.

– Mitä vittua sä oikein meinaat? Hukuttautua paskalammikkoon, vai?
– Mitä väliä? Paska elämä, paska kuolema, vastaan lannistuneena.

Edes kuolla ei anneta.

Sisko repii käsivarresta.

– Lähdetään vittuun täältä. Mennään himaan, mutsi on jo sammunut, se sanoo vähän pehmeämmällä äänellä.

Me lähdetään. Muu jengi on jo lähtenyt kaupungille. Sisko oli sanonut, että me tullaan perässä.

– Miltä sä luulet, että musta tuntui, kun Pete saatana rakastui sinuun? Mä yritin iskee sitä yli vuoden ja se sitten rupes olemaan mun kanssa, kun en antanut periksi. Suhun se muka rakastui heti kun meille tuli. Miten se voi olla mahdollista?
– En tiedä, mutisen. Toivottavasti olet tyytyväinen nyt. Mä rakastin sitä Jakkee.
– Paska jätkä. Ei sen takia kannata hukuttautua, ainakaan paskaojaan, sisko alkaa nauraa.
– No ei vittu, todellakaan! myönnän ja minuakin alkaa väkisinkin naurattaa.

Mutta mikä oli se voima, mikä ei antanut mun mennä?

Ylläpidon palaute

 
Enkeli 2015-07-17 08:34:01 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 17, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Ilona Lähdekivi!

Tässä on mukava (siis synkän mukava) tunnelma ja tapahtumat on helppo mieltää ja niihin on helppo samaistua. Kirjoitat mukavan puhekielisen selkeästi :D

Tuo alun "Mitä vittua?" tuntuu irralliselta ja epäsopivalta. Sen pitäisi olla jonkin verran ennen vihaa, eli mitä vittua tapahtuma aiheuttaa vihan. Tuo alun ajatus on kuitenkin hyvä ja mielenkiintoa herättävä!

Ilmaisusta.
"Peten silmät katsoivat suoraan silmiin.".
Ajatukseni:
"Pete katsoi mua suoraan silmiin."
Eli voiko katsoa muuten kuin silmillä?

Pilkuista.
"– Hyvä, kun tulin tänne, se sanoi.".
Ajatukseni:
"– Hyvä kun tulin tänne, se sanoi.".
Eli koska tuo hyvä ei ole predikaatti, niin konjunktion edestä voi jättää pilkun pois. Kun taas esim näin, kun... vaatii pilkun.

Aikamuodoista.
"Silti sisko imutti mun kundikaverin kanssa männyn takana. Se tiesi tasan tarkkaan, että olen sairaan rakastunut Jakkeen. Silti se nauraa paskaiset naurut ja kähmii Jakkea. Jakke on aika sekaisin ja antaa kaiken tapahtua. Mä nousen kankeasti rungolta ja lähden kävelemään sikalan takaisille jätevesialtaille.".
Aloitat kappaleen imperfektissä, mutta päätä preesensissä. Älä sotke aikamuotoja. Ja vielä kun tuo kappale on muistelua, johon alku viittaa, niin predikaattien viimeisessä virkkeessä pitäisi olla nousin ja lähdin.

Sisarusrakkaus lieni se voima :D

Tuo loppu tuntui hätäillyltä ja mietin, että jos hän oli kävellyt ojalle juuri ennen kuin sisko oli tullut, niin aika äkkiä olivat muut lähteneet. Ehkä lisää tunteilua, kenties hieman siskojen välistä riitaa, jolloin taustalla muut huutelevat lähtevänsä tai vastaavaa. Kaikkinensa kuitenkin miellyttävä kokonaisuus!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Enkeli 2015-07-13 15:58:17 takethiswaltz
Arvosana 
 
3.5
takethiswaltz Arvostellut: takethiswaltz    July 13, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Kiitos. Hyvin kirjoitettu ja varsin teinielämän makuinen teksti, kielikin sopi hyvin aiheeseen. Vähän lyhyeksi kuitenkin jäi ja loppuratkaisuun olisin kaivannut enemmän yllätyksellisyyttä. Teksti oli kyllä erittäin luistavaa, olisi kestänyt enemmänkin dialogia.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Enkeli 2015-07-02 18:57:11 Selvo
Arvosana 
 
2.5
Selvo Arvostellut: Selvo    July 02, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Aika hyvä, että elämä oli tärkeämpää kuin paskat jätkät.

Kiroilua omaan silmään liikaa, toisaalta taitaa olla tälläisissä piireissä ihan normaalia.

En tajunnut, miksi piti tunkea yliluonnollinen elementti näin realistiseen tarinaan. Olisin ratkaissut asian muuten.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS