Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kirjoittamisen vaikeudesta- kuinka sanat hylkäsivät minut
QR-Code dieser Seite

Kirjoittamisen vaikeudesta- kuinka sanat hylkäsivät minut Hot

Seuraava on teksti kirjoittamisen vaikeudesta. Enemmän kuin novelli, se on teksti tämän hetken tunnetilastani. Se on todiste siitä, että pystyn edelleen kirjoittamaan. Vaikkei teksti pursuile tuoreita kielikuvia, mielekkäitä juonenkäänteitä, kiinnostavaa henkilöhahmoa, olen onnellinen siitä, etteivät sanat ole minua lopullisesti hylänneet. So, here we go:


En saanut kirjoitettua, joten oksensin sanat ja luovuuden rippeet vessanpönttöön. Psykosomaattisia oireita, sanoisi terapeuttini. En osaa kirjoittaa romaania, en edes novellia. Runot ovat ainut mahdollisuuteni, sillä joskus saan kiinni yksittäisistä ajatuksista, unista, sanoista. Halusin aina tykittää kaikki kielikuvat tiiviisti pieneen kauniiseen pakettiin, en keskittyä kertojan uskottavuuteen, juonen kulkuun ja muuhun taitoa vaativaan. Ja jotta voisin kirjoittaa runoja, minun täytyi lukea paljon, ahmien. Usein kohteenani olivat naismodernistit, tuska ja pirstaloitunut minäkuva. Eeva-Liisa Mannerin ”Tämä matka” oli se teos, josta turvallisen täydellä varmuudella pystyin ammentamaan luovuutta vaativaa tekstiä. Vaan enää en kykene tarraamaan kiinni ajatuksiini. Ne pakenevat minua, eivätkä missään nimessä halua päätyä paperille kenen tahansa nähtäville.

Ehkä tämä kaikki johtui vaikeasta masennuksestani, estyneestä persoonallisuudestani. Kyvyttömyydestä keskittyä, kyvyttömyydestä tuntea. Oikeastaan tunsin vain painostavan tyhjyyden, murheen murtaman mielen painon, välillä sietämättömäksi karkaavan keveyden. Joten voisi kai sanoa, että tunsin jotain. Luovuudelleni nämä tunteet eivät kuitenkaan olleet otollinen synty- ja kasvualusta. Yritin kaikkea, jotta löytäisin inspiraation: Kirjoitin ajatusvirtaa paperille löytämättä kuitenkaan flow-tilaa. Tuijottelin ikkunasta ulos näkemättä mitään. Tylsyys oli kuluttanut mieleni terän niin tylsäksi, turraksi, että epäilin välillä olemassaoloani. Selailin lempikirjojani, maistelin sanoja suussani. Melankolia. Mieli. Uni. Sairaus. Kuulas. Hämärä. Mikään ei herättänyt minussa halua kirjoittaa. Vain vellova huono olo valtasi vatsani, puristi kalseilla käsillään kurkkuani ja piilotti jotain sinne kuulumatonta, joka painoi minua ja sai kyynelkanavani tulvimaan huonosta olosta. Missä oli pökerryttävänä kasvoille iskevä inspiraatio? Missä flow ja kaikki muut nimeä vailla olevat tilat? Hengitin ulos, mutta sisään hengittäessäni en saanutkaan ilmaa takaisin keuhkoihini.

Lopulta luovutin. Myöhemmin osoittautui, että se oli ainut tapa saada takaisin kauniit sanat, kekseliäät mieli- ja kielikuvat. En alkanut kirjoittaa runoa, enkä saanut inspiraatiota. Aloin vain kirjoittaa kirjoittamisen vaikeudesta, kuten niin moni muu minua ennen. Kuten ne, jotka haluavat saada takaisin sen paenneen osan itsestään, osan siitä, mikä tekee meistä merkityksellisiä. Olisihan minun tämä pitänyt ennustaa, olinhan jo kolme vuotta lukenut pääaineenani kirjallisuutta yliopistossa. Jäin siis odottamaan sanoja ja päätin, että elämää on myös niitten ulkopuolella. En toki jättänyt sanoja täysin, nautin niitä sopivina annoksina toisten kertomina.

Tajusin, että olin jo saanut lahjani. Olin pystynyt kirjoittamaan masennuksestani, pukemaan sen sanoiksi, paljastamaan sen paperille. Miksi siis vaatia lisää, aivan kuin juopunut hamuaa lisää juotavaa valomerkin jälkeen? Ehkä sairastuisin joskus toisin ja repisin siitä ajatukseni paperille. Ehkä elän täysin autuaan onnellisen elämän, ilman vastoinkäymisiä. Viimeiseen en toki usko itsekään. On siis vain odotettava uusia kolhuja, uusia rakkauteen pakahtumisia, uudenlaisia elämänvaiheita. Tiedän, että sanat odottavat minua jossain.

Ylläpidon palaute

 
Kirjoittamisen vaikeudesta- kuinka sanat hylkäsivät minut 2015-07-17 11:20:06 Alapo80
Arvosana 
 
5.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 17, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka tuuka!

En tiedä onko tämä enemmän Mielipide kuin Muut, mutta samapa tuo.

Olen iloinen, että et kuitenkaan ole täysin masentunut ihminen, sillä lukeminen, yrittäminen ja sinnikkyys eivät ole masentuneen ihmisen hyveitä, ja Sinulta ne löytyvät! :D

Tämä on itseasiassa hyvin kirjoitettu ja uskoa sekä toivoa täynnä! Se on miellyttävää ja kannustavaa!

Hyvä! Paina päälle! :D

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kirjoittamisen vaikeudesta- kuinka sanat hylkäsivät minut 2015-07-03 11:43:01 Spiralperky
Arvosana 
 
4.5
Spiralperky Arvostellut: Spiralperky    July 03, 2015
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiitos tekstistäsi. Samaistun todella paljon tähän, sillä oma tieni kirjoittaja on kokenut monien vuosien kestävän kirjoittamattomuuden. Hieman tahallaan ja paljon tahatonta. Tekstisi lukeminen teki minulle hyvää ja pieni toivonpilkahdus sinulle ja minulle on hyväksi.
Paineet pois ja vapaudu. Se on minun vinkkini :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kirjoittamisen vaikeudesta- kuinka sanat hylkäsivät minut 2015-07-03 10:15:04 E.
Arvosana 
 
5.0
Arvostellut: E.    July 03, 2015
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kirjoittamisen vaikeudesta- kuinka sanat hylkäsivät minut 2015-07-02 17:15:20 Selvo
Arvosana 
 
N/A
Selvo Arvostellut: Selvo    July 02, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Tuttu tunne. Paras resepti on kuulemma kirjoittaminen. Itsekriittisyys on kirjoittajan suurin vihollinen. Jos tykkää kirjoittaa, kannattaa kirjoittaa ulos paskatkin tekstit. Sitten on edes hiukan varautunut kuningasidean jalostamiseen. Ei aina tarvitse olla taiteilija. Tietenkin on helpompi sanoa kuin tehdä...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS